Intrebari & Raspunsuri

Cum să faci faţă pierderii unei fiinţe dragi

Pierderea unei fiinţe dragi presupune întotdeauna întreruperea unui echilibru, o schimbare majoră și o provocare pentru viitor și nu suntem niciodată pregătiţi pentru așa ceva. Iată câteva recomandări din partea psihologilor în direcţia aceasta.

Vremea întrebărilor

Cum o iei de la zero după pierderea unei persoane dragi? Cum îţi îndrepţi viaţa spre făgașul normalităţii? Cum să trăiești după ce moartea te-a despărţit de ce-ţi era mai drag? Cum să trăiești după ce, odată cu cel drag, a murit și o parte din tine?

Aproape în mod continuu ne pregătim. Ne pregătim pentru a avea o carieră de succes, un loc de muncă mai bun, pentru a fi mai eficienţi, pentru a câștiga mai mulţi bani și pentru multe alte lucruri. Dar niciodată nu ne pregătim pentru a ști să înfruntăm pierderile și nu orice fel de pierderi, ci pierderea unei fiinţe dragi. Și, dintr-odată, când nici nu ne așteptam, totul în jurul nostru se prăbușește și orice altă problemă pălește și dispare, lăsând loc celei mai urâte dintre acestea, moartea.

Până nu demult, se credea că durerea de inimă apare doar atunci când există o problemă de natură fizică, însă s-a demonstrat că există și durerea emoţională, care face la fel de multe ravagii. Doliul este un teren nou și enigmatic, care aduce cu sine multe necunoscute și care trebuie gestionat în mod corect. Julia Samuel, psihoterapeut, spunea că putem trăi și chiar funcţiona cât de cât dacă ignorăm durerea, dar vom trăi o viaţă limitată din punct de vedere emoţional, deoarece ne vom folosi energia încercând s-o minimizăm, notează The Guardian.

Etapele doliului

Există diferite etape prin care trece fiecare persoană îndoliată. Prima este șocul sau momentul de impact, un timp în care nu realizăm ce s-a întâmplat, în care ne amintim cu precizie ultimele cuvinte, ulltimele momente petrecute împreună cu fiinţa dragă și, dintr-odată, vestea decesului care ne răsuna persistent în urechi.

Apoi urmează  etapa negării. Refuzăm să credem ceea ce s-a întâmplat, ne minţim că suntem bine și ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic.

În cea de-a treia etapă intervine furia, iar aceasta este ca o metodă de a lupta, de a te apăra. „De ce el? De ce ea? De ce, de ce, de ce?” De multe ori, această furie caută și un vinovat sau un destinatar și se poate îndrepta împotriva noastră, a celui decedat, a medicilor care au tratat persoana decedată și chiar a lui Dumnezeu. Există și o tendinţă de răzbunare, tocmai din cauza faptului că ne confruntăm cu imposibilitatea de a reveni la situaţia iniţială.

În următoarea etapă apar tânguiala, plânsul, tristeţea. De-abia atunci realizăm ce s-a întâmplat, ne asumăm pierderea și o plângem cu tot sufletul. Șocul a trecut, negarea a dispărut, lăsând loc crudei realităţi.

A cincea etapă este depresia sau tristeţea. Este etapa în care suntem lipsiţi de orice energie și parcă de puterea de a merge înainte. Suntem apatici și total indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Ultima etapă este acceptarea. Încet și în mod gradual, acceptăm pierderea, ne dăm seamă că trecutul este trecut și începem procesul de împăcare cu noi înșine și cu viaţa în general. Credinţa în Dumnezeu este vitală în aceste cazuri și de multe ori este un factor decisiv în reabilitarea persoanei îndoliate.

Ce poţi face tu

Iată câteva sugestii practice, recomandate de psihologi, pentru a face faţă pierderii fiinţelor dragi:

CITESTE MAI MULT https://semneletimpului.ro

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: