Intrebari & Raspunsuri

Ortodox, evanghelic, baptist, penticostal… De ce există atâtea nume și cine sunt adevărații ucenici ai lui Hristos?

maxresdefault-12-696x392Întrebare:

Pace. Spuneți-mi, vă rog, cum ne numim noi? Azi am avut o confruntare cu familia. Sora îmi spune:

-Noi avem religia creștin ortodoxă și ne numim creștini ortodocși, dar tu ce religie ai și cum te numești?
eu îi raspund :
– creștin evanghelic.
– de ce evanghelic? întreabă cumnatul.
– pentru că vreau să mă conduc în viața mea după Evanghelie, după Biblie.
– Evanghelie sau Biblie nu-i tot aceea? spune el.
acum întrebare pentru Dvs.: Evanghelia sau Biblia este tot aceea, nu ?
noi suntem și ne numim creștini evanghelici.

maxresdefault-12-696x392În Noul Testament cel mai frecvent nume folosit pentru creștini a fost “ucenici”. Așa i-a numit și Domnul Isus Hristos. În traducerea Bibliei făcută de preotul Dumitru Cornilescu cuvântul “ucenic” este menționat de 234 de ori. De la începutul lucrării Domnului Isus și până la înălțarea Sa la cer i-a numit pe urmașii lui “ucenici”. Așa se numeau și apostolii și așa îi numeau pe cei care au primit învățătura Mântuitorului. După mine este cel mai frumos nume care poartă în sine esența creștinismului, căci un ucenic al lui Hristos trebuie să învețe totdeauna să păzească tot ce a poruncit El și să-i învețe și pe alții același lucru. Când cineva se numește creștin și nu este în procesul de ucenicie nesocotind intenționat sau neintenționat cercetarea Scripturii, nu mai este vrednic acel om să se numească nici creștin.

După înălțarea Mântuitorului, oamenii au început să-i numească pe ucenici diferit. Astfel, în cartea Faptele Apostolilor găsim scris că pentru întâia dată ucenicilor li s-a dat numele de “creștini” în Antiohia (Fapte 11:26). Numele acesta a fost acceptat și de ucenici, căci înseamna urmași ai lui Hristos și ei așa sunt. Dar, numele de “creștin” este menționat doar de 3 ori în Noul Testament.

Vrăjmașii Evangheliei i-au numit pe ucenicii lui Hristos cu alte cuvinte și porecle. Spre exemplu, atunci când apostolul Pavel era închis la Cezareea și au venit reprezentanții Soborului din Ierusalim să-l învinuiască, au spus despre el că este “mai marele partidei nazarinenilor”. Deci, așa se refereau ei la creștini și azi este și în România o confesiune creștină care se numesc așa.

Numele de “ortodox” înseamnă drept slăvitor. ORTO în limba greacă înseamnă drept, adevărat, corect și DOXA înseamnă slavă sau strălucire, sau reflectare. ORTODOX înseamnă “drept slăvitor de Dumnezeu” și așa un nume poate fi îndreptățit doar de ucenicii lui Hristos care studiază și trăiesc deplin adevărul din Biblie, căci numai în ea se găsește Cuvântul lui Dumnezeu și învățătura sănătoasă și adevărată.

EVANGHELIE înseamnă “veste bună” și așa se numește învățătura centrală a Bibliei prin care este proclamat adevărul că Domnul Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu care a venit în această lume ca să moară pentru păcatele omenirii și prin credință în El fiecare om primește iertarea păcatelor și moștenire în Împărăția lui Dumnezeu. Când zicem EVANGHELIE ne referim la acest adevăr în primul rând. Evanghelii mai sunt numite și cele 4 biografii ale Domnului Isus Hristos pe care le găsim în Noul Testament și care au fost scrise de Matei, Marcu, Luca și Ioan. Tot EVANGHELIE numim și întreg Noul Testament, pentru că Evanghelia este învățătura lui centrală. Nu se obișnuiește să se folosească termenul de EVANGHELIE pentru întreaga Biblie. Creștini “evanghelici” se numesc cei care au ales să urmeze învățătura din Evanghelie și nu acceptă învățături din așa-numita “Sfânta Tradiție” care vin în contradicție cu ceea ce este scris în Biblie. Dar faptul că ei se numesc CREȘTINI EVANGHELICI nu înseamnă că ei acceptă doar Noul Testament. Ei studiază și primesc toată învățătura Bibliei. De altfel, toți acei care acceptă doar Biblia ca și autoritate supremă în materie de credință și nu pun pe același nivel învățătura sfintei tradiții se numesc CREȘTINI EVANGHELICI și ei fac parte din diferite confesiuni.

Citeste mai mult https://moldovacrestina.md

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: