ANUNTURI

Lumini și umbre – Luminița Prisecaru, Etiopia

lumi1115„Vestea pe care am auzit-o de la El și pe care v-o propovăduim este că Dumnezeu e lumină, și în El nu este întuneric!” 1 Ioan 1:5

Decembrie a venit cu un aer de sărbătoare românesc care a ajuns până la mine în Etiopia!

În curând se va încheia calendarul 2015, iar eu aș dori ca împreună să ne aducem aminte de binecuvântările primite în acest an. Așa cum titlul vrea să sugereze, cu fiecare binecuvântare-lumină, anul acesta a fost (și încă mai este) o umbră de încercare.

Am să încep cu luna iunie a anului trecut, 2014. Am venit în România unde Dumnezeu mi-a dat harul de a-l vedea pe tata sănătos încă și să petrecem împreună mai bine de o lună de zile înainte ca să plece Acasă pe data de 2 august. Îi mulțumesc din toată inima lui Dumnezeu și vouă celor care ne-ați fost alături în acel timp de încercare. Consider că e o binecuvântare mare felul cum tata a plecat. Nu ne-a fost și încă nu ne este ușor ca familie. Se spune că timpul de jelire aduce la suprafață adâncimile inimii fiecăruia.

În luna noiembrie 2014 am revenit în Etiopia și am pregătit împreună cu Simret „Povestea Crăciunului” în format de broșură. O binecuvântare al cărei rod l-am cules mai apoi. Broșura a fost scrisă în ambele dialecte și am folosit-o în acest fel pentru a demonstra autorităților locale nevoia urgentă a unei decizii în ceea ce privește alegerea unui dialect pentru standardizarea limbii. Aceasta a fost „umbra” pe care am purtat-o pentru mai bine de trei ani de când am început proiectul. Lucrând paralel în ambele dialecte am făcut progrese semnificative în a schița mai bine de jumătate din Noul Testament dar fără decizia unui dialect pentru scrierea limbii, toate acestea ar fi fost în zadar.

În luna iunie 2015 prietena mea din Addis Ababa, Haimi, decide împreună cu soțul ei să își schimbe mașina și alege să îmi spună mai întâi mie și să îmi propună un preț rezonabil: pentru un Toyota Surf, 1991, 22.500$. Mașinile aici în Etiopia sunt foarte scumpe! Pentru aproape 7 ani nu mi-am permis una…nici măcar nu am îndrăznit să visez că voi avea o mașină aici. Ce mică mi-a fost credința: „Doamne cred, ajută necredinței mele!” Mașina am cumpărat-o la începutul lunii iulie. Șofer nou-nouț fiind, am avut de luptat cu frica de a conduce mai ales în condițiile „speciale” de trafic pe care contextul etiopian le oferă … drumul fiind pentru toată lumea în egală măsură: măgari, vaci, capre, oi, găini, copii, oameni și eventual mașini. În luna august, la nici o lună după ce am cumpărat-o, „bătrâna mea japoneză” refuza să mai pornească. Tractată până în Arba Minch la cel mai bun mecanic din zonă și transportată cu camionul până în Addis Ababa unde i-am dat de hac: problema era computerul de bord. Să cumpăr unul nou m-ar fi costat aproape 1300 de $. Dumnezeu a făcut un alt miracol: Husein, mecanicul, a găsit pe cineva care să îl repare pe cel vechi cu numai 300$. De fiecare dată când pornesc mașina retrăiesc intens dependența mea de Domnul: pentru fiecare pas, fiecare respirație…și de fiecare dată când pornesc mașina.

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: