Scolile crestine din Israel risca sa fie inchise
Scolile crestine din Israel nu si-au deschis inca portile desi anul scolar 2015 – 2016 a inceput. Aceasta este o forma de protest fata de decizia guvernului israelian de a taia fondurile alocate acestor scoli pana la punctul in care acestea nu mai pot sa se sustina. Desi scolile publice sunt finantate 100% de stat si scolile crestine primeau finantari guvernamentale partiale. Sprijinul guvernamental a fost redus dramatic in ultimii ani la numai 29% din costurile operationale. In comparatie, scolile evreilor ortodocsi sunt finantate 100%.
Una dintre scolile care nu si-au deschis portile inca este si Scoala Baptista din Nazaret care a fost fondata in 1936 de International Mission Board din cadrul Southern Baptist Convention. In urma cu 25 de ani, Conventia a oprit finantarea scolii ramanand in sarcina comunitatii locale baptiste sa sprijine scoala. In momentul de fata, scoala functioneaza cu ajutor guvernamental si cu taxele de scolarizare platite de cei care sunt inscrisi aici. Datorita faptului ca fondurile guvernamentale au fost reduse drastic, conducerea scolii a fost nevoita sa mareasca taxele. Drept urmare, cei mai multi elevi vor fi nevoiti sa caute o alta scoala. Pe langa aceasta, autoritatile guvernamentale au pus o limita in ceea ce priveste nivelul maxim al taxelor.
Scoala Baptista din Nazaret este singura scoala evanghelica din Israel si are inscrisi la cursurile pe care le ofera 1000 de elevi. Aceasta unitate de invatamant este una de top ce ofera cea mai buna educatie din Israel. Nu exista nicio restrictie cu privire la denominatie si cei care isi aduc aici copiii o fac si datorita principiilor crestine care se predau in cadrul scolii. In timpul anului sunt diferite evenimente evanghelistice prin care este prezentata persoana si lucrarea Mantuitorului.
Scolile crestine din Israel sunt infiintate de diferite biserici cu scopul de a oferi o educatie de top. Majoritatea familiilor crestine isi trimit aici copiii si exista chiar si familii de musulmani care prefera sa isi educe aii copiii. Rezultatele elevilor care urmeaza aceste scoli sunt peste media pe tara din scolile publice. Ele reprezinta si medii sigure pentru crestinii din Israel, o minoritate in cdul altei minoritati.
Decizia de a nu incepe anul scolar ca urmare a reducerii drastice a finantarii afecteaza 33 000 de elevi din 47 de scoli. Guvernul israelian nu pare sa se grabeasca sa rezolve aceasta situatie intrucat crestinii din Israel sunt o minoritate pasnica lipsita de influenta politica.
Problema nu este perceputa neaparat ca fiind una de factura economica, ci ca o modalitate prin care guvernul incearca sa obtina control asupra scolilor si apoi sa le transforme in scoli publice.
Detalii suplimentare AICI