EDITORIALE

6 sfaturi pentru pastorii (mai) tineri

  1. BIBLIANu cauta sa-i multumesti pe toti.

A cauta sa-i multumesti pe toti cei din biserica este o capcana in care cad majoritatea pastorilor tineri. Niciodata lucrul acesta nu va fi posibil, indiferent de cate eforturi vei depune. Nici macar Domnul Isus nu a reusit sa-i multumeasca pe toti cei cu care a interactionat, desi, evident, nu a cautat asta. De ce crezi ca tu vei reusi? Sa crezi ca tu vei reusi sa-i multumesti pe toti este o dovada crasa de mandrie. Mandria ne determina sa cautam sa-i multumim pe toti oamenii si sa le castigam aprecierile. Dumnezeu va distruge sistematic dorinta noastra de a fi apreciati, lasand in jurul nostru oameni nemultumiti. Chiar daca de multe ori ne vor acuza pe nedrept, rolul lor e sa scoata in evidenta mandria inimii noastre care cauta aprecierile celorlati si care nu se multumeste doar cu privilegiul slujirii. Trebuie sa ne invatam inima sa caute mai intai aprecierea lui Dumnezeu, nu pe cea a oamenilor.

  1. Accepta intotdeauna criticile constructive.

De obicei, cand cineva ne critica, prima reactie este sa adoptam o pozitie defensiva si sa ne aparam de oponentul care indrazneste sa ne atace. Instinctul de autoconservare ne determina sa reactionam fara sa gandim prea mult si sa tratam critica, sau orice contra verbala, ca pe un asalt asupra ideologiei si spiritualitatii noastre. A invata sa nu reactionam, ci sa primim calm criticile este datoria oricarui pastor. Critica constructiva este benefica pentru minte si pentru suflet. Sa nu cadeti in capcana de a va inconjura doar de lingusitori, caci ei nu vor contribui deloc la dezvoltarea voastra. Desi cele mai multe critici cu care se confrunta pastorii nu sunt constructive – o atmosfera unde exista doar critica trebuie evitata – trebuie sa-i pastram in jurul nostru pe cei care au invatat sa ne critice constructiv, pentru binele si dezvoltarea noastra personala.

  1. Nu petrece prea mult timp in compania barfitorilor.

Sunt persoane care in mod sistematic vor cauta sa-ti infecteze sufletul si te vor goli de resursele spirituale si emotionale pe care le acumulezi cu greu. Ei vor incerca sa se agate de tine ca o lipitoare de corpul cald, iar dupa o ora de stat in compania unor astfel de persoane te vei simti ca dupa o zi de sapa in caldura verii. Pentru unii oameni, munca pastorala pare o pierdere de vreme, dar putini isi inchipuie stresul emotional si presiunea spirituala la care se expun slujitorii. Nu trebuie sa petreci prea mult timp in compania celor care doar barfesc si ii vorbesc de rau pe altii, dar niciodata nu se critica pe ei insisi. Protejarea sanatatii emotionale nu trebuie neglijata, chiar daca asta inseamna sa te detasezi de cei care actioneaza ca un virus. Un slujitor nu este o groapa de gunoi unde ceilalti pot sa arunce toate barfele si vorbele rele pe care le aud, pentru ca – vezi Doamne! – materialele reciclabile pot fi transformate in ingrasamant. Dar cu ce pret?

  1. Dezvolta strategic relatii, nu sisteme religioase.

Dorinta de a perpetua traditiile comunitatii unde slujesti trebuie indepartata. Este periculos sa le oferi oamenilor doar confort psihologic si sa-i faci sa se simta bine in sistemul religios pe care il conduci. Rutina va oferi comunitatii tale o oarecare stabilitate – oamenilor le place rutina! – dar nu si sanatate pe termen lung. Trebuie sa iti asumi riscul de a-i scoate din rutina saptamanala, indiferent de pretul pe care il vei plati. Oamenii sunt intr-o cautare disperata dupa relatii autentice, chiar daca, la inceput, vor incerca sa fuga de ele. Vulnerabilitatea produce teama, dar nu exista relatii autentice unde cei implicati sa nu-si asume riscul de a deveni vulnerabili. Partasia unei biserici are implicatii dincolo de barierele slujbelor religioase. Cauta sa ai o biserica sanatoasa, nu neaparat una confortabila!

Citeste continuarea > penticostalul.wordpress.com

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: