EDITORIALE

Ce să le mai spunem oamenilor duminica? – Vladimir Pustan

O-duminica-frumoasaNu știu dacă a mai rămas ceva de spus. Mulți preoți, pastori și predicatori de ocazie au găsit un acoperiș confortabil în ideea că totul e cunoscut.

Ne-am și născut într-o vreme nepotrivită când cunoștința a umplut pământul ca puricii pe Saint-Bernard-ul meu.

Montesquieu spunea că pe vremuri scăpai ușor dacă voiai să fii filosof pentru că adevărurile cunoscute erau puține. Trebuia să răspunzi doar la câteva întrebări. Care e binele suprem, cine guvernează universul, dacă sufletul e nemuritor. Dacă aveai o părere erai filosof și dacă nu aveai barbă…

Așa e și cu predicatorii… Dușmanul nostru numărul unu e Google, așa cum al hingherilor dușmanul numărul unu e Brigitte Bardot. Toți știu totul. Și dacă-s bătrâni, au nepoți care dau search.

Dușmanul numărul doi sunt știrile de la ora . Dacă nu ai pentru oameni duminica ceva ce să-i lase cu gurile căscate, te-ai ratat.

Norocul e că vremurile sunt de așa natură încât probabilitatea de a rămâne ca la dentist mereu, e mare.

Dușmanul numărul trei e lenea… Aceea care te ține departe de studiu ca pe absolvenții de facultate de un loc de muncă…

Iar Origen e un lăudăros ca baronul Munchausen când afirmă că el a consumat cerneală mai multă decât câtă cafea au băut colegii de slujire. Iar Pavel are dreptate când zice că lui nu-i e greu să spună mereu aceleași lucruri. Multora nu le este greu. Iar noi ne-am obișnuit cu asta. Și nu ne este de niciun folos.

Dușmanul numărul patru e Dumnezeu… Are tot felul de pretenții absurde. Originalitate, pasiune, creativitate, muncă, respect pentru oameni, perseverență… Absurd.

Ce să le mai spunem oamenilor duminica dimineața?

Ce au nevoie, nu ce vor să audă. Și să încercăm să vorbim românește pentru că greaca veche e bună la birou. Și să le inoculăm dragostea pentru Biblie și cer. Și să le sădim în suflet speranța… Unui nou început. Unui alt început.

Au mai rămas multe de spus.

V l a d i m i r  P u s t a n  – http://www.ciresarii.ro

anigif

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

2 Comments

  1. am observat mai demult lucrul acesta…am ascultat sute ,de predicii ,am citit carti crestine ,saptamanal aud indemnuri si invataturi crestine-si ma intreb oare ce nu am mai auzit?se repeta invatatura dupa invatatura-dar demult nu am mai vazut minuni,nu am vazut olgul ridicandu-se in Numele Domnului Isus ,nici orbul capatandu-si vederea-multa teorie fara fapte.Eu cred ca Popoprul a ajuns la o saturatie stie multe dar nu vede credinta in actiune…cei care predica adesea sunt ca si Friseii de altadata (morminte varuite) lacomi de castig ,de slava desarta ,de locuri inalte de cinste-cati mai stau in ascuns ca si Ieremia sa planga pentru popor cati isi mai sfasie inima si „hainele” ca si Ezra sa ceara pentru popor mila de la Domnul-este prea mult formalism religios,nu este ungere,nu este foc…

  2. Datoria oamenilor luí Dumnezeu este sa spuna mereu si mereu adevarul luí Dumnezeu.
    Chiar daca noua ni se paré ca este in zadar si ca auditoriul este plictisit ,Biblia afirma cu tarie ca „…nici un cuanto care iese din gura luí Dumnezeu ñu- i lipsit de putere”,asá ca cel putin pentru un suflet se merita ca un predicator SA se osteneasca predicand EVANGHELIA.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: