EDITORIALE

Vladimir Pustan – Așteptând Duminica Tomii

PUSTAN 5 MICLa noi în sat e mai mare sărbătoare duminică decât la Paști. În Duminica Tomii se umple satul de fiii plecați departe, ce vin să-și aducă aminte de cei morți. Apoi timp de un an nu-și mai vizitează părinții, ca semn că prețuim mai tare pe cei morți decât pe cei vii.

Când eram copil știam că ouăle vopsite la Paști, dăruite în Duminica Tomii la cimitir, înseamnă urticarie lunea.

Mai știam că cei ce se îmbătau la cimitir și apoi dormeau pe mormântul bunicului voiau să fie mai aproape de cei dragi plecați.

Mai știam că Toma s-a îndoit. Înseamnă că a fost un om deștept. Numai proștii n-au îndoieli. Când întâlnești un om sigur pe el și pe ce spune înseamnă că stai de vorbă cu un prost ce bubuie. Spiritele superioare au dubii. Progresul omenirii s-a făcut cu oameni ce n-au fost siguri pe ceea ce au învățat.

Nu-l condamnați pe Toma, pentru că în seara de Paști era lipsă. Când vine necazul peste oameni, unii caută tovărășia altora. Se duc la biserică, la club, la crâșmă sau ies în fața porții. Alții se retrag în singurătate și numără fluturii. N-a fost un sceptic necredincios, ci un credincios rănit.

Îmi veți spune că Orfeu a pierdut-o pe Euridice pentru că s-a îndoit că ar fi în spatele lui și pe ultimul metru din Hades a întors capul să vadă dacă-l urmează. Orfeu a avut un cap frumos (de aceea l-au tăiat bacantele să-l aibă amintire) dar minte nu a avut. Dragostea se bazează pe încredere. Adică pe puterea de a nu întoarce capul. Trebuie să ”simți” că celălalt e acolo… Dar ne-am îndepărtat de subiect.

Și care a fost subiectul? Niciunul.

După 1600 de ani de la moartea lui Toma, portughezii au găsit în India creștini tomiți. Iar ei spuneau că nu tot ce zboară se mănâncă. De exemplu, avioanele…

V l a d i m i r  P u s t a n –  www.ciresarii.ro

libraria biblii-pentru-toti

Banner sbro.ro /

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

One Comment

  1. Frate Pustan, oamenii credinței, Avraam care-și aduce fiul pe altar, Isaia, Daniel etc bubuiau de prostie? De ce ești atât de rău cu ei și cu atâți contemporani de-ai mei? Nu te gândești că se simt batjocoriți pe nedrept? Acuzi de nedreptăți pe alții în ce te privește, dar oare, nu e și asta o nedreptate? Mă doare pentru aceste derapaje pe care le face un om de valoarea dumneavoastră. Dacă sunteți foarte sigur că nu ati greșit în aceste afirmații s-ar putea să aveți dreptate; ceva stă să bubuie.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: