EDITORIALE

De ce-a trecut Dumnezeu evreii prin mare? – Nicolae Geantă

Când Dumnezeu a hotărât să-și scoată poporul din Egipt, Moise a primit instrucțiuni să meargă din Ținutul Gosen spre Marea Roșie. Făcând un ocol considerabil. Dar de ce a trebuit să meargă spre mare, și nu direct pe drumul comercial al Semilunii fertile, care ducea din Egipt în Mesopotamia!

Inițial eu am crezut, cum cred și alții, că evreii au trecut prin Marea Roșie ca simbol al „botezului” lor. Orice slujitor al Domnului, înainte de a fi pus în lucrare trebuia spălat, curățit cu apă! Și Israel era ales ca un popor sfânt, un popor de preoți pentru Neamuri. Lucrurile acestea se predică la botezuri.

Apoi am crezut ca Iahve și-a trecut poporul prin mare ca să-l ducă la Muntele Sinai unde i-a dat Legea. Pustia Sinai era o rută mai apropiată de Canaan, dar mai îndepărtată de muntele unde se descoperă Dumnezeu „față în fată”.

Apoi m-am gândit că a trebuit să treacă prin mare pentru a despărți evreii de egipteni. Pe primii marea i-a salvat, pe ceilalți i-a nimicit. Am mai crezut că trecerea prin mare ca pe uscat este o lecție nouă a minunilor. Dar nu văzuseră evreii atãtea minuni în Egipt?

Dar azi dimineață am aflat motivul! Dumnezeu nu i-a dus pe evrei pe drumul care dă în țara Filistenilor, măcar că era mai scurt (prin pustia Sin, pe țărmul Mediteranei), deoarece „poporul văzând războiul să nu se întoarcă înapoi în Egipt” (Exod 13:17). Înțelegeți? Marea se deschidea să te ducă în Canaan, dar dacă doreai să te întorci în Egipt nu mai aveai cale! Ce grozavă idee! Dumnezeiască!

Dumnezeu ne învață că cine pornește spre Cer nu mai are drum de întors! Și totuși, mulți dintre oameni, după ce merg bucuroși o bucată, se întorc înapoi să înfrunte marea! Marea Roșie! Interesant este că Dumnezeu nu ne impune să mergem înainte! Avem și varianta de-a da dosul, de-a merge înapoi. Acolo însă așteaptă întotdeauna Egiptul cu Faraon și ai săi… Acolo Dumnezeu lipsește.

Dacă ai pornit spre Canaan, mergi drept înainte! Dacă ești cumva întors cu fața spre Egipt, întoarce-te! Marea mai poate înghiți mulți…

http://www.ciresarii.ro/index.php/de-ce-a-trecut-dumnezeu-evreii-prin-mare-nicolae-geanta/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: