Reclame
ULTIMELE STIRI

O Biblie, două interpretări și 750.000 de victime de război

thumbrnsgettysburgfaith062513b_400_02Despre bătălia de la Gettysburg (Pennsylvania) se știe că a fost cea mai mare bătălie din Războiul Civil American, precum și cea mai mare bătălie purtată vreodată în America de Nord. Un aspectul mai puțin notat despre eveniment este acela că mulți dintre soldații de atunci dețineau Biblii. Modul foarte divers în care ei interpretau textul sacru a reverberat până în America de azi, scrie Religion News, cu prilejul inaugurării unui muzeu care să reflecte rolul complex pe care l-a deținut credința în Războiul Civil din SUA.


 

Aproximativ 750.000 de soldați au murit în timpul Războiului Civil dintre Nord și Sud. În memoria sacrificiului lor, una dintre clădirile strategice ale bătăliei de la Gettysburg a fost transformată în muzeu de Seminarul Teologic Luteran din oraș. Vizitatorii pot avea acces și la etajele în care soldații răniți și-au regăsit puterea pentru a continua lupta.

 

„Aici au fost acei tineri prinși în acele evenimente, încercând să rămână tot atât de credincioși cât puteau fi ca buni creștini”, a spus Maria Erling, profesor de istoria bisericii la seminar. „Ei și-au găsit consolarea în consacrarea credinței”, a adăugat istoricul.

 

Printre exponate se regăsesc obiecte religioase ale soldaților care au luptat la Gettysburg, ca de exemplu o Biblie mică (de 7,62 cm x 5,08 cm), aparținându-i lui Jefferson Coates, unul dintre cei 64 de soldați care au primit Medalia de Onoare pentru curajul de care a dat dovadă în bătălie.

 

„Faptul că el a posedat această Biblie îmi spune multe despre el și idealurile sale”, a spus strănepoata lui Coates, cea care a donat Biblia seminarului. „Dacă nu ar fi fost un anumit fel de context religios pentru el, nu ar fi purtat Biblia”, a adăugat strănepoata eroului american.

 

Dezbaterea sclaviei a fost foarte influențată de pasaje biblice, pentru a sprijini o parte sau alta dintre tabere. După cum s-a dovedit, ambele părți au interpretat Scriptura în moduri care să susțină opiniile cu privire la sclavie, cu interpretări literale specifice în Sud și citiri mai nuanțate ce au câștigat teren în Nord, a afirmat Barbara Franco, directorul executiv al muzeului. Aceste principii de interpretare încă se mențin, a precizat și Erling, fapt demonstrat de disputa cu privire la probleme sociale precum hirotonirea femeilor sau homosexualitatea. „Nordul a avut propria agendă, propriile motive pentru citirea Bibliei așa cum a făcut-o”, a mai spus Erling. „Și Sudul a avut propriile motive pentru citirea Bibliei așa cum a făcut-o …”, a concluzionat istoricul.

 

Care au fost cauzele?

 

Nordul se opunea sclaviei, iar această diferență culturală a modelat retorica războiului. Cultura populară din Nord îi reprezenta pe sudici ca fiind decadenți, necreștini, scoțând la iveală prejudecățile pe care „yankeii” le aveau față de concetățenii lor din Sud, informează revista History.

 

Erau reprezentanți ai bisericilor creștine ce acuzau sclavia ca fiind un păcat și cereau eliminarea acesteia. La polul opus, unii au susținut că Biblia trata sclavia ca o practică legitimă. În acest sens, argumentau că în Vechiul Testament aceasta era reglementată, iar Iisus, deși a trăit într-o lume în care sclavia a existat, nu a rostit un singur cuvânt de condamnare a acesteia. De asemenea, scrisorile apostolului Pavel conțin cerințe explicite ca sclavii să fie supuși stăpânilor lor, menționează James Howell Moorhead, de la Princeton Theological Seminary. În opinia sa, bisericile au contribuit la radicalizarea efortului de război, determinând ca ceea ce a început ca un război pentru păstrarea Uniunii să se transforme într-un război de eliberare a sclavilor. Bazându-se pe imagini din capitolul douăzeci din Apocalipsa și pe alte porțiuni din Biblie care descriu evenimentele aproape de încheierea istoriei, mulți clerici susțineau că o victorie a Nordului ar putea pregăti calea pentru Împărăția lui Dumnezeu pe Pământ. Această perspectivă a fost recunoscută și de președintele sudist Jefferson Davis, care considera că „existența servituții africane nu era în niciun caz cauza conflictului, ci doar un incident”, conform revistei History.

 

De ce două citiri ale Bibliei?

 

Multe biserici creştine conservatoare susțin teoria inspirației verbale, potrivit căreia, în manuscrisele originale, Dumnezeu a inspirat fiecare cuvânt. Prin urmare, conform acestei viziuni, cuvintele Scripturii sunt chiar cuvintele lui Dumnezeu. Profeții devin astfel niște secretari, niște dactilografi, un fel de mașini de scris umane. Totul e mecanic, Scripturile luând naștere printr-o simplă dictare. Profeții nu sunt altceva decât doar niște simple instrumente de scris în mâna lui Dumnezeu, explică profesorul de teologie Millard Erickson, în cartea Teologie creștină.

 

Drept consecință, este relativ simplu să se ajungă la luarea unor decizii cu implicații negative, chiar sângeroase, având ca suport teologia creștină. Antisemitismul sau nenumăratele genociduri având ca motivație elemente de ordin religios ilustrează potențialul pericol al folosirii textelor sfinte într-o manieră radicală, fără nuanțarea necesară. Sesizând aceste dificultăți, Calvin Rock, fost președinte la Oakwood College, susține că Scriptura „… oferă întotdeauna principii absolute, dar nu oferă o practică absolută”. Având în vedere această poziție, provocarea pentru creștini nu este o dublare a acțiunilor lui Iisus sau a apostolilor, ci o dezvoltare a principiilor pe care acțiunile le-au transmis.

sursa: www.semneletimpului.ro

Reclame
Banner filme Banner http://speranta.ro/

Articole recente: Israel News

Despre ADMIN (19366 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: