Intrebari & Raspunsuri

Cum să eviți certurile în familie? (5 sfaturi)

Întrebare:

De ce credeți că apar certuruie în familie uneori din motive de doi bani? În astfel de cazuri certăreții trec într-o secundă de la dragoste la ură. Și invers ar fi bine. Mulțumesc. 

Există multe motive pentru care apar certurile și fiecare ceartă din  fiecare cuplu este un caz aparte. Totuși, sunt anumite pricini  care se aplică tuturor și despre care este scris în Sfintele Scripturi. Pentru că înțelegerea motivelor care duc la cearturi este esențială pentru înlăturarea lor, voi aborda subiectul în acest articol din această perspectivă – cum să eviți certurile în familie?

1. Înțelege motivul principal al certurilor

Dacă vei citi sondaje, vei vedea că, de cele mai multe ori, ca și motiv principal de ceartă al cuplurilor căsătorite sunt invocați banii. Așa să fie?  Există motive mai adânci pe care ni le prezintă Dumnezeu în Sfintele Scripturi. În Epistola lui Pavel către Romani, în capitolul 1 ne este relatat că oamenii, în general, s-au fălit că sunt înțelepți și l-au respins pe Dumnezeu din viața lor. În consecință, și Dumnezeu i-a părăsit și, astfel, au rămas singuri în voia minții lor stricate care a adus multe și grave consecințe ce le afectează trăirea și relațiile unii cu alții. Una din aceste consecințe este că au ajuns plini ”de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase” (Romani 1:29). Și mai spune Cuvântul lui Dumnezeu în același capitol al Epistolei către Romani că oamenii păcătoși “măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac” (Romani 1:32).

În Epistola lui Iacov găsim alte informații de preț cu privire la sursa principală care alimentează certurile în familie. Citez:

Cine dintre voi este înţelept şi priceput? Să-şi arate, prin purtarea lui bună, faptele făcute cu blândeţea înţelepciunii! Dar, dacă aveţi în inima voastră pizmă amară şi un duh de ceartă, să nu vă lăudaţi şi să nu minţiţi împotriva adevărului. Înţelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pământească, firească, drăcească. Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele. Înţelepci

unea care vine de sus este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică. Şi roada neprihănirii este semănată în pace pentru cei ce fac pace. (Iacov 3:13-18)

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că există înțelepciune de două feluri. Una este pământească, firească, drăcească și este caracteristică fiecărui om care trăiește fără Dumnezeu pentru că o moștenește la naștere împreună cu natura păcătoasă. Înțelepciunea aceasta se manifestă prin faptul că alimentează inima, adică gândirea omului, cu invidie amară și cu un spirit de ceartă, dar nu recunoaște aceasta, ci în exterior dorește să arate altceva și se laudă cu astfel de minciuni. Tot purtând astfel de atitudini în inima, cu prima ocazie omul respectiv provoacă tulburare în relațiile și în casa lui și tot felul de alte fapte rele.

Mai este prezentată aici o altă înțelepciune, cea de sus, adică de la Dumnezeu și care se manifestă prin blândețe. Cât este pace în jur și toți sunt amabili cu tine nu este greu să fii un om blând. Blândețea adevărată se manifestă atunci când se crează situații de conflict, dar prin înțelepciunea de sus, de la Dumnezeu, poți să-ți păstrezi blândețea, să fii pașnic, să te lași ușor înduplecat atunci când nu ai dreptate și alții au.  Deci, secretul principal în depășirea certurilor care mistuie familiile se găsește în zidirea unei relații frumoase și durabile cu Dumnezeu prin care să-ți ceri iertare pentru păcatele tale și să primești înțelepciune de la Dumnezeu prin studierea zilnică a Sfintelor Scripturi.

2. Nu da prilej diavolului

Ca și copiii ai lui Dumnezeu, toți creștinii, chiar dacă anterior obișnuiau să se certe des, acum sunt chemați cu privire la felul lor de viață din trecut să se dezbrace de omul cel vechi care se strica după poftele înșelătoare și să se înnoiască în duhul minții lor. îmbrăcându-se în omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă apar conflicte între soț și soție, ei trebuie să și le rezolve până la asfințitul soarelui, așa cum ne spune Domnul nostru:

“Mâniați-vă și nu păcătuiți”. Să n-apună soarele peste mânia voastră, și că nu dați prilej diavolului. (Efeseni 4:26-27)

De multe ori cearta crește și mai mult pentru că în încăpățânarea lor nici unul din soți nu vrea să ia inițiativa împăcării sau, și mai rău, când nici măcar nu răspunde la inițiativa celuilalt și păstrează supărarea. Să nu uitați cuvintele Domnului Isus din predica de pe munte:

Ferice de cei împăciuitori, căci ei vor fi chemaţi fii ai lui Dumnezeu! (Matei 5:9)

3. Nu vorbi cuvinte nepotrivite

În aceeași Epistolă către Efeseni spune:

Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. Să nu întristați pe Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, prin care ați fost pecetluiți pentru ziua răscumpărării. (Efeseni 4:29-30)

Chiar și atunci când începe cearta, fii atent și măsoară-ți bine vorbele ca să nu-ți iasă nici un cuvânt stricat din gură. Atenție, cuvânt stricat nu este doar cel necenzurat sau înjurături, ci orice cuvânt care distruge și ruinează pe cel ce-l aude. Nu trebuie copilul lui Dumnezeu să spună astfel de cuvinte. De aceea, ai în vedere, că în ceartă ești mult mai vulnerabil la cursele diavolului ca să spui cuvinte ce distrug. Aceste cuvinte nu doar îți ruinează relația din familia ta, dar mai și întristează pe Duhul Sfânt prin care ai fost pecetluit pentru ziua răscumpărării.  Să luăm bine seama la felul cum vorbim totdeauna și mai ales când s-a ivit o situație de conflict:

Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulțumire. (Efeseni 5:4)… citeste mai multe click aici

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: