Intrebari & Raspunsuri

Au voie fetele sa intre intr-o biserica fara batic?

Intrebare: „Au voie fetele crestine sa intre intr-o biserica cu capul neacoperit?”
Raspuns: Te sfatuiesc sa citesti cu mare atentie 1 Corinteni 11, versetele 5, 6 si 13. Daca imi vei spune ca pentru tine este valabil versetul 15b, si anume ca intelegi invelitoarea ca fiind parul. Atunci sa presupunem pentru cateva secunde ca invelitoarea ar fi parul, citind versetul 6, ar trebui sa intelegem in felul urmator: daca nu se inveleste (adica persoana respectiva nu are par, daca parul e invelitoare), cum sa se mai tunda? Ea neinvelindu-se nu mai are par nu? Daca parul e invelitoare.Intalnim astfel o contradictie, asadar invelitoarea de care ni se scrie in versetele 5 si 6 nu are nimic de a face cu parul. Mai mult, termenii din greaca folositi in versetul 6, respectiv versetul 15 sunt total diferiti.  Cel din versetele 5 si 6 descriu o invelitoare alcatuita dintr-un material diferit de par, iar cel din versetul 15 se refera la parul uman.
Fie ca aceste raspunsuri sa va ofere macar putina lumina in asa fel incat sa puteti merge inainte si sa cresteti spiritual iar in final sa auzim cu toti: „Vino, rob bun si credincios, intra in bucuria stapanului ta!”
Cu respect si pretuire,
Nechifor Caleb
http://calebn.wordpress.com/
 

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

129 Comments

 1. Fetele DA au voie. Pasajul amintit NU se refera la fete ci la femei. Femei maritate.

 2. cand a facut D-zeu omul la facut barbat si femeie
  nu scrie in Biblie ca femeia maritata ,zice FEMEIA….
  deci………..

 3. Pai tocmai. Eva a fost creat de Dumnezeu sa fie sotia lui Adam, si nu doar o fata. In Noul testament capul acoperit de femei arata supunerea fata de sot. Fetele care nu au sot, nu sunt supuse,este clar. Asta daca luam in considerare doar Scriptura. Daca mergem dupa doctrinele unor culte…acolo apar diferentele.

 4. @szakal
  Am o intrebare pentru tine: Daca fetele au voie sa nu poarte batic atunci baietii pot sa intre cu capul acoperit? De ce intre fecioare si femei este diferenta iar intre baieti si barbati nu? Mai mult fecioare din punct de vedere biblic nu trebuie sa fie supuse si ele? E adevarat ca nu sotului, dar tatalui trebuie,nu?

 5. De aceea, femeia, din pricina îngerilor, trebuie să aibă pe cap un semn al stăpânirii ei.
  11 Totuşi, în Domnul, femeia nu este fără bărbat, nici bărbatul fără femeie.
  Chiar daca o femeie nu este casatorita,ea nu este singura,pt ca Isus stapineste si peste ea si chiar daca o femeie este casatorita supunerea ei fata de sotul ei merge pina la respectarea Bibliei.Din punctul meu de vedere oamenii se impart in 2 categorii,barbati si femei,iar o femeie poarta batic pt a arata ca ea se supune sotului ei,in Domnul,dar mai presus de orice ,ea i-si arata supunerea fata de Dumnezeu.deci fie ca este casatorita,fie ca e singura,ea este stapinita de dumnezeu si supusa Lui.

 6. Nu vreau sa polemizez dar realitatea de azi ne arata ca multe femei din bisericile baptiste nu (mai) poarta nici un batic, de fete nici nu se pune problema ca ele n-au purtat nici pana acum. La bisericile penticostale romanesti e altfel (inca), dar la cele din occident nici aici nu mai e la moda.
  In primul rand eu cred ca Dumnezeu se uita la inimile noastre, si astfel degeaba porti batic daca ai inima necurata…

 7. D-le Caleb, mi se pare că dacă mergem după ideile care le-ați prezentat ar trebui să zicem ca Biblia este scrisă doar pentru români. Mi se pare ca sunt cam scoase din context vesetele la care vă referiți. Care era contextul bisericii la care a scris Pavel? Cum era considerată o femeie care nu poartă batic atunci? Cum arăta acea învelitoare? Ce lungime, din ce material era, cât de mult trebuia să fie acoperită? Cum e considerată în societatea de astăzi o femeia care nu poartă batic (sau învelitoare)? Dacă e o chestiune așa de importantă de ce amintește Pavel doar în acel context și doar la Corinteni?

 8. Dragi frati si surori (zambesc),

  Vai, vai, vai, vai, vai si iar vai. Traditie, traditie, traditie, traditie si tot nu va saturati.

  E greu de inteles:

  10 Din această cauză femeia este datoare să aibă !!! autoritate !!!
  peste capul ei din cauza îngerilor.

 9. vreau sa stiu daca a ascultat cineva predica despre doctrina baticului,pusa mai sus de mine !?

 10. Parerea mea este ca daca in biserica care esti membra ,doctrina ii cere femei (si nu se are in vedere ca e fata sau femeiea maritata )sa poarte batic obligatoriu trebuie sa asculte de cei mai mari ,caci daca nu te supui lor nici lui Dumnezeu nu esti supusa ,si in legatura cu barbatii daca nu stiu sa isi stapaneasca nevestele acasa ,cum vor asculta ei ca barbati de conducatorii biserici si cum vor asculta femeile lor de pastori?!!
  Efes.5:24. Si dupa cum Biserica este supusa lui Hristos, tot asa si nevestele sa fie supuse barbatilor lor in toate lucrurile.
  Femeile trebuie sa fie supuse barbatilor si pastorilor in toate lucrurile.
  In bisericile de azi din cauza pastorilor nepasatori si slabi in credinta si marturisire ,imaginea crestinilor a ajuns intr-o degradare uimitoare de rea,chipul unor crestini si crestine sunt tot mai demne de dispret, caci p0astorii nu si-au supus in subordine crestinii nu si-au facut treaba si au fost platiti degeaba, caci si-au lasat in voia mintii lor gresite si de capul lor pe crestini si mai ales pe tinericare nu au nici un respect de cuvantul lui Dumnezeu si semenii lor.Daca ar fi vorba numai de batic ar fi bine ,dar si imbracamintea si vorbele si umblarile lor sunt sub orice critica .(Evr.13:17),(1Pet.2:13),(Tit.2:9),(1Pet.5:5)
  In atatea locuri in Biblie se vorbeste de supunere si totusi razvratirea e la ea acasa si in biserici caci nu este predicata de pastori si impusa crestinilor.(Iuda.1:19).
  Si din pacate nu se mai poate face nimic ,e tarziu….caci timpul e pe sfarsite si venirea Domnului e tot mai aproape. (Apoc.21:27),
  Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe! (Apoc.22:11)Amin.

 11. @Pandoreanu
  Cateodata e bine ca raspunsul la o intrebare sa fie dat tot prin intrebari, de aceea va intreb:
  1. Exista vreo idee pe care am prezentat-o care sa nu fi fost biblica? Puteti sa o specificati, va rog?
  2. Contextul istoric al corintenilor anuleaza principiile trasate de Biblie? Considerati ca daca un adevar este amintit o singura data in Biblie, intr-o singura epistola, atunci acesta nu este valabil pentru toti crestinii? Mai mult va rog sa percepeti ca destinatarii intregii scrisori a lui Pavel, nu sunt numai corintenii, ci in 1Cor. 1:2, apostolul Pavel specifica clar:”catre Biserica lui Dumnezeu din Corint…, si catre toti cei ce cheama in vreun loc Numele lui Isus Hristos…” Asadar tot ceea ce este scris in epistola catre Corinteni este pentru toti crestinii. Domnul sa ne ajute sa aplicam tot ce scrie in Scriptura.

 12. @ szakal : cine in pas cu moda este dat pierii 😉
  noi trebuie sa ne deosebim de cei din lume…iar daca nu o facem prin a purta baticul…atunci prin ce??
  ca inima buna pot avea chiar si cele din lume 😉
  baticul nu se poarta de moda ci de frica fatza de D-zeu si ingerii 🙂

 13. @ Caleb Nechifor
  Daca ai studiat sa aflii semnificatia cuvinetelor in lb greaca cred ca nu era atat de greu sa citesti si putin despre contextul cultural.

 14. @flaviu
  Faptul ca nu am zis nimic de contextul cultural nu inseamna ca nu am studiat despre asta, ci doar ca am considerat ca acesta nu este suveran asupra textului biblic. Dupa cum stiti contextul cultural nu este absolut, si uneori nici macar nu se poate stii exact daca cercetarile realizate privitor la contextele culturale sunt 100% adevarate. Cred ca este necesar sa ne intoarcem la principiul SOLA SCRIPTURA. Cred ca e mare nevoie sa nu scoatem textul din context, dar nici sa ii atribuim un context extrabiblic. De asemenea, nu cred ca prima parte a capitolul 11 trebuie sa fie interpretata in functie de contextul cultural, iar ultima parte nu. Daca vorbim de contextul cultural de ce nu privim si Cina Domnului din ultima parte a capitolului ca fiind parte a acelui context cultural; ceea ce inseamna ca nu ar mai trebui sa o practicam. Ce s-ar fi intampla daca am considera celelalte principii trasate de Pavel (care apar doar in prima epistola, ca de exemplu randuiala legata de curvarul din Corint) ca fiind doar pentu cultura prezenta in Corint? Nu uita, cand vorbim de Biblie, nu cultura e absoluta, ci principiile trasate de aceasta. Ceea ce trebuie sa facem este sa acceptam ca Biblia este infailibila si sa o credem exact cum este scrisa! Domnul sa ne ajute sa o aplicam in tot ceea ce spune!

 15. FRATILOR!!…SURORILOR!!! ATENTIEE!!! vreau sa va pun o simpla intrebare(sau poate asa cred eu, infine)..de ce Biserica Domnului (adik este vorba despre noi) din acest veac se confrunta tot mai mult cu absenta Darurilor Dhului Sfant?…adik de ce nu mai vedem bolnavi vindecati?..de ce in Bisericile noastre inchinarea este doar asa…o forma de evlavie?…tot mai rar vedem tineri plangand..tot mai rar simtim cu adevarat prezenta Domnului, acel fior care odioara ne provoca atata bucurie.. cred ca am ajuns mai rau decat paganii, cu parere de rau o zic…iubitii mei frati si surori… TREBUIE SA NE TREZIM !! dak nu va fi vai de noi..cat timp se sta cu celularele sub banca, in loc sa se inchina Domnului..vreau sa va spun ca trezirea spirituala este departe..totusi surorilor..cat va costa sa luati acolo un batic, 3 ore nu mai mult.. ca semn de supunere fata de Domnul si fata de sot..Va iubesc si Domnul sa va binecuvinteze pe toti!

 16. Voi realizați faptul că religia persecută femeia în fel și chip și o subminează? Ei bine, și interpretările acestea sunt la fel. Nu suntem mai diferiți decât musulmanii? Aveți creier, folosiți-l. Studiază legea libertății!

 17. Vorbești de lucruri absolute? Sună puțin… astfel: baticul e absolut.

  Dar nu este așa. Intrați în categoria oamenilor fără părere proprie datorită lipsei sincerității.

  O bucată de material pe cap îți modifică statutul înaintea lui Dumnezeu? Băi oamenilor! Lăsați femeia liberă și nu o mai persecutați! Nu e de mirare că multe cupluri Creștine sunt dezechilibrate, doar din cauza unor așa ziși lideri spirituali.

  Se practică prostituția spirituală la greu în biserici și mulți lideri o fac, dar sunt priviți ca lideri. Pricepeți o dată cât de aberant este să interpretezi fără revelație! Batic? Nu. Și mai aberantă este lipsa coerenței în interpretare, dar și respingerea interpretării care adevărate care dă eliberare.

  De ce? Din cauza liderilor care doresc control. Simplu? Da. E mai ușor să controlezi lumea prin metode omenești decât să ai credința că Harul îi va schimba.

 18. fartiinsi surori cred k ajunge cearta asta cum au zis mai sus si daca femeia sau fata nu este maritata trebuie sa fie supusa Domnului,,,pt k atunci Domnul stapaneste peste ea si trebuie sa fie diferita dintre cei din lume,DACA Vine un inger sa aleaga a lui Domnului,cum zice biblie,trebuie sa avem un semn prin care sa fim diferiti din cei din lume,,,,asta este trebuie sa purtam batic find supusii Domnului si sotului daca avem,
  Si va rog sa nu mai judecati pe altii,mai ales pe fratele Caleb,nu judecati casa nu fiti judecatii…

 19. ” Cred ca e mare nevoie sa nu scoatem textul din context, dar nici sa ii atribuim un context extrabiblic.”

  Caleb draga despre ce context vorbesti cand zici sa nu scoatem textul din context? Iti raspund eu, ca stiu expresia: Contextul literar!
  Despre ce context vorbesti vorbesti, si chiar faci un joc de cuvinte ” sa nu scoatem textul din context, dar nici sa ii atribuim un CONTEXT extrabiblic.”
  Din contextul tau(Dupa cum stiti contextul cultural nu este absolut, si uneori nici macar nu se poate stii exact daca cercetarile realizate privitor la contextele culturale sunt 100% adevarate) se pare ca vrei sa vorbesti despre contextul cultural. Cum adica sa nu scoatem textul din context( versetul din paragraf) dar nici sa ii atribuim un context( o cultura) extrabiblic?

  Vezi vere ca te joci cu cuvintele, dar cam le incalci. Si daca tot faci atata caz de context, si cultura, de ce nu ne explici si noua cum sta treaba. Ne vorbesti despre ea, vorbeste ne ce e cu ea, e importanta sau nu?
  Eu am vorbit un pic, cred ca e randul tau Caleb.

 20. Liviu draga, ma refer la contextul biblic.
  Ma simt responsabil sa specific cateva lucruri si anume:
  1. Contextul biblic al capitolului 11 din 1Cor. poate fi sintetizat prin doua cuvinte adiacente: autoritate si supunere. Unul dintre cele mai folosite cuvinte din cadrul acestei pericope este cuv. „cap”, acesta reliefand autoritatea.(v.3) Dumnezeu Tatal este capul lui Hristos, Hristos este capul barbatului, iar barbatul este capul femeii. Acesta structura de autoritate, este cunoscuta inca din Vechiul Testament si trebuie respectata chiar in lumea postmoderna pe care o tranversam.
  2. Exista cateva adevaruri care decurg din principiul autoritatii si, implicit cel al supunerii, acestea fiind reliefate in versetele 4-7, ele transcendand orice epoca istorica si orice context cultural, si anume:
  a. „ORICE barbat” care se roaga sau prooroceste, Isi necinsteste Capul sau (pe Hristos).
  b. ” ORICE femeie, care se roaga sau prooroceste cu capul desvelit, isi necinsteste capul ei.”
  Ma intreb in acest moment: de ce in cazul barbatilor se respecta principiul supunerii si nici un barbat care este crestin adevarat nu isi permite sa se roage sau sa prooroceasca avand capul acoperit, iar in cazul femeilor se spune ca aceasta era doar pentru corinteni care aveau diferite practici pagane.
  2. Atat pentru barbat cat si pentru femeie a nu-si acoperii capul, respectiv a-si inveli, sunt datorii.(v.7) Datoria nu se discuta, ci se aplica!!!
  Obs. 1. Nu uitati ca respectarea acestor forme exterioare nu au nici un efect fara aplicarea zilnica a principiului supunerii. Adica, un barbat paote ca niciodata in viata lui sa nu se roage cu capul acoperit, daca insa nu este supus intr-u totul lui Hristos nu a rezolvat nimic. La fel se intampla si in cazul femeii. Poate sa se inveleasca oricat de mult, daca ea nu este supuna barbatului, nu a rezolvat nimic.
  2. Invelitoare in cazul femeiilor, respectiv lispa acoperamantului in cel al barbatilor sunt formele exterioare prin care se exprima supunerea, a sotiei fata de sot, si a barbatului fata de Hristos. Nu uitati ca Dumnezeu apreciaza foarte mult supunerea, si persoana care nu este sub autoritate niciodata nu va avea autoritate!
  Ma rog din toata inima ca versetul 16 din cap. 11 din Corinteni sa poate fi implinit de fiecare cititor care adauga un comentariu acestui articol, in asa fel incat sa fim lumini adevarate pentru lumea cufundata in intuneric. Sa fiti binecuvantati de Domnul!

 21. O femeie a sters picioarele lui Isus cu parul ei… Nu era acoperita in prezenta LUI! El nu a certat-o pentru tampenia asta de care va tot tineti cu baticul. Acoperamantul de pe cap se refera la autoritate! E clar? Ce nu e clar? Sunteti comici!

 22. @Caleb
  Mă așteptam să îmi respundeți la întrebări, dar cateodată când nu sunt răspunsuri se pun alte întrebări.

  Hai să luam întrebările care mi le-ați pus:

  1. Exista vreo idee pe care am prezentat-o care sa nu fi fost biblica? Puteti sa o specificati, va rog?

  Eu mă refeream că ați scos din context anumite lucruri. Nu îmi place să extrageți niște versete dintr-o anumită carte, și să le susțineți cu alte versete din altă parte. Dacă doriți să spuneți care era situația corintenilor (și aici mă refer la contextul în care trăiau ei atunci). Din câte am citit, pentru o femeia care trăia în aceea perioadă, dacă nu avea acoperit capul era considerată prostituată. În contextul nostru de astăzi dacă o femeie nu are capul acoperit nu este nicidecum considerată prostituată. E clar până aici?

  2. Contextul istoric al corintenilor anuleaza principiile trasate de Biblie?

  Nu domnule, contextul istoric nu anulează principiile trasate de Biblie. Dar de când ați făcut un principiu biblic „purtarea baticului? Consider că un principiu biblic este universal valabil.

  Dacă susținem modul „conservator” pe înțelegere a Bibliei, atunci ar trebui „să excludem de la mântuire” femeile care nu se conformează cu acestă regulă. Probabil vesticii si americanii o sa fie doar bărbații în cer.

  Domnule Caleb, știți cu ce se confruntau creștinii din Asia Mică când a venit islamul peste ei? Cu întrebări de genu asta cum e asta cu baticu. Au ajuns să întrebe „câți îngeri pot să stea pe vârful unui ac?”

 23. Frate Caleb, ai un nume de razboinic!
  Dar sa nu-mi spui ca atunci cand te urci la amvon te imbraci ca preotii din cortul intalnirii, in prezenta Domnului
  Si sa nu-mi zici ca daca sotia mea n-are somn noaptea si vrea sa se roage stand in pat (si David a facut asta) trebuie mai intai sa-si puna o invelitoare.
  Sau poate vrei sa spui ca n-are voie sa e roage niciodata daca nu are ceva pe cap („rugati-va neincetat”).
  Te rog sa-mi arat unde a spus Isus despre asa ceva, unde a lasat reguli, ca eu inca nu le-am gasit. A dat sute de noi porunci, invataturi, dar despre asa ceva niciodata.
  Presupun ca mananci carne de porc, chiar daca e interis in zeci de versete…
  Poate ca trebuie sa ne taiem imprejur
  sau alte ritualuri,
  daca e sa ne facem teologia dupa un verset aplicabil acu 2000 de ani intr-un context particular.
  Si e o conditie a mantuirii,
  Atunci eu nu vreau sa ajung intr-un astfel de ‘cer’

 24. @Pandoreanu
  1. am rugamintea sa cititi cu mare atenti comnentu nr.23. Acolo veti observa ca adevaratul context este cel al supunerii.
  2. De unde stiti dvs ca femeile din vremea corintenilor erau considerate prostituate? As vrea sa specificati exact dovezile si de unde puteti fii 100% sigur ca respectivele dovezi sunt totalmente adevarate. De ce nu s-ar fi explicat Pavel cand a scris despre asta daca credeti ca aceasta era valibil doar pentru cultura lor? De exemplu in cazul fecioarelor, cand le-a recomandat sa nu se marite a specificat,”…avand in vedere stramtorarea de acum”. Nu putea sa faca acelasi lucru si in cazul pericopei din 1Cor. 11? De ce sunteti dispus sa credeti ce spun anumiti cercetatori mai mult decat SCRIPTURA?
  3.Vreau sa va atrag atentia nu purtarea invelitorii este principiul de baza ci ceea ce denota aceasta purtare si anume supunerea.
  4. Daca vor fii sau nu mantuite cele ce nu se invelesc aceasta nu e de datoria mea sa spun.

 25. apreciez, frate Caleb, taria ce o ai sa sustii un principiu biblic, pe care multi il calca in picioare si claritatea cu care explici, argumentele in favoarea purtarii baticului de catre femei.
  Domnul sa te tina tare.

 26. Articolul survine in urma unei intrebari puse de o persoana, insa tema trateaza o problema mai veche, aparuta des in biserici (nu doar evanghelice). In primul rand, cu siguranta ca Pavel se refera nu atat la un batic, la materialul propriu-zis, ci la principiul sau ideea supunerii. In capitolul 11 se traseaza ( nu la intamplare) o ierarhie, si anume Hristos, barbat, femeie. Asta nu trebuie sa inseamne ca femeia este inferioara barbatului, dar ea a fost luata din barbat (vs 7, 8), fapt ce va determina o raportare a femeii la barbat sau o subordonare a acesteia fata de barbat. Aceasta ierahie impune o supunere a femeii ( nu o supunere in urma unui despotism), care se materializeaza printr-un ,,semn al stapanirii” (deci nu e vorba de vreo absolutizare a baticului, ci de un semn al stapanirii, fie el batic, esarfa, materiel, palarie…etc). Fiind vorba de contextul rugaciunii, in versetul 10 ni se da un alt motiv pentru care femeia ar trebui sa aiba un semn, si anume ,,din pricina ingerilor”. Astfel, indiferent ca e casatorita sau nu, partea femeiasca a fost luata din barbat si ea e datorare in actul rugaciunii sa aiba acel semn al supunerii sau al pozitiei in ierahia amintita. Daca privim da-a lungul istoriei omenirii,(pana la miscarea feminista din 1920 care are consecinte pozitive majoritar, dar si negative) in majoritatea culturilor acest verset a fost interpretat ca o necesitate pentru femeie, ea trebuind sa aiba, mai ales cand iesea in societate, ceva pe cap. Fie ca se purta palarie, fie ca era boneta, statutul femeii era marcat fizic de prezenta unui material pe cap. De asemenea,in zona rurala mai ales, femeile care frecventeaza biserici ortodoxe, catolice etc.,in special cele in varsta, nu intra in biserica cu capul neacoperit.(deci e vorba de un principiu mai vechi si general) Exista manastiri din tara in care femeile nu au voie sa intre in biserica manastirii cu capul descoperit sau imbracate indecent. Ca sa nu mai vorbim de calugaritele care respecta cu strictete principiul marcarii materiale a supunerii(macar ca nu sunt casatorite). Prin aceasta insiruire, vroiam sa subliniez ca nu e vorba de ceva specific neoprotestantilor, de vreo ridicare a baticului la rang de absolut, ci pur si simplu de pozitita femeii raportat la Dumnezeu si la barbat, daca nu exista in viata ei, direct la DUmnezeu, care necesita un semn al stapanirii in momentul actului rugaciunii. Nu se spune in Biblie ca femeia nu se poate ruga sau nu poate prooroci daca nu are capul acoperit (,,orice femeie care se roaga sau prooroceste cu capul desvelit”), dar isi necinsteste capul. Acoperirea capului nu apare ca un principiu al mantuirii, ci ca o datorie a femeii. Dumnezeu este singurul care stabileste acest lucru. De altfel, daca aceasta situatie ar fi fost desconsiderabila, nu ii vad rostul in Biblie..Avand in vedere ca Biblia este insuflata de Duhul lui Dumnezeu, pentru a nu ne trezi in ziua judecatii ca ar fi trebuit sa purtam un semn pe cap (fie doar si ca un supliment) care nu cred ca necesita o atat de mare incomoditate in timpul unui program religios, consider ca acoperirea capului este cel putin un semn de respect in primul rand fata de Dumnezeu. Iar faptul ca Pavel explica situatia acoperirii capului femeilor in timpul rugaciunii folosind termeni consacrati sferei religiosului si adresandu-se ca unor ,,initiati” intr-o anumita masura in acest domeniu (vs 2), ,,judecati voi singuri”, ,,nu va invata chiar si firea”, plus crearea femeii dupa si din barbat, prezenta ingerilor, ma face sa cred ca se refera strict la o situatie din interiorul unei biserici, necesitatea interventiei apostolului survenind in urma unui caz de nerespectare al acestui principiu sau o nelamurire locala. Se prea poate sa fi fost considerate femeile care nu se acopera prostituate( atunci), dar Pavel nu face nicio astfel de referire (ca si cum, acoperiti-va ptr ca altfel veti fi considerate prostituate), interventia lui fiind limitata la perimetrul credinciosilor. De asemenea, ,,daca iubeste cineva cearta de vorbe, noi nu avem un astfel de obicei, si nici bisericile lui Dumnezeu” (vs 16).

 27. @Marius
  1.Din cate inteleg eu, dvs faceti confuzie intre principiile inchinarii in cadrul Vechiului Testament si cele ale Noului. Legea preotiei(chiar detaliile privitoare la imbracaminte), a tipului de carne care poate fii consumat, a taierii imprejur toate fac parte din randuielile VT,nu a NT. insa acest subiect nu e in obiectivul nostru.
  2. Privitor la exceptiile amintite(exceptii de tipul:daca o femeie se poate ruga in pat fara invelitoare) tin sa iti amintesc numai atat ele nu anuleaza regula, ci o intareste. (3.Dvs. va „rugati neincetat”? Ce intelegeti prin „a te ruga neincetat”?)

 28. Dragilor, citind tot ce ati postat aici observ ca este mult mai usor sa comentam un verset(sau mai multe)decat sa-l implinim.
  Este drept ca baticul,sau orice obiect de imbracaminte femeiasca ce se pune pe cap este un simbol, dar si botezul este un simbol, doar ca miscarea feminista inca nu-l contesta, altfel s-ar gasi barbati destui sa predice dorintele lor.
  In ce-i priveste pe vestici….poate ar trebui sa va ganditi cati au fost salvati in timpul lui Noe, sau la spusele Domnului Isus cu privire la cale si la usa cea stramta, si probabil avea in vedere pe cei ce se socoteau credinciosi,sa nu uitam ca fecioarele neintelepte nu reprezinta necredinciosii si totusi reprezentau o pondere insemnata dintre cei care apreciaza lucrarea Duhului Sfant, nu care o considera depasita ca majoritatea asa zisilor crestini de diverse confesiuni astazi.
  In Tefania 3:12 daca cititi vedeti cat este de numeros poporul Domnului.
  Felicitari fr. Caleb pt. curajul de a lansa discutia aceasta tinand cont ca faceti parte din tanara generatie .
  Domnul sa ne binecuvanteze cu ascultare si implinire a Cuvantului Sau!

 29. @Caleb
  Domnule Caleb, dacă considerați acesta „un principiu”, (deși ar trebui să fiți mai atent când faceți asemenea afirmații), probabil Biblia era mai clara cu anumite dimensiuni, locul în care să se poarte, cât timp, materialul din care să fie făcut. Orice principiu trasat în Biblie e foarte clar.

  1. Eu mă refeream la contextul istoric, dvs. vă referiți la interpretarea sau sitetizarea proprie (comentariu nr.23.). Asta e cel mai frecvent subiect care se predică în bisericile penticostale din România. Nu mă mir deloc că au ajuns în starea în care sunt.

  2. Există documentație istorică care v-ar prinde bine dacă ați pune mâna și ați citi (probabil ați citit, dar nu ați fost atent la anumite aspecte).

  3. Da, supunerea este un principiu bun, dar înainte de a spune Biblia nevestelor să fie supuse bărbaților, Biblia spune:
  „Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos. Efeseni 5:21” asta implică în mod automat ca și bărbații să se supună soțiilor.

  4. Nu v-am cerut să judecați dacă vor fi mântuite sau nu, dar ar trebui să fiți consecvenți în ceea ce susțineți, și să duceți ideeile la consecințe finale.

  Nu pot să vă felicit pentru ceea ce susțineți. Nu e un lucru relevant. Ar trebui să încetăm în a promova mediocritatea, atât pe internet cât și în bisericile noastre, și să fim relevanți pentru acestă generație. Nu o să mai comentez la acest subiect, consider o pierdere de vreme a mă implica în discuții care nici nu ar trebui ridicate. Mă rog ca Domnul să vă înnoiască mintea și gândirea, și să vedeți lucrurile din perspectiva Lui. Avem nevoie de o minte creștină, nu doar de un comportament creștin!

 30. Frumos ar fi din partea ta sa nu mai induci in eroare.
  De ce nu ne prezinti termeni dinv. 5 si 6 in limba greaca de care tu spui ca sunt in contradictie.
  Exista un singur termen exoushia care inseamna putere, autoritate.
  Iar temele alese de tine nicidecum nu cresc spiritual pe cei care citesc…asa ca daca tot ce poti publica sunt astfel de teme, mai bine lasa- te.

 31. Gata, sunteti de pe alta planeta. Sunt Crestin dar nu sunt cretin… Cius.

  Studiati mai bine ce spune Biblia despre legea libertatii. Imi pare rau, dar oamenii Lui merita mai mult.

 32. „Cit despre batic trebuie sa il poarte cit si femeile casatorite cit si acele necasatorite care fac lucrul aceste de Dumnezeu asculta dar nu de oameni…Fetele trebuie sa poarte baticul din pricina Duhului…Nu v-ati sculat nici odata noaptea sa iti vie asa din senin sa te rogi????Eu da …Si atunci chiar daca nu ai batic????Il cauti?????Daca vine Domnul pe la miezul noptii si te gaseste cu capul descoperit????? Fecioara neinteleapta te gaseste..Sunt multe dovezi in lucrul acesta…Domnul pe multe suflete lea rapit cu sufletul ca sa le arate lucrul acesta

 33. @ Nechifor

  …ai reusit cu aplicare la tot ce scrie in Biblie? Te-ai apucat de jertfe? sau alea nu intra in discutie si nu fac parte din tot?…

 34. Cu siguranta ca s-au denaturat si s-au inteles gresit unele lucruri expuse in aceasta discutie. Consider importanta mentionarea faptului ca nimeni din aceasta discutie nu impune nimanui purtarea unei semn pe cap in timpul rugaciunii, lucru care se duca la vreun specific religios. Asa cum fiecare isi asigura resonsabilitatea cand minte, cand fura, cand barfeste, sau pur si simplu o responsabilitate pur sociala, cine gaseste bun (e vb e genul feminin) purtarea semnului in timpul rugaciunii ca semn de respect, o va face, doar din acest motiv, iar cine nu, isi asuma responsabilitatea. Fiecare personal va da socoteala de propria existenta si nu neaparat preluarea intelegerii unui verset de la altii in cadrul unei confesiuni religioase. Se poate face un studiu f larg, insa am incercat sa arat ca acoperirea capului tine de un domeniu vast cultural si religios (nu e ceva fanatic sau penticostal). Astfel, nu inseamna ca daca in biserica pe care o persoana o frecevnteaza nu se mai poarta un semn pe cap (desi sunt convinsa ca in trecut s-a purtat), acest fapt presupune ca e vorba de ceva demodat, abolit de postmodernism, o paradigma care neaga pe cat posibil existenta si autoritatea lui Dumnezeu, acordand o libertate ingrijoratoare oricarui fapt culminand cu fiinta umana, care e situata chiar deasupra divinitatatii). Acel nu cumva sa jignesc prin manifestarea mea religioasa pe cel care nu crede si care are libertatea justificata sa nu creada. Nu? Nu… De asemenea, daca intr-o biserica se poarta inca un semn pe cap, semn de respect, acest fapt presupune intelegerea scopului acestui specific in inchinare si nu o preluare ,,dinastica” a acestuia. Astfel, am ajuns probabil la un amestec de postmodernism, specific religios in legatura directa cu biserica pe care o freceventez, restul care nu cred ca mine fiind considerati fie fanatici, fie neadaptati, fie libertini, fie altfel (cu un substrat negativ). Ei sunt ei sau ei tin ca pe vremuri etc. Atata timp cat nu e ceva nou impus de paradigma culturala (care, hai sa fim seriosi, se reflecta masiv in domeniul religios, deci mi se pare vrednica de a-i fi pusa veridicitatea la indoiala), e un principiu vechi, tinut mii de ani, sa nu judecam pe cei care considera justa respectarea acestui principiu si il trateaza ca fiind un principiu. De asemenea, Biblia cade de acord ca ,,in lucrurile in care am ajuns de aceeasi parere, sa umblam la fel” (Romani 3:16). De asemenea pentru cei care considera acest fragment fie demodat fie il descalifica din cauza noncontextualitatii, atentie, nu faceti din libertatea voastra o pricina de poticnire pentru cei din jur. Nu are rost sa ne mai ,,agitam” pentru cine considera ca trebuie respectat acest fapt sau nu trebuie respectat. Responsabilitatea personala survine in urma cercetarii personale a Scripturii, in cazul unor nelamuriri rugaciunea si chiar intrebandu-l personal pe Dumnezeu daca e veridica, necesara respectarea unui fapt biblic sau nu. Un crestin care are o relatie personala cu Dumnezeu sunt convins ca nu isi permite sa isi asume specificul unei paradigme, biserici si nici macar aceasta parere postata pe un blog, ci va cerceta singur, se va ruga pentru a-i fi descoperit adevarul. S i P.S. textul publicat (nu de Caleb), este raspunsul lui Caleb la o intrebare pusa de altcineva, nu manifestarea unui crestinism dus la extrema sau demodat. Eu sunt femeie si mi se pare logica pozitia mea impotriva acelei esarfe de moda veche, acelei basmalute purtata de bunica mea ( care era catolica, apropo), nu? Ei bine, sfatuiesc toata femeile sa confrunte personal acest verset daca nu sunt sigure, sa nu fie influentate nici de biserica, nici de vreo polemica, iar daca Dumnezeu, despre care Biblia ne spune ca vorbeste cand intr-un mod, cand intr-altul, nu cred ca le va lasa fara raspuns. Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti si sa nu uitam esentialul: sa ramanem in dragoste, care ne va modera atat atitudinea fata de ceilalti, cat mai ales fata de Dumnezeu.

 35. @Stelica
  Cred ca dvs nu ati citit cu multa atentie articolul. In cadrul articolului nici intr-un caz nu s-a afirmat ca termenii din greaca pentru invelitoare din versetele 5 si 6 sunt in contradictie. De fapt in versetele 5 si 6 pentru invelitoare este acelasi termen si anume:”κατακαλύπτῳ”(katakalupto)- acesta insemnand un material diferit de parul uman. Termenul din v.15 este „περιβολαίου”(peribolaion)-care inseamna parul uman al femeii.
  Deoarece ati abordat subiectul alegerii temelor depsre care am scris, ma simt responsabil sa va specific ca temele acestea nu au fost alese de mine, ci de unii dintre cititorii/cititoarele acestui blog. (Initial aceste articole au fost raspunsuri la intrebarile adresate de unii dintre cititorii blogului. Asadar, nu am facut altceva decat sa raspund unei nevoi existente.) Fie ca Domnul sa va binecuvinteze in tot ceea ce faceti!

 36. Frate Caleb!eu te intreb/Apostolul Pavel are marea indraznare sa ne dea aceste indemnuri,petru-ca intrun pasaj din biblie spune;…”calcati pe urmele mele intrucit eu calc pe ale lui HRISTOS”.Asta inseamna ca:_este demn de crezare,DA? ..BUN… Atunci sa sti ca a fost plin de puterea lui HRISTOS!.si nici apostolului pavel nu i-a placut sa lase lucrurile pe care le spunea ,fara vreun raspuns clar sau adevarat!pentru-ca el [pavel]a stiut ca ,din pricina multor ,[sa spunem! ..cercetatori biblici ..]o sa se ajunga la neintelegeri .Atunci el[pavel ]a spus siversetul 16 din 1Corinteni cap.11!cu aceasta se difera apostoli DOMNULUI ISUS cu cilipiciurile din ziua de azi!AMIN!

 37. Caleb incurci itele.

  „De fapt in versetele 5 si 6 pentru invelitoare este acelasi termen si anume:”κατακαλύπτῳ”(katakalupto)- acesta insemnand un material diferit de parul uman. Termenul din v.15 este “περιβολαίου”(peribolaion)-care inseamna parul uman al femeii.”

  κατακαλύπτῳ nu este un material diferit de parul uman, ci este un adjectiv feminin la dativ, de aceea are si terminatia oi nu o cum ai scris tu katakalupto. S-ar traduce prin invelit. Peribolaiou este invelitoare cum ai spus. Insa Pavel vorbeste ca femeii i s a dat parul ca invelitoare( peribolaiou).

 38. Pentru a putea urmari exact cititi textul grecesc:
  „πᾶσα δὲ γυνὴ προσευχομένη ἢ προφητεύουσα ἀκατακαλύπτῳ τῇ κεφαλῇ καταισχύνει τὴν κεφαλὴν αὐτῆς: ἓν γάρ ἐστιν καὶ τὸ αὐτὸ τῇ ἐξυρημένῃ. „(v.5)
  „εἰ γὰρ οὐ κατακαλύπτεται γυνή, καὶ κειράσθω: εἰ δὲ αἰσχρὸν γυναικὶ τὸ κείρασθαι ἢ ξυρᾶσθαι, κατακαλυπτέσθω. ” (v.6)
  Liviu, ai studiat ce fel de invelitoare presupune v. 5 si 6? Nu presupune o invelitoare diferita de parul uman?

 39. Caleb draga hai sa le luam de la inceput. Tu ai spus ca „in versetele 5 si 6 pentru invelitoare este acelasi termen si anume:”κατακαλύπτῳ”(katakalupto)- acesta insemnand un material diferit de parul uman.” Deci tu ai tradus katakalyptetai din ver. 6 cu „un material diferit de parul uman”.
  Eu ti-am zis ca nu e vorba de invelitoare diferit de parul uman, ci de un adjectiv la dativ, care s-ar traduce prin invelit, sau acoperit(ceea ce e diametral diferit de ceea ce spui tu!) El se trage din familia asta de cuvinte: kalýptō [a acoperi, a ascunde], kálymma [invelitoare, acoperitoare], anakalýptō [a dezveli], katakalýptō [a acoperi, invelil], apokalýptō [a descoperi, revela], apokálypsis [descoperire, revelatie].

  Acuma tu ma intrebi Caleb, ca stiu ce invelitoare PRESUPUNE v.5. si v.6? Pai nu de asta vorbeam Caleb draga! Noi vorbeam ce inseamna ! Si tu ai spus ca katakalyptetai(katakalupto cum vrei sa-i zici tu) inseamna invelitoare de alta natura decat parul uman. E un adjectiv, nu un substantiv, asta spune textul grecesc care-l avem ,si sa nu-l zbarcim ca sa ne facem teologia!

 40. Liviu, chiar daca termenul grecesc κατακαλύπτεται este un adjectiv, si nu un substantativ el impreuna cu celelalte parti de vorbire se refera la o invelitoare diferita de parul uman. Altfel nu ar spune Apostolul Pavel, „daca o femeie nu se inveleste, sa se si tunda”. Nu? Cum ar putea o femeie care nu se inveleste sa se si tunda, daca invelitoarea la care se refera Pavel este parul?

 41. Caleb ai gresit cu traducerea , trebuie sa recunosti. Daca iei versetele 5 si 6 , niciunde nu face referire la invelitoare, ci la actiunea barbatului/femeii de a-si acoperi capul. Tu ai spus intr-o postare mai sus ca e vorba de un principiu spiritual(cel al supunerii) nu de o actiune umana. Adica textul nu trebuie sa-l luam literal; kálymma e invelitoare, iar κατακαλύπτεται este invelit. Diferenta mare! Vorbeam de traducerea textului nu de intelegerea lui. Ai facut erori in traducere, ce ma face sa cred ca interpretarea ti-e mai buna decat traducerea?

  Dacă o femeie nu se învăleşte(katakalyptetai), să se şi tundă! Iar, dacă este ruşine pentru o femeie să fie tunsă ori rasă, să se învălească.

  Textul e simplu. Sa-ti spun cum il inteleg eu. Hristos e Capul(autoritatea) barbatului, barbatul capul(femeii). Barbatul nu trebuie sa acopere pe Hristos, femeia trebuie sa-si acopere barbatul. Hristos nu are nevoie de ajutor in lucrarea de mantuire, insa femeia a fost facuta ca ajutor potrivit pentru om in vederea mantuirii. Daca femeia nu-si acopera(nu se supune barbatului, nu-l ajuta in viata spirituala,etc) atunci sa nu se roage si sa nu prooroceasca!
  Daca se va ruga sau va prooroci cu capul descopreit(in neascultare de sotul ei, nesupunere, etc) va fi ca una care e rasa( cum erau prostituatele din Corint).
  O astfel de interpretare e in armonie cu celelalte texte pauline despre viata spirituala in casnicie.

 42. Caleb am gasit un text relevant. Ortodocsii se aseamana cu peticostalii in ce priveste imbracamintea in biserica. Eu zic ca penticostalii romani au fost influentati de cultura ortodoxa in care au trait in ce priveste imbracamintea. De aceea americanii penticostali au alte orientari in ce priveste imbracamintea. Si ei, ca si noi, influentati de cultura.

  Iata aici Intrebarea si Raspunsul:

  „Question: My acquaintance assures me that women of all ages are bound to attend services in church with their head covered by a scarf. Tell me, is this so, and what in general is permitted to wear when one goes to church, both for women and for men.

  Answer: The necessity of women covering their head during prayer (in church and at home) has its foundation in the First Epistle of the Holy Apostle Paul to the Corinthians (cf., 11:3-16). Inasmuch as woman was created from man and as the helpmate of man, she must demonstrate this in her external appearance, and above all – to cover her head during prayer. Inasmuch as this ceremonial statute has a spiritual-symbolic meaning, it must be fulfilled regardless of age. The Church is the preserver of the best traditions, and therefore one needs to dress traditionally: women – a skirt or dress of sufficient length, men – trousers (it’s not proper to enter a church in shorts). Even summers it’s improper to bear one’s arms. Sports clothes do not befit the conditions of a church. Unusual, attention-attraction apparel is undesirable. And, of course, one mustn’t come to church in torn, dirty clothes. The main thing to remember is that church is the house of God, and one must enter it with reverence.”

  Este luat de aici http://ishmaelite.blogspot.com/2010/06/how-to-dress-in-church.html

 43. Liviu, recunosc ca nu am fost explicit cu traducerea cand m-am referit la termenul „katakalyptetai”, insa privind in contextul versetelor 5 si 6, putem observa ca lipsa invelitorii la femeie este o expresie exterioara a unei realitati interioare si anume, aceea ca femeia respectiva nu se supune barbatului. Daca nu respectam principiul acesta atunci putem barbatii pot sa isi acopere capul nu, si totusi sa fie supusi lui Hristos, nu? Liviu, nu cred ca aici e vorba de ajutorul pe care Il acordam lui Hristos in domeniul mantuirii, ci doar atat cred: un barbat care se roaga sau proroceste cu capul acoperit Il necisteste pe Hristos. Tot la fel si o femeie care se roaga sau prooroceste cu capul dezvelit isi necistenste barbatul. Si sa nu uitam ca orice necistire este pacat! Biblia spune: „cui ii datorati cinstea, dati-i cinstea!”

 44. Hai sa o luam altfel. Niciunde nu mai vorbeste Pavel de batic in contextul luptei spirituale. Asa ca daca ai ceva neconcldent, ambiguu, mergi de la textele mai clare din Scriptura ca sa explici astea. In textele despre familie Pavel vorbeste despre supunere. Eu cred ca si aici acoperitul si neacoperitul vorbeste tot despre supunere, dar in libmaj simbolic.
  E vorba de cultura. Acum doar nu ai sa concluzionezi ca fratii tai americani penticostali, sunt toti nesupusi si razvratiti, nu?

 45. fratiilor femeia tre sa aiba capu acoperit,eu vin din lume si nu mai vreau sa seman cu ea.dar cel mai bn ar fii,sa ne deosebim de lumea asta prin faptele noastre bune nu prin atata polemica cata se face.va multumesc.

 46. va rog sa ma scuzati daca scriu ceva care a mai fost scris dar nu am avut timp sa citesc tot ce e scris mai sus
  in primul si in primul rand noi nu trebuie sa ne uitam ce fac ceilalti
  daca o „sora” vine la biserica fara batic sau fara fusta…asta inseamna ca trebuie sa vin si eu fara???Nuuu!!!
  O Doamne.
  De ce tot timpul trebuie sa ne uitam cum se merge in alte biserici,cum gandesc alte biserici?dar haideti sa vedem cum consideram noi.daca este bine sau nu.sa nu luam repede in fata pe biserica x.
  am impresia ca sunt multe persoane care nu au o parere proprie,ci se uita cum fac altii si asa spun si ei ca e corect
  Dumnezeu ne.a dat intelepciune de ce o folosim in lucruri nefolositoare,si in asemenea lucruri nu o folosim?
  astazi mergem fara batic la biserica,maine fara fusta si o inlocuim cu pantalonii,poimane in bluze mulate si decoltate,in fuste mini..asa pe rand le introducem pe toate
  Doamne ai mila de mine pacatoasa!
  si asa usor sau rand pe rand devenim mai ceva ca lumea
  am mai pus o intrebare pe un alt site…as vrea sa stiu si aici raspunsul daca nu va deranjeaza intrebarea…Care e diferenta dintre noi(crestinii…fete/surori) si cei din lume?
  eu nu vad nici o diferenta…ori sunt eu oarba,ori nu exista diferenta
  si la noi la biserici se vine fara batic,in pantaloni,machiate,cu podoabe?ce diferenta e?in pacat…surorilor Domnul vrea trezire…asa lucreaza satana printr.o fata/sora….sa vina cu decolteu,cu fusta scurta,si stati linistite ca daca nu va impotriviti tare satana isi duce planul la bun sfarsit…eu cred ca o data ce ati dat baticul de pe cap,renuntati si la fusta si luati pantaloni,apoi cu bluze mulate..si asa mai departe…si se mai pune intrebare de ce atat pacat?…de unde oare?
  Domnul vrea sa nu ne uitam in jur.El vrea ca noi sa nu ne abatem,ci sa mergem pe calea ingusta,pe calea dreapta,tinta noastra sa fie Isus.nu sa ne uitam cum face persoana X,Y.
  Unde vreti sa ajungeti?in iad sau rai?haideti sa facem alegerea AZI
  nu mai este timp.de ce privim in jur.ce facem acum?>ne inecam la mal?acum cand venirea Domnului e mai aproape ca oricand?satana vede ca venirea Lui este foarte aproape.un pas mai are pana la usa si de aceea el se vede amenintat si incearca sa castige cat mai multe suflete.
  Sa mustre Dumnezeu pe satana care incearca sa faca prapad intre crestini
  si inca ceva surorile..unde e infranarea???
  of of.ai mila de noi Doamne
  cata distanta exista intre noi si Dumnezeu acuma…de aceea si lucrurile astea
  cum il ispitim pe Dumnezeu cu astfel de sondaje,intrebari…
  pot sa va dau eu raspunsul in numele tuturor tinerelor din prezent…crestine(aproape toate fetele)..nu exista pacat in a merge fara batic la biserica…nu cred ca Dumnezeu doreste astfel de raspunsuri.
  pana la urma fiecare e cu parerea lui.dar eu raman neclintita in a spune ca fetele nu au voie fara batic in biserica
  pana la urma fiecare face cum considera,fiecare la judecata va da socoteala in dreptul lui….oricum si in biblie exista un apocalips si se va implini si cum scrie si in biblie putin o sa fie pe cale…daca noi care,acum la inceputul apocalipsei consideram asa,gandim asa,fara ulei in candela,uscati,oare rezistam pana la sfarsit?
  Domnul vrea TREZIRE!!!
  Frarilor…Domnul nu mai suporta sa vada atat pacat mai ales intre crestini.Domnul va face trezire.O sa se zguduie lumea.De ce asteptam ca sa faca Domnul trezirea(Domnul va face trezirea cu nuiaua pt ca nu vream sa intelegem de buna voie).haideti sa ne trezim noi pana nu este prea tarziu.Si va spun ceva:de la batic incepe totul,cum renunti a merge la biserica fara batic,cum ai renuntat si la mantuire,pt ca satana o sa iti aduca ganduri de genul:”daca ai renuntat la batic,nu poti renunta si la fusta?mai bine in pantaloni.dar ce sa.ti pierzi tu timpul cu biserica…nu vezi cum se distreaza la cluburi acum?”Haideti sa aratam bariera noastra.!!!!
  Satana nu o sa aiba putere sa lucreze cu fiintele noastre daca noi stam aproape de Dumnezeu,daca venim cu zile de post si rugaciune multa.Va spun din propria experienta…nu are taria cand vede atata apropiere de Dumnezeu,cand vede ca rabdati orice…nu poate face nimic…pana la urma se da batut in a castiga sufletul dvs si cauta altul…bineinteles ca o sa mai revina,dar noi sa nu ii lasam loc liber lui,ci sa fie plina candela noastra
  Domnul sa fie carmuitorul sufletor noastre,nu cel rau
  Domnul sa va binecuvineteze pe toti.Har si pace!

 47. si inca o precizare…va rog sa nu spuneti si dvs ca este un comenatriu biblic…nu este comentariu biblic…..am mai spus…una este un comenatariu biblic si alta este o opinie impletita cu cateva versete sau ideii din bibli

 48. Atatea contorverse inutile.Este sau nu este Biblia Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu? Daca este, crestinul trebuie sa-l respecte.
  Este Dumnezeu acelasi ieri, azi si in veci? Atunci de ce vorbim de context cultural? Apostolul Pavel nu spune nicaieri ca barbatii si femeile trebuie sa se imbrace ca in secolul sau.Dar vorbeste de capul acoperit al femeii pt. ca aceasta este o realitate spiriruala si nu tine de ceea ce este matrial,chiar daca se concretizeaza printr-o bucata textila.Cina Domnului nu este o realitate spirituala, chiar daca se concretizeaza prin obiecte materiale?
  Marea problema a crestinismului actual este liberalismul,tendinta de a „moderniza” crestinismul. Dar nu vedeti ce apoape e venirea Domnului? Cum Ii vom explica Lui nesupunerea noastra? Credeti ca ne va bate pe umar si ne va spune:”Bine, sigur, a fost alt context”?
  De ce este atata lupta pentru o chestiune relativ simpla?Poate pentru ca ne temem sa ne deosebim de lume.Ne e rusine ca suntem popcaiti?
  Am sa va relatez experienta mea: In 1990 habar nu aveam de Biblie si m-am dus cu o prietena intr-un grup unde se studia Biblia.In acel grup nu se cerea acoperirea capului la femei.M-am intors la Dumnezeu cu toata sinceritatea si eram in dragostea dintai cand s-a intamplat sa deschid Biblia mereu la pasajul din Corinteni unde se vorbeste de acoperirea capului.Mereu mi se deschidea Biblia acolo.Si atunci m-am rugat si am zis:”Doamne, de ce mi se deschide mereu aici? Vrei sa-mi spui cumva sa am capul acoperit la rugaciune? Daca asa este, te rog sa-mi vorbesti, si-mi voi acoperi capul, altfel nu.” A trecut o luna, doua, trei…si nu s-a intamplat nimic. Eu continuam sa ma rog cu capul descoperit si uitasem de rugaciunea pe care am facut-o.
  Apoi ,vara m-am dus la tara.Si intr-o zi stateam in curte si ma uitam la un mar si ma intrebam:”Oare de ce n-au avut voie Adam si Eva sa manance din fructul pomului?”(eram la inceput de credinta si aveam putina cunostinta dar aveam sinceritate).Atunci am auzit foarte clar in inima mea (Nu cu voce audibila,dar era foarte clar pentru mine ca nu era gandul sau vocea mea):”Era un semn de ascultare, ca si acoperirea capului in biserica”.
  Am fost cutremurata si de atunci NICIODATA nu m-am mai rugat fara capul acoperit.Mi-am data seama ca aceasta ar fi fost un semn de razvratire,as zice (dupa cuvantul pe care l-am primit) analog cu razvratirea din Eden.Sarpele batran este acelasi, doar ca azi foloseste arma liberalismului.Astazi sunt de multi ani membra a unei biserici in care femeile se roaga cu capul acoperit si-I dau slava Domnului pentru aceasta.Domnul sa ne ajute sa fim pregatiti la venirea Lui.Cineva spunea:”NU putem gandi cu capul nostru”? Sigur,in general e bine sa gandim cu capul nostru.Dar nu si in ceea ce priveste respectarea Cuvantului lui Dumnezeu.In aceasta privinta, sa ne pazeasca Dumnezeu sa venim cu „pareri”care contrazic Scriptura. Pentru ca scrie in Romani ca pe cei razvratiti Domnul „i-a lasat in voia mintii lor, sa creada o minciuna”.Dumnezeu sa ne fereasca de asa ceva.

 49. Dragi frati si surori,
  Scuzati-mi indrazneala dar as avea si eu 2 intrebari :

  1. Crestinii care au trait in anul 1000 – 1500, ce stiau ei despre cultura Corintenilor ?

  Presupunerea mea ( e doar o presupunere a unui tanar nestiutor ) e ca crestinii in anii 1000 – 1500 nu stiau care a fost cultura corintenilor si atunci cand au citit textul din 1 Corinteni 11 au luat o bucata de material si si-au acoperit capul. Ei aveau „Sola scriptura” ( Doar Biblia ) si totusi au fost unii dintre cei mai „puternici” crestini, noi pe langa Biblie ( ca si mormonii ) avem inca 10 surse de informare, citim in latina, in greaca, in ebraica si totusi suntem asa goi … nu mai avem putere … poate si fiindca nu il lasam pe Dumnezeu sa ne lumineze cu privire la anumite texte ci incercam prin efortul nostru continuu sa descoperim date istorice pentru a interpreta ceea ce Dumnezeu ne-a lasat scris prin fratele Pavel … asta mie mi se pare o jignire adusa lui Dumnezeu… e Dumnezeu mort sau de ce nu ne mai plecam pe genunchi sa ii cerem sa ne deschida ochii ca sa vedem ?

  2. Daca contextul influenteaza asa mult interpretarea, ceea ce le-a spus Isus ucenicilor nu ar trebuii sa fie doar pentru ucenici ?

  Isus le-a spus : Cereti orice in numele Meu si veti primi pentru ca Tatal ( cunoaste-ti textul ). Contextul : Isus vorbea cu ucenicii Sai. Si totusi textele acelea se aplica la toti crestinii. Cand Pavel vorbeste cu corintenii si le spune : Femeia sa aibe capul acoperit ( cunoaste-ti textul ), contextul : Pavel le scria Corintenilor, Textul nu se mai aplica tuturor crestinilor… nu e ciudat ?

  Din nou vreau sa precizez ca sunt un tanar poate neexperimentat ca unii dintre voi, nu cunosc teologie si nici nu cred ca planul lui Dumnezeu pentru mine este acela de a studia teologia, sunt un simplu crestin cu o intelegere „copilareasca” a Bibliei.

  „3. Caci va veni vremea cand oamenii nu vor putea sa sufere invatatura sanatoasa; ci ii vor gadila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da invatatori dupa poftele lor.
  4. Isi vor intoarce urechea de la adevar si se vor indrepta spre istorisiri inchipuite.
  5. Dar tu fii treaz in toate lucrurile, rabda suferintele, fa lucrul unui evanghelist si implineste-ti bine slujba.”

  „11. Cine este nedrept sa fie nedrept si mai departe; cine este intinat sa se intineze si mai departe; cine este fara prihana sa traiasca si mai departe fara prihana. Si cine este sfant sa se sfinteasca si mai departe!”

  Amin

 50. DACA ATI FI MAI POCAITI SI FETELE(FEMEILE POCAITE)AR STI CUM SA UMBLE..MAM RUGAT DOMNULUI SI DOMNUL MIA ARATAT CUM SA UMBLE O CRESTINA SI MIA ZIS: FUSTA SI BATICUL SA NU-TI LIPSEASCA ,PUTETI SA COMENTATI RASPLATA LA URMA SE VA VEDEA…DOMNUL SA VA LUMINEZE PE FIECARE CUM MA LUMINAT PE MINE SI MIA ARATAT CUM SA FIU DIFERITA DE LUME…

 51. DRAGA SORA TE ROG SA MA IERTI DACA PAREREA MEA ESTE FARA INTELES,DAR ASTAZI CA SI ASTAZI SA NU NE FIE CU SUPARARE SORO,DAR PRIMA DATA VA TREBUI SA FIM NOI CEI CARE TREBUIE SA DAM EXEPLU,UNDE FRATI/SURORILE GRESESC VA TREBUI NUMA SA LE AJUTAM (nu cunva sa demoralizam situatia) cu voia domnului si cu intelepciunea care domnul a construit in inimile noastre,caci prin noi domnul lucreaza deacea biblia spune ca sa va ajutati intrevoi sa fiti aratati cu degetul.

 52. Trebuie femeia sa poarte batic atunci, daca nu poarta cu ce ne mai deosebim de lume?fratilor va trebuie multa intelepciune mai ales la cei ce dau comentarii si spun ca nu-i pacat daca nu poarta batic. Ori femeie ori fata trebuie sa poarte sa vada fiecare ca noi nu suntem din lume…

 53. Se face atata polemica pe marginea unui aspect neesential,se poarta discutii interminabile,si fiecare ramane cu propria parere…desi nicaieri in Biblie nu se vorbeste de batic,absolut nicaieri,dar trebuie sa stii cum sa interpretezi acest Cuvant ,nu tot ce scrie in el trebuie luat in sens literal.Eu cred ca intrebarea este formulata gresit.Au voie fetele…?Dar de atitudinea cu care vii inaintea Domnului la un timp de inchinare, de starea launtrica de ce nu se face atata caz?Ne multumim cu forme exterioare, dar adevarata schimbare care trebuie sa fie launtrica,si apoi exprimata in exterior prin fapte este aproape complet neglijata in multe biserici.Rezultatul? Oameni imaturi spiritual blocati in ritualuri,sabloane si reguli omenesti carora le-am dat statut de lege.Daca nu exista o innoire a inimii o sa ajungem sufocati de traditii ,la fel ca fariseii…Dumnezeu doreste oameni spirituali ,nu religiosi.Fiti binecuvantati cu o intelegere clara a Cuvantului!

 54. Daca doar baticul e dovada pocaintei, sau face diferenta intre noi si lume… e vai de noi, suntem demni de mila pt. ca ne amagim singuri.Prin ce vor cunoaste oamenii ca suntem ucenicii Lui?Daca ne iubim unii pe altii,pt. ca cine nu iubeste nu L-a cunoscut pe Dumnezeu.(Ioan 13:35, 1 Ioan cap.3).Degeaba poarta femeile batic, daca barfesc,judeca,clevetesc..s.a.m.d.,unde trebuie sa se vada deosebirea fata de lume?E ca si cand as pune o emblema de Audi pe o Dacie veche de 30 de ani.Ramane tot o vechitura,dar am schimbat putin exteriorul.Daca Duhul Sfant nu produce o schimbare radicala in inima,ne vom complace in legalismul care ucide bucuria, intimitatea si viata cu Dumnezeu.

 55. @Alin Ticau Sunt de acord cu ce ai spus, Domnul se uita la inima… DAR asta nu inseamna ca nu trebuie sa respectam ceea ce ne porunceste :

  Poporul Israel in egipt, a 10-a urgie, crezi ca Inger nu stia care sunt evrei si care nu ? De ce i-a pus sa dea cu sange deasupra usii ? Dumnezeu a pus un semn, si chiar daca erai evreu cu inima curata si nu dadeai cu sange, intaiul tau nascut era ucis de Inger.

  Consider ca acelas principiu este si in 1 Corinteni 11 … Pavel spune clar ca femeia trebuie sa fie supusa, nimeni nu spune ca daca poarta batic nu mai trebuie sa fie supusa, din contra : Femeia TREBUIE sa fie supusa inaintea barbatului ( cele necasatorite inaintea lui Isus ), si ca un semn vizibil al acestei supuneri, Dumnezeu a randuit un semn, baticul.

  Nu stiu de ce a ales El sa puna semnul acesa, al acoperirii capului respectiv neacoperirea capului in cazul barbatului.

 56. as avea si eu o intrebare .in biserica este clar ca trebuie sa purtam batic dar in afara biserci trebuie purtat sau ce parere aveti?

 57. @taby

  1 Corinteni 11 : 5 ” Dimpotriva, orice femeie, care se roaga sau prooroceste cu capul desvalit, isi necinsteste capul ei, pentruca este ca una care ar fi rasa ”

  Eu inteleg de aici ca doar atunci cand se roaga si prooroceste, in adunari, si cand cantam unele cantari ne rugam ( de exemplu : ” O Doamne sfinteste ce azi te rugam … ” e o adresare directa si deci o rugaciune prin cantare ), de aceea femeile poarta baticurile in adunari ( ca sa nu le puna si sa le dea jos de 15 ori in timpul unui program ).

  Deci, PAREREA MEA, trebuie sa poarte baticurile cand „se roaga sau prooroceste”.

 58. Contextul din Biblie vorbeste despre lupta spirituala, care chiar nu are nici o legatura cu baticul oameni buni, acoperirea are sens figurat ,este vorba de autoritate nu de acoperirea fizica…dar poporul piere din lipsa de cunostinta..sau noi suntem singurii care interpretam corect acest pasaj, iar milioanele de surori din intreaga lume care nu poarta nimic pe cap incalca cumva cuvantul?Sa fim seriosi!

 59. @ Alin Ticau

  Dar milioanele de surori din lume care au trait intre anii 1000 – 1500 si nu stiau despre „contextul cultural” si au purtat batic… si milioanele de frati dintre aceasi ani care au predicat despre purtarea baticului … ce naivi au fost nu ? neinformati, nici nu stiu daca Dumnezeu nu le va imputa faptul ca nu au cercetat istoria inainte sa il asculte pe Pavel, contextul conteaza mai nou nu porunca.

  Si, da. Milioanele de surori din intreaga lume care nu poarta nimic pe cap incalca cuvantul… de ce ? Tocmai ai amintit, poporul piere din lipsa de cunoastina, daca te duci la 20 de femei americane, 1 singura stie ca exista in Biblie un text care spune ca ar trebui sa aibe capul acoperit… Americanii nu mai citesc Biblia, se multumesc cu predici.

  Ceea ce ma mira pe mine e faptul ca acum 1000 de ani surorile purtau batic si nu mai erau atatea discutii cu contextul istoric si cultural, si acum ne-am trezit noi, generatia cea mai luminata de Dumnezeu ( desi suntem cea mai „slaba”, „goala” si cea mai idolatra generatie ) sa spunem ca de fapt toti crestini dinaintea noastra care erau pe principiul „Sola Scriptura” au fost niste naivi neinformati, si ca noi am pus punctul pe i… „Vai de cei ce se socot intelepti, si se cred priceputi”- Isaia 5 : 21

 60. eu pot sa sun ca am facut parte dint-o biserica unde era obligatoriu fusta baticul si inafara biserci dar dupa ce m-am casatorit ma-m mutat in alt judet si aci nu se umbla asa cu batic pe strada si eu incetul cu incetul l-am dat jos,in biserica sau la rugaciuni il port..dar nustiu cred-ca ar trebui tot timpul dupa cum sc in biblie…acum d -nul sa ne lumineze si sa ne ajute sa intelegem cum trebuie sa procedam.si vorba a lu o sora mai batrana sigur nu ne-a zice D-eu ca de ce la- purtata tot timpul…Multa pace.

 61. De ce atâta polemică? De ce cautăm cu atâta disperare motive să nu împlinim Biblia? Poate că textul Biblic lasă loc la interpretări, dar dragostea faţă de Autorul Bibliei nu are nici un cuvânt de spus? Biblia ne spune că trebuie să ne ferim de ori ce pare a fi rău ca să nu-L supărăm pe TATA. Dacă totuşi, sensul versetelor respective este acela că femeia trebuie să se acopere? Nu vi se pare ciudat că teologii de astăzi cercetează scriptura cu scopul de a o contrazice? Dragostea te obligă să faci ceea ce-i place iubitului.
  Cineva a numit acesta doctrină, „o tâmpenie”. Oare aşa să fie? Domnule Turcu, nu ai nici un dubiu, ca să-ti permiţi să numeşti „tâmpenie” ceea ce Duhul Sfânt l-a inspirat pe Pavel să scrie? Este totuşi, un text Biblic, Biblia este inerantă, iar dacă un singur text ar fi o tâmpenie atunci toată Biblia ar fi o tâmpenie. Despre ce vorbim? Suntem sau nu creştini? Dacă suntem creştini, atunci ar trebui ca cea mai mare bucurie a noastră să fie aceea de a fi pe plac Învăţătorului nostru. E aşa de greu sau complicat să ai capul acoperit, fără să ţinem cont dacă sunt sau nu diferenţe de cultură dintre Corintul antic şi lumea modernă? Nu cumva este un duh de răzvrătire sau de mândrie care ne îndeamnă la nesupunere? Mai ştim ce înseamnă smerenie? Sacrificiu? Cristos a murit în chinuri groaznice pentru noi pentru că ne-a iubit, pentru că s-a gândit la noi şi nu la El. Noi, din păcate ne gândim la noi, la comoditatea noastră. Şi asta nu doar cu privire la batic ci în multe alte aspecte ale vieţii creştine. Ce ar spune Pavel sau alţi apostoli dacă ar vedea pentru ce facem noi polemică? În timp ce Roma era cucerită, preoţimea era adunată intr-un sinod pentru a dezbate dacă îngerii sunt de sex feminin sau masculin… Haideţi să ne trezim, iată vine Mirele:

 62. Ce ar zice Sf.Pavel de tine Abel? Cred ca s-ar supara ca nu te poate hrani decat cu lapte, ca pe cei din Corint, si ca tot lumesc esti.

 63. Domnul sa te binecuvinteze,Abel!In aceste vremuuri din urma, crestinii` nu mai sunt asa de preocupati sa implineasca Cuvantul.Teologia liberala da „libertate”,dar o libertate a carnii.Domnul vorbeste de doua ori despre libertate, dar de fiecare data cu avertisment:1. sa nu facem din libertate o arma a rautatii si 2.sa nu facem din libertate un prilej de a trai pentru firea pamantreasca.Or tocmai asta cred ca se intampla azi cu teologioa liberala. „ingusta este calea, stramta este poarta”….concluzia este ca nu merg multi pe ea.Da, e adevarat ca trebuie sa avem inima legata de Domnul, dar sa stiti ca am observat de-a lungul drumului meu cu Domnul ca ceea ce ai in interior, se vede si in exterior. Nu se poate altfel.Nu pot spune ca in inima il iubesc pe Domnul si in afara sa arat ca un copil al lumii acesteia.

 64. @Liviu Horvath
  De unde ai tras concluzia ca Abel ar fi „lumesc”? Mi se pare exact invers.Fara suparare…

 65. Mariana nu ma supar, chiar. Dar Sf.Pavel nu asta zice in epistola lui catre Corinteni, nu vorbeste despre batic(cuvantul asta nu este in originalul grecesc) ci despre supunere, unde vorbeste si in celelalte epistole. Daca nu ma crezi, pe mine lumescul, consulta niste comentarii biblice evanghelice, nu liberale.
  Iti recomand doua, cel a lui Gordon Fee, ai a aparut unul acre are doi autori, The First Letter to the Corinthians (Pillar New Testament Commentary) by Roy E. Ciampa. Numai bine

 66. Pentru Liviu Horvath…Dimpotiriva Abel a spus adevarul.Cred ca in ziua de azi multi doresc sa faca dupa intelesul lor,dar numai nu dupa biblie.Daca in Biblie scrie ca nu se poate ca femeia sa umble cu capul descoperit,de ce oamenii inverseaza versetele???Sau deja fratii si surorile de azi numai sunt ca fratii inflacarati dupa credinta de alta data????

 67. Crudu Dorina, cititi bine Scriptura. Dumneavoastra spuneti : „in Biblie scrie ca nu se poate ca femeia sa umble cu capul descoperit”… Nu asta spune in Scriptura. In Epistola intaia catre Corinteni scrie ca femeia care se roaga sau proroceste sa aiba capul acoperit. Rastalmaciti Scriptura. Cu voi trebuie o alfabetizare in ale Scripturii, dupa aceea sa vorbim despre interpretare. Cum sa ai o interpretare buna, daca nu cititi cum e Scriptura? Va mirati ca sunt atatea interpretari?
  Sf.Pavel vorbeste despre un context acolo, o imptrejurare: cand va adunati laolalta, deci e vorba de invhinarea la biserica. Nu e vorba de piata, de viata de zi cu zi. Insa , daca cititi cum trebuie, nu pe asta pune accentul, pe exterior, ci pe supunerea femeii fata de barbat, si a barbatului fata de Hristos. Asta zice in toate epistolele lui, si Sf. Petru zice la fel. Nu e vorba de batic, si daca vreti sa fie, ca doar tineti asa mult la el, …doar la biserica. Asta zice Scriptura, nu mai cititi printre randuri!

 68. Draga, Nechifor…daca asa de tare de doare faptul ca fetele noastre nu mai poarta batic..asta este , cred eu ca s-au emancipat oarecum..1
  Dca te deranjeaza acest fapt este ca putin te deosebesti de musulmani
  cei care i-si obliga femeile sa se imbrace in negru , cu voal pe fata inclusiv
  asa cum cunoastem la 30 grade Plus .
  Si daca” invelitoarea” asta este pentru tine asa de importanta , mai mult decat alte lucruri care tin de lucrarea ,slujba lui Dumnezeu, pot sa-ti spun ca o sa ai parte doar de alte invelitori in viata care nicidecum nu te vor apropia de El ci dimpotriva, te v-or indeparta …si vei avea nevoie de ajutor….de mare ajutor

 69. @Liviu Horvath Liviu, nu sunt un mare filozov sau mare interpret, dar as avea o intrebare… daca acoperamantul acela se refera la supunerea femeii fata de barbat, de ce femeia trebuie sa fie „acoperita” doar cand se roaga si prooroceste ? Nu ar trebui sa fie „acoperita” ( supusa ) tot timpul ? E clar ca e o diferenta intre supunere si acoperamant… cel putin asa vad eu lucrurile.

  @costel Ne place sa radem de femeiile musulmane ca trebuie sa fie imbracate asa, si felul cum se poarta musulmanii cu femeiile e gresit, dar faptul ca trebuie sa fie imbracate in asa fel incat sa nu trezeasca nici un fel de pofte e un lucru foarte biblic…

  Uitate azi in biserici … Cineva spunea : Daca o femeie ar fi intrat in biserica acum 100 de ani cum intra azi in biserica, cei ce conduceau biserica ar fi scoso afara pe motiv ca e prostituata, fiindca asa se imbracau prostituatele atunci, fuste scurte, imbracaminte stransa pe corp, decolteu pana la buric … si totusi astazi le acceptam in biserica si nu ni se mai pare ceva rau … doar, vorba aia : Fiecare are dreptul sa se imbrace cum vrea ( sau nu !? ).

  Multi zic ca nu conteaza cum esti in exterior … inima conteaza. Nu poti sa judeci o carte dupa coperta. Si totusi invatatura Biblica spune exact opusul : Ceea ce e in inima, o sa fie si afara … cum se imbraca un om, cum se poarta, cum vorbeste, cum gesticuleaza, toate astea vin din inima. Nu o sa-l vezi niciodata pe un crestin autentic facand glume proaste pe seama unei fete sau fumand, ca doar nu conteaza … inima conteaza. Asta e o conceptie libertina foarte gresita si periculoasa, si … din pacate foarte promovata in biserici.

  Si totusi toate discutile noastre… Mai bine va dau un citat : ” Why do so many young men spend time blogging about theological nuances while the world dies without the Gospel? Why? ” – Paul David Washer

  Pentru cei ce nu inteleg engleza : ” De ce atat de multi tineri isi petrec timpul postand pe bloguri despre nuante teologice cand lumea moare fara Evanghelie ? De ce ? ” – Paul David Washer

 70. Vas de Lut,

  Bănuiesc că eşti creştin, şi cred că eşti evanghelic. Cu am mai spus, la noi la ortosocşi (ca şi la penticostali) se practică ceea ce scrie în Epistola către Corinteni, despre acoperiraea capului femeii, ăn timpul rugăciunii publice, în biserică.
  Vă răspund simplu: fiindcă aşa spune Sf. Ap. Pavel. El nu zice ca femeia să-şi acopere capul tot timpul. Citiţi, că poate greşesc. Eu, alături de alţii. Cred că textul cu pricina are un înţeles mai profund, că nu se referă la capul fizic, ci la capul(bărbatul) femeii, şi la Capul(Dumnezeu) lui Hristos, şi la Capul= autoritatea bărbatului care este Hristos.
  Numai bine.

 71. @liviu horvath
  Biblia nu vorbeste intr-adevar despre „batic” ci despre acoperirea capului,cand femeia se roaga sau proroceste.Asta am afirmat.Citesc comentarii biblice, chiar imi plac, dar cand trec la fapte ma ghidez numai dupa Biblie. Deci nu voi megrge la biserica fara capul acoperit si nici nu ma voi ruga fara capul acoperit, indiferent de ce spun comentatorii Scripturii.
  Insa au perfecta dreptate cei ce spun ca degeaba ne acoperim capul daca nu-L iubim pe Dumnezeu sau daca inima nu e supusa si cu frica de Dumnezeu.Atunci totul devine legalism.
  Personal, marturisesc ca pe strada sau la serviciu nu-mi acopar capul intotdeauna, dar cred ca ar trebui sa ajungem la acel stadiu de umblare cu Dumnezeu pe care l-a avut Enoh, despre care se spunea ca „umbla cu Dumnezeu’.Asta inseamna ca in interiorul meu sa fiu permanent constienta de prezenta Domnului, sa am mereu legatura inerioara spirituala cu El,bucuria trairii cu El,comunicarea-daca vreti- cu El.In acest sens apostolul Pavel spunea „Rugati-va neincetat!”
  Si atunci, daca trebuie sa ne rugam neincetat (E un imperativ- deci o porunca),n-ar trebui sa avem mereu capul acoperit?

 72. @vas de lut
  Domnul sa te binecuvinteze!
  Vorbesti cu ungere, si asta se simte.

 73. Nu fi fariseica Mariana, chiar te rogi neincetat? Si daca n-o faci, de ce aduci argumentul asta pentru batic? Biblia o interpretezi fie ca vrei fie ca nu. Ideea e ca trebuie interpretata bine. Chiar daca nu folosesti comentarii tu o interpretezi.Iar de-mi zici ca o iei literal, nu tecred, si iar esti fariseica. Cel mai cinstit lucru e sa asculti de cei mai in domeniu decat tine, mai experimentati, ca doar daca esti in Biserica nu esti de capul tau. Ti-am recomandat niste comentarii bune, evanghelice.

 74. Daca ai fi citit cu atentie comentariul meu, ai fi vazut exact ce spun.In cazul meu, mai e loc pentru crestere spirituala.Dar asta nu schimba cu nimic ceea ce spune Biblia.Scriu rar pe bloguri, dar m-am convins inca o data ca e doar vorbarie goala si pierdere de timp, asa ca nu o voi mai face.
  PS. Provin dintr-o familie ortodoxa, chiar daca eu sunt evanghelica, asa ca stiu exact ca la ortodocsi NU se practica acoperirea capului decat in foarte putine biserici, in functie de preot, cred.Vorbesc de orase.La tara, femeile isi acopera capul pt. ca asa umbla toata ziua.E o chestie de „cultura” daca vrei.Fara suparare.

 75. Din punctul meu de vedere un cap acoperit cu o palarie eleganta e la fel de acoperit ca si cu un batic… Baticul e un element cultural, specific romanilor… atat… in vremurile acelea insemna cu totul altceva <>.
  Sunt multe fete cu baticut de spuma pe cap dar camasile cat mai mulate pe corp si fustele crapa pe ele, credeti ca in acest fel este respecatata Biblia? Cand se pune accent pe forma si se uita de fond ajungem niste credinciosi chirciti fara NICI O MARTURIE pentru cei din jurul nostru.

 76. Pentru Liviu Horvath.Liviu draga eu sunt o domnisoara de 23 ani,invat la Universitate de Psihologie in ultimul an ,si mie nu mii rusine sa umblu cu capul acoperit prin Universitate dimpotriva..Iar daca tu zici ca femeia trebuie sa si acopere capul numai la biserica ca atunci se roaga dar oare noi ne rugam numai la biserica????Sau rebuie sa ne rugam cel putin ca Daniel de 3 ori pe zi..Daca te adresezi la o persoana nu o insulta ca citeste printre rinduri de aici se vede acei 7 ani de acasa nu conteaza ortodox sau evanghelic,vorba sau cuvintul eliberat din gura sa fie dres cu sare.Domnul sa va binecuvinteze

 77. Nu e vorba de ruşine aici. Foarte bine, dacă nu ţi-e ruşine să araţi şi altora că eşti creştină.
  Nu e zic că femeia trebuie să-şi acopere capul decât în închinare(când se roagă sau proroceşte). Ciţiţi Epistola către Corinteni. Cănd începi să mă jigneşti zicându-mi că n-am cei 7 ani de acasă
  intri într-un cerc vicios ca şi mine. Eu n-am jignit-o pe Mariana, ci i-am zis că e nesinceră şi ţine morţiş de interpretarea ei infailibilă. Cand zici că nu am cei 7 ani de acasă, câtă sare ai folosit?
  Ponoasele ni se trag că nu cunoaştem contextul cultural al vremii Noului Testament, şi crede-mă că literal nu poţi să iei tot. De multe ori luăm drept porunci şi obiceiuri culturale, care nu au fost
  scrise ca să fie porunci, ci aveau menirea să descrie ceva. Numai bine

 78. Liviu imi cer iertare ……. Mie mi-ai zis ca citesc printre rinduri nu lui Mariana. Exact cum zice Mariana timp pierdut si vorba goala ca oricum nu se ajunge la un numitor comun comentariile.Numai bine

 79. cine sustine ca trebuie sa poarte batic femeile are o invatatura falsa ,,,,baticul in forma de triunghi e simbol a trinitatii a unui dumnezeu in trei persoane ,, sau a trei dumnezei ,,a tata ,,fiu si duhul sfint ,si altele cum ari fi botezul in trinitate care a inceput la NICEEA IN CULTUL CATOLIC ,,,SI DEVENIT ,DOCTRINA PINA LA CULTUL PENTICOSTAL ,,,, DUMNEZEU SA VA LUMINEZE ,,, DUMNEZEU ESTE UNUL SINGUR ,,,ADICA UN SINGUR TRUP SI UN SINGUR DUH,,,,,

 80. Draga Lazar, este vorba de acoperirea capului la femei,de un principiu al supunerii, nu de purtarea neaparata (spun neaparata ptr. ca unii asa o percep) a unui batic triunghiular ( sunt femei care poarta o palarie, spre exemplu). Bless…

 81. BATICUL SAU PALARIA ESTE O DOCTRINA CATOLICA PENTRU FEMEI SAL POARTE OBLIGATORIU ,.,,,,DAR VAD CA SI PENTICOSTALII SE DUC DUPA DATINI SI OBICEIURI ,,,, CATOLICE ,,,, IN CURIND SE VOR UNI TOATE CULTELE IN CONSILIU MONDIAL AL BISERICILOR ,,,,,,,,,AZI CINE ARE O URECHE SA ASCULTE CE ZICE DUHUL BISERICILOR ,,,,,,,, OILE MELE AUD GLASUL MEU ,,,,, MARIA MAGDALENA NU AVEA BATIC PE CAP DAR AVEA PARUL LUNG ,,,,EA CREDEA ,,,,,CUVINTUL ,,,,, DOMNUL ISUS A SPUS CA , VAMESII SI CURVELE , MERG INAINTEA VOASTRA IN IMPARATIA LUI DUMNEZEU ,,, AZI AVEM IMPLINITA MATEI 24 CU 24 ,,,,,DAR CEI ALESI NU POT FI INSELATI ,,,,,

 82. Frati si surori ,

  porunca Scripturii este clara. Cine vrea sa se conformeze , se conformeaza si cine nu, nu!!! Rugaciunea unei femei cu capul acoperit este biblica , iar proorocia unei femei cu capul descoperit nu este de la Dumnezeu. Apoi cat despre fenomenul bluzelor si al fustelor stramte, care produc pacate chiar in adunare, vinovati de faptul ca exista asa ceva in adunare, sant pastorii care permit asa ceva in adunare. Aceste femei nechibzuite care nu stiu sa se imbrace decent cand vin la Biserica sau cand umbla pe strada, ar trebui puse la disciplina si daca nu vor sa se conformeze, trebuie date afara din adunare. Biserica lui Dumnezeu nu este casa de moda, bulevard, discoteca sau club de noapte. La Biserica vi sa te inchini lui Dumnezeu, nu sa-i faci pe altii sa pacatuiasca.

 83. INCHINATORII IN DUH SI IN ADEVAR TREBUIE SA AIBA IMBRACAMINTEA DECENTA ,,,IAR FEMEIILE SA POARTE FUSTA TOT TIMPUL ,,,,, INBRACAMINTEA SA NU FIE CU ATRACTIE SEXUALA ,,, ,,,,,,,,,CRESTINI TREBUIE SA FIE ,,,,CRESTIN ,,,SI IN AFARA ADUNARII ,,,SI LA SERVICIU ,,SI LA SCOALA ,,,ORIUNDE, ,,,,,DECI TREBUIE SA FII NASCUT DIN APA SI DIN DUH ,,, CA SA VEZI IMPARATIA CERURILOR ,,,,,,DECI TEOLOGIA ,,,EDUCATIA ,,INTELEPCIUNEA ,,LUMII NU VA REUSI TRANSFORMAREA OMULUI VECHI IN OMUL CEL NOU . ,,,,,AVEM EXEMPLE IN BIBLIE ,,,SADUCHEI ,FARISEI ,,,CARTURARI ,,

 84. @Lazar:
  Desi mi-am propus sa nu mai scriu pe blog, uneori nu ma pot abtine.Cum sa fie acoperirea capului o doctrina catolica? Este o doctrina biblica, formulata de apostolul harului, Pavel,inspirat de Duhul Sfant. (sau nu credem in inspiratia divina Bibliei?)
  Cum sa nu-si fi acoperit capul Maria Magdalena, cand acesta era portul femeilor in Israel ,in acea vreme?

 85. baticul! idolul ,icoana inchipuitoare fara de care in bisericile penticostale romanesti nu se poate !!! e trist!!! cum se deosebeste biserica penticostala romana? cand intram in catedrale, biserici ortodoxe, catolice- vedem idolii, icoanele pe peretii bisericilor!!!! oamenii se inchina lor, credinta lor e moarta fara icoane!!! asa cred ei! In biserica penticostala romana icoana o are femeia pe cap!!!!! e si mai trist!!! spunem ca avem Cuvantul lui Dumnezeu si ne ratacim ptr ca nu cercetam Scripturile! de ce trimiterea din 1Corinteni 10- trebuie sa -e facuta la Eclesiastul 5-6 – nu zice inaintea trimisului lui Dumnezeu- m-am pripit? DE ce? Oare nu se refera la Eva care nu l-a consultat si nu a fost supusa in toate lucrurile lui Adam si a luat decizia singura de a manca din mar?Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu! eu nu vad legatura dintre Corinteni si Eclesiastul! POate cineva sa imi explice?

 86. Ramona draga exagerezi lucrurile.Te-as sfatui ca un frate sa o lasi mai usor cu analogiile batic -icoana, fiindca ii o aberatie. Sa nu te mai auda nici fratii tai de ce zici. Citeste cum sta treaba cu icoanele in gandirea ortodoxa si catolica, si poate iti gasesti alte analogii si comparatii, mai aproape de adevar. Iti recomand Teologia Icoanei, de Leonod Uspensky. Sau arta Icoanei de Paul Evdokimov. E o teologie intreaga. Analogia care ai facut-o e unica, si de aceea eratica. Tot ce e nou in crestinism e erezie, sau aberatie. Pace multa in Hristos!

 87. ce frumos….uite cum crestini se cearta..in loc sa se inmulteasca harul se inputineaza….Dl Isus a zis dak cn iti da o palma dai si cealalt obraz…intre crestini nu mai este la fel…dak cn loveste pe unul imediat celalalt treb sa il loveasca si el..din pacate e asa…fiecare sa se cerceteze pe el insasi ca la cina cea de taina…am uitat intre crestin si pocait e diferenta…de multe ori gresescsi eu

 88. LIVIU, posibil ptr tine sa fie o erezie! iar despre idoli Biblia e clara!!! Dumnezeu s-a maniat pe poporul Sau cand si-au facut chip chioplit!
  s-a ajuns atat de departe cu baticul asta! pentru unele biserici a devenit un idol daca nu ai batic asa cum e legea bisericeasca nu poti sa slujesti, se uita la tine de parca ai fi extraterestru
  invelitoarea femeii trebuie sa fie supunerea si ascultarea , nu o bucata de material! de ce nu i-a facut Dumnezeu Evei un batic,doar haine cand i-a alungat din Eden? femeia supusa sotului ei , iar fata fecioara tatalui ei.
  multa pace si tie!

 89. Purtarea baticului nu rezolva problema inchinarii si nici nu determina adevarata stare a omului inaintea lui Dumnezeu….Pentru ca nu putem face un sfant din imbracaminte…Dumnezeu nu se uita la ce izbeste ochiul….Se uita la inima (omul launtric)…
  INSA
  Un om care afirma si tine sus si tare ca are o inima buna, curata, sfintita (vasul e curat pe dinauntru cum zice Domnul Isus) trebuia sa arate si in exterior la fel (curata partea dinautru a paharului ca si partea de afara sa fie curata)… Adica, o inima curata, dupa voia Domnului determina implicit si un exterior curat dupa principiile Scripturii….Si principiu Scripturii cand e vorba de inchinare e foarte clar > Femeia sa fie acoperita ! ! !
  Nu ne mantuieste nici purtarea baticului, nici fusta, nici cravata… De multe ori un exterior bun ne poate insela, si nu putine sunt cazurile cand oameni care au tinut prea mult la tinuta exterioara au facut rusine si au facut sa fie hulit Numele Domnului…. Insa omul cu inima curata va avea si o tinuta exterioara la fel de curata…… Ci cei cu inima curata il vor vedea pe Dumnezeu….

  Problema zilelor noastre si a generatiei noastre (am 31 ani) este alta….Fratii si surorile s-au compromis prea mult cu lucrurile lumii,… Inimile si gandurile nu mai sunt atat de curate… Problema e INIMA omului ….

  Azi nu se mai pune problema „Cat de mult si cum trebuie sa ma apropii de Dumnezeu ! ! !”
  CI
  „Cat imi este permis, pana unde pot ajunge cu o anumita situatie, cat imi este ingaduit ! ! !”

  Am ajuns sa ridicam problema purtarii baticului IN BISERICI… va dati seama unde s-a ajuns ? Ce sa mai vorbim in viata de zicu zi…. Maine se va pune problema fustei, a divortului, homosexualilor (pentru ca pacatul e progresiv)….. Si tot asa spre RAI !?

  De ce nu se mai infaptuiesc lucrarile lui Dumnezeu de acum 20-30 de ani ??? Pentru ca ne-am compromis prea mult cu lumea si implicit ne-am racit fata de Dumnezeu !

  Dumnezeu sa ne umple pe toti de cunostinta voii lui iar noi sa ne intarim chemarea si algerea ! ! !
  Pace voua ! ! !

 90. domnu sa ne lumineze mintea si sa ne de-a o minte inteleapta ,, da ,in biblie nu zice caci si fetele sa poarte batic pe cat ,dar daca avem intelepciune de la domnul atunci oare nu ne-ar mustra constiinte sa mergem copii ai domnului ca celelalte fete din lume vb de fete ortodoxe etc .si sa umblam ca ele in capu gol ,cu pantaloni , ba sunt si care poarta cercei se machiaza oare atunci le mai deosebesti de celelalte ? nu cred eu cred caci un copil ascultator de domnul ar trebui sa se inbrace cuvincios ASTA NUMAI DACA DORITI CA CANDVA SA FITI CU REGELE REGELUI LA MASA SUS PE PLAIURILE CERULUI doresc din toata inima ca domnul sa va lumineze pace voua!!!

 91. Am citit aceste argumente si polemici. Ceea ce eu am observat este ca se pune foarte mult accent pe ceea ce izbeste ochiul. Si eu sunt crestina, casatorita.Sotul meu se pregateste sa devina pastor. Va intreb si eu ceva: Daca femeia unui barbat isi pune baticul pe cap asta o face pe ea o femeie supusa si credincioasa? Poate acest lucru sa-i dea ei mantuirea? Am intalnit femei care aveau batic pe cap si erau de o rautate crancena si se intitulau crestine si femei cuvioase…dar oare in ce consta supunerea unei femei? crede-ti ca un batic ii schimba starea inimii sale daca in inima ei este nesupusa si revoltata. Cred ca pur si simplu ne-am minti unii pe altii…sau cel putin o sotie care poarta batic ar fi considerata la suprafata o femeie supusa si credincioasa cu toate ca saraca este mahnita si suparata pe atitudinea sotului ei. Eu am o relatie minunata cu sotul meu. Eu cred ca trebuie sa existe conexiune intre dragostea sotului si supunerea sotiei. Eu ma supun lui de buna voie pentru ca si el isi face partea sa de dragoste. Eu nu am nevoie de un batic sa arat supunerea mea fata de sot, asa cum nici el nu-mi impune asta. Totul se observa din atitudinile, vorbele, cuvintele noastre. Eu ii arat lui respect si cinste si el imi arata mie grija, iubire, pretuire. Credeti-ma multi oameni sunt uimiti de relatia noastra si nimeni nu poate spune sau afirma despre mine ca nu-i sunt supusa sotului- si-ar da seama ca ar minti spunand acest lucru. Eu si cu sotul meu suntem egali in fiinta dar diferiti in rol si eu accept acest lucru de buna voie pentru ca asa a lasat Dumnezeu ca sotul meu sa fie conducatorul iar eu ajutorul sau potrivit. oare cator femei crestine nu le este dor sa auda cuvinte placute sau sa vada manifestarea dragostei de catre sotii lor? Eu cunosc familii in care saracele femei isi pun batic pe cap, dar sunt mahnite in inima lor de atitudinea sotilor lor-pentru mine aceasta supunere este fariseica, de fatada- oare cati barbati crestini nu dau cu pumnul in masa si zic: Eu sunt capul, tu sa taci , tu nu ai nici un cuvant de spus, tu trebuie sa-mi fii supusa? Am intalnit astfel de femei penticostale, baptiste, evanghelice etc carora le lipseste dragostea si atentia sotilor. Asta pentru ca sunt crestini care nu vor sa inteleaga ca sotiile lor sunt egale cu ei in fiinta- dar diferiti in rolurile lor.
  Chemarea soțului: Conducerea iubitoare
  Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană. Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta, se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu șia- urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui.
  —Efeseni 5:25–30
  Tiparul, după cum am văzut, este Hristos și Biserica. Piper scrie: „Conducerea nu este dreptul de a controla sau porunci. Este o responsabilitate de a iubi așa cum iubește Hristos: să îți dai viața pentru soție, în conducerea slujitoare. . . . A fi cap al soției este o chemare divină a soțului, de a asuma cea mai importantă responsabilitate pentru un conducător slujitor asemenea lui Hristos, aceea de a conduce, proteja și de a se îngriji de nevoile căminului.”14
  Notați că în acest pasaj care vorbește soților, nu spune că soțul este capul soției. Pavel spune aceasta când se adresează nevestelor (v. 23). Este adevărat, soțul este capul soției. Mai observați că bărbatul nu este capul tuturor femeilor; el este capul unei singure femei, soția lui. El însă nu are nevoie să audă că este cap, ci cum să fie în această calitate. Bărbatul este capul neestei în același fel în care Hristos este capul Bisericii. Aceasta se afirmă de patru ori: „după cum și Hristos este capul…” (v. 23), „cum aiubit și Hristos” (v. 25), „tot așa” (v. 28), „ca și Hristos” (v. 29). În timp ce cuvântul cap implică o poziție de autoritate, natura autorității este definită de exemplul lui Hristos și nu de către sexism.
  Cuvântul iubire, apare de șapte ori în acest pasaj. Cuvântul nu este eros, sau iubirea itntimă, sexuală. Nu este nici phileo, dragostea față de prieteni. În toate cele șapte cazurii, este vorba de iubirea agape — iubirea care l-a trimis pe Hristos la cruce (Ioan 3:16; 1 Ioan 3:16). Este dragostea care se jertfește pe sine, este dragostea care se sacrifică pe sine pentru alții. Este cea mai înaltă formă de dragoste. Acest tip de dragoste este standardul pentru dragostea cu care bărbații trebuie să-și iubească nevestele.
  O ultimă observație pentru soți. Bărbatului nu i se poruncește să fie cap al soției sale. Soțul este deja capul ei (v. 23), indiferent dacă el sau soția sa cred sau nu lucrul acesta. ordinea lui Dumnezeu este construită în fiecare atom al vieții noastre. Porunca pentru el nu este să conducă ci să iubească în mod necondiționat (vv. 25, 28). Pavel spune soțului să renunțe la el însuși în favoarea soției (v. 25), să o sfințească (v. 26–27), să o hrănească și să se îngrijească de ea (v. 29). Observați limbajul tandru folosit aici. Aici nu este loc de aroganță, duritate, dominare sau a face pe șeful.
  Bărbatul trebuie să fie soț pentru soție, protejând-o, oferindu-i siguranță, un adăpost, sacrificându-se pe sine pentru ea, având grijă ca nevoile ei să fie rezolvate înaintea nevoilor sale. Apostolul Petru vorbește în mod asemănător în 1 Petru 3:7: „Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.”
  Femeia este mai vulnerabilă comparativ cu alte specii. În care din moduri este ea mai slabă? Mental? În mod evident, nu! Din punct de vedere moral? Încă odată, este evident că nici din această perspectivă. Din punct de vedere spiritual? Nu! femeia este mai slabă doar din punct de vedere fizic. la modul general, ea este mai slabă fizic, ceea ce a condus bărbați păcătoși să considere femeia ca inferioară, profitând de vulnerabilitatea ei prin violență, viol și alte forme de abuz, emoționale, fizice sau sociale. Deoarece ea este partenerul și egalul bărbatului și pentru că ea este „partenerul mai slab,” bărbații ar trebui să urmeze exemplul lui Hristos în conducerea bisericii și să o protejeze, să o ajute și să o celebreze.
  În timp ce sarcina femeii ca să respecte și să se supună bărbatului ar putea fi dificilă, mai ales în zilele noastre, sarcina bărbatului este cu mult mai grea ca a ei. El este chemat să se sacrifice pe sine, chiar și cu viața sa, daca este necesar, în favoarea soției sale. C. S. Lewis prinde acest adevăr în Cele Patru Iubiri: „Această căpetenie, deci, este cel mai mult întrupată nu în soțul care toți am vrea să fim ci în soțul a cărui căsătorie este aproape ca o crucificare; a cărui soție primește cel mai mult și dă cel mai puțin, nu este demnă de el, este — în propria-i natură — fără niciun motiv de a fi iubită. Pentru că Biserica nu are nicio frumusețe decât aceea pe care i-o dă Mirele; El nu o găsește adorabilă ci o face așa!.”15
  Chemarea soției: un ajutor respectuos și plin de dragoste
  Și soțiile au o sarcină. Aceea de a se conforma tiparului bisericii în relația cu Hristos sau așa cum ar fi trebuit să fie Israel în relația cu Dumnezeu.
  Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Și după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaților lor în toate lucrurile.
  —Efeseni 5:22–24
  Despre aceasta Piper scrie: „Supunerea nu este slugarnică, nici coercitivă și nici înjositoare. Nu în felul acesta vrea Hristos ca Biserica să răspundă la conducerea Sa: El vrea ca ea să fie liberă și în bunăvoință, cu bucurie, înnobilată și puternică… Supunerea este chemarea divină a unei soții de a onora și afirma pe soțul ei și conducerea acestuia și de a-l ajuta în împlinirea sarcinilor sale punându-și în slujba aceasta darurile ei.”16
  După cum am examinat mai devreme în această carte, supunerea nu implică pasivitate sau slăbiciune ci mai degrabă o putere activă. Cuvântul grec pentru „supunere” hupotasso, este un termen militar care înseamnă „a aranja [o divizie de trupe] într-o formație militară sub comanda unui lider.” În uzajul non militar, înseamnă „o atitudine de a ceda de bună voie, a coopera, a asuma responsabilități și a suporta o sarcină.”17 În timp ce soția este sub autoritatea soțului, ea nu este inferioară în poziția pe care o ocupă. Ea se supune egalului ei așa cum trupul se supune capului.
  Cuvântul supunere mai este regăsit și în alte pasaje care vorbesc despre relația femeii cu soțul ei (Coloseni 3:18; Tit 2:4–5; 1 Petru 3:1). Alte versiuni traduc ca „supuneți-vă voi înșivă,” pentru a arăta că este o atitudine intenționată, voluntară. Soțul nu trebuie să domine; mai degrabă, soția se supune de bună voie. Așa cum oamenii nu sunt forțați să se alăture unei biserici, ei nu sunt forțați să intre într-o relație de căsătorie. Dar odată ce cineva face această alegere, ea este însoțită de obligații și responsabilități. Și așa cum biserica își predă identitatea, nădejdea și viitorul ei în mâinile Mirelui, în același fel soția se supune pe sine soțului ei.
  Avem aici o simetrie: soțul își iubește soția așa cum Hristos iubește Biserica și soția se supune soțului, așa cum Biserica se supune lui Hristos. Mai observați că ea trebuie să se supună soțului ei (Efeseni 5:22) și nu oricărui bărbat sau tuturor bărbaților. Bărbații nu sunt capul femeilor. Bărbatul este capul doar al soției lui.
  Soția, de partea sa, trebuie să se supună soțului ei așa cum se supuneși lui Hristos Isus. Aceasta înseamnă că (1) ea este motivată de Hristos să se supună și că (2) trebuie să se supună soțului în același fel în care se supune lui Hristos.
  Iar ea trebuie să se supună soțului ei pământesc „în toate lucrurile” (v. 24). Cuvântul grec pas este tradus de obicei ca „tot” sau „toate lucrurile.” Pentru că este un mare potențial ca bărbații cu tendințe sexiste să abuzeze de acest detaliu, permiteți-mi să explic ce nu înseamnă:
  ∑ Nu se cere soției să nu asculte de Dumnezeu în ascultarea ei de soț (Fapte 4:18–20; 5:29).
  ∑ Nu exclude din partea soției să pună întrebări sau să gândească, pentru că este chemată de Dumnezeu să iubească pe Domnul cu toată mintea sa (Marcu12:30).
  ∑ Nu înseamnă că bărbatul poate stăpâni peste soția sa
  (2 Corinteni 1:24; 1 Petru5:2–3), care îi este egală.
  ∑ Nu înseamnă că ea devine prizonieră în propria-i casă, „desculță și gravidă” (vedeți o discuție anterioară despre soția descrisă în Proverbe 31).
  Soțiile trebuie să respecte pe soții lor (Efeseni 5:33). Cuvântul grec este phobeo, care înseamnă „o atitudine de reverență, venerare, a trata cu considerație deosebită sau ascultare reverențioasă.”18 Același cuvânt este întâlnit și în Efeseni 5:21: „Supuneți-vă unii altora în frica [phobeo] lui Hristos.” Respectul arătat de bărbat și femeie lui Hristos este același respect pe care femeia trebuie să îl acorde soțului ei. Respectarea lui, în felul acesta, este cu adevărat o provocare.
  Gânduri finale
  Funcțiunile diverse ale soțului și soției sunt complementare. Teologul Susan T. Foh scrie: „Poruncile lui Dumnezeu referitoare la căsătorie implică negare de sine atât de partea soțului cât și de partea soției, dar în moduri diferite. Supunerea soției stabilește ordinea divină a căpeteniei soțului ei iar dragostea soțului asigură tot ce este mai bine pentru soție, în tratarea ei ca persoană. Ascultarea fiecăruia ajută pe celălalt în împlinirea datoriilor lor.”19
  Unui bărbat poate nu i se va cere niciodată să moară pentru soția lui, dar i se cere să se sacrifice pe sine, timpul său, munca sa, timpul său liber, dorințele sale, tot ce are el, pentru a o sluji pe ea. Soției poate nu i se va cere să gândească cum gândește soțul sau să facă imediat, tot ceea ce vrea el. Dar ea este chemată să își aducă aminte că ceea ce gândește el, contează și că s-ar putea să trebuiască să își sacrifice propriul interes pentru exersarea conducerii bărbatului spre binele și unitatea întregii familii. Mardi Keyes afirmă: „Unirea maritală înseamnă că oriunde mă aflu, și în orice fac, este sentimentul acela misterios că și cealaltă jumătate este prezentă!”20
  Poruncile date omului de a iubi nevasta lui și nevestei, de a respecta pe bărbatul ei, nu sunt ușor de împlinit, pe măsură ce împlinirea lor este împotriva curentului naturii noastre decăzute. Natura decăzută a bărbatului îl împinge să se iubească pe sine. Natura decăzută a femeii o face să se revolte împotriva autorității. În același timp, nevoia cea mai mare a unei femei măritate este acea de a fi iubită de soțul ei într-un mod jertfitor. Iar cea mai mare nevoie a bărbatului căsătorit este aceea ca soția sa să îl respecte. Atunci când o soție ascultă de chemarea lui Hristos, ea lucrează în favoarea bărbatului în chiar această cea mai mare nevoie. Atunci când soțul ascultă de chemarea lui Hristos, el lucrează în favoarea soției în chiar această cea mai mare nevoie a ei.
  Observați de asemenea că aceste porunci nu sunt construite pe reciprocitate. Un bărbat ar putea zice că el își va iubi soția dacă merită iubită. Sau o femei ar putea zice că ea își va respecta bărbatul atunci când și el îi va arăta respectul cuvenit. Nicăieri în Scriptură nu veți întâlni așa ceva. De dragul soției și pentru sine însuși, el trebuie să mimeze pe Hristos și pe Osea: el trebuie să-și iubească soția chiar și atunci când ea nu îl atrage în niciun fel. În același fel, soția, de dragul lui Hristos, trebuie să-și respecte soțul chiar și atunci când nu el merită acest respect. Aceste discipline ne sunt necesare în procesul de sfințire. O căsătorie evlavioasă, centrată pe Hristos, are darul acesta de a atrage oameni în lumin alui Dumnezeu. Așa să fie și în cazul vostru!
  În Geneza 2:23, Adam face afirmația: „Ea se va numi ,femeie,’ pentru că a fost luată din om.” Aici este un joc de cuvinte în ebraică: „Ea se va numi ishshah, pentru că a fost luată din ish.” Ish este bărbatul; ishshah este o „femeie.” Counsilierul și autorul Leanne Payne a afirmat că „acest joc de cuvinte arată că și femeia este bărbat — ea-bărbatul, bărbatul cu pântece, sau bărbatul femală.”9
  Conform mandatului creației, atât bărbatul cât și femeia au această autoritate de a se îngriji de creație. Dar Adam, prin numirea Evei, arată că are autoritate caracterizată de dragoste asupra femeii. El trebuie să-i fie soț soției lui în același fel în care omenirea trebuie să exercite rolul de administrator în locul lui Dumnezeu, față de creație. Aceasta reflectă cultivarea solului și a sufletului, conducând procesul înspre dezvoltarea unei culturi dumnezeiești. Modelul acesta de îngrijire a oamenilor către mântuire se reflectă în chiar natura lui Dumnezeu, ca Slujitor.
  Istoria aceasta care transformă arată dragostea lui Dumnezeu pentru oamenii Săi din Vechiul Testament și dragostea lui Isus pentru Biserica din Noul Testament. De aceea, Dumnezeu a creat pe Adam și pe Eva ca să fie primul model de transcendență. Încă de la început, intenția lui Dumnezeu pentru omul ish a fost ca acesta să o iubească pe ishshah lui prin sacrificiul de sine.
  Consemnările
  De-a lungul Scripturii, vedem că Dumnezeu este „soțul” lui Israel. Dragostea lui Dumnezeu pentru oamenii Săi (Ezechiel 16; Osea 1–3; 11:1–11; Efeseni 5:25–33) este model pentru ish. Dumnezeu se definește pe Sine în relația cu oamenii Săi, în calitate de soț.10 Acest legământ de căsătorie dintre Dumnezeu și Israel a fost instituit pe Muntele Sinai. Jeff Meyers notează:
  Slujba de căsătorie este consemnată în Exod 19–24. Moise este preotul care oficiază această nuntă. El se suie pe munte pentru a auzi cuvântul lui Dumnezeu, pe care îl aduce apoi jos, la oameni. Partea soțului în acest eveniment al căsătoriei începe cu Domnul care aduce aminte miresei Lui ce a făcut pentru ea (Ex. 20:1–2). Apoi Yahweh spune israeliților că ei trebuie să fie poporul Său sfânt (Ex. 20–23). Atunci când Moise aduce aceste cuvinte înaintea oamenilor, aceștia spun de fapt, „Da, vom fi”: „Tot poporul a răspuns într-un glas: Vom face tot ce a zis Domnul!” (Ex. 24:3). Ceremonia de căsătorie se termină cu o recepție, o masă în prezența Domnului (Ex. 24:9–11). Apoi, Yahweh și Israel odată căsătoriți, Yahweh purcede alături de mireasa Sa.11
  Mare parte din Vechiul Testament, după cum vom vedea, descrie pe Israel părăsindu-și soțul care o iubea și sacrifica atât de mult pentru ea, prostituându-se înaintea altarelor lui Baal, o deitate falsă la care se închinau popoarele vecine din Orientul antinc. Cartea Osea, este cu toate acestea, o metaforă a credincioșiei soțului care își aduce la sine soția necredincioasă.
  În Noul Testament, vedem natura profundă a lui Hristos, ca soț care se jertfește pe Sine pentru Biserică. Romani 5:8 apucă acest fir roșu al temei Cărții Osea: „Dar Dumnezeu își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Hristos a murit pentru noi.” Căsătoria dintre oameni, de fapt, își găsește premisele în căsătoria cerească dintre Hristos și Mireasa Lui. Iată câteva exemple:
  ∑ 2 Timotei 2:13: „Dacă suntem necredincioși, totuși El rămâne credincios, căci nu Se poate tăgădui singur.”
  ∑ Evrei 13:5: „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.”
  Înainte de a merge mai departe, am dori să ne uităm la una dintre diferențele fundamentale stabilite în Geneza 2:4–25. În timp ce bărbatul și femeia sunt egali în ființa lor, ei sunt diferiți atât în responsabilitățile pro-creative (sociale/relaționale) cât și în responsabilitățile de dezvoltare (funcționale) presupuse de mandatul cultural. Susțin că adam-bărbatul va manifesta pe deplin inima de Tată a lui Dumnezeu pe când adam-femeia va manifesta pe deplin inima de mamă a lui Dumnezeu. Și numai împreună, ca imago Dei, pot ei împlini scopul creației, aceea de a crea o cultură glorioasă și de a fi administratori ai creației.
  Una dintre diferențele dintre bărbat și femeie reiese însă din chiar sfera căsătoriei. În această sferă, bărbatul are autoritatea și responsabilitatea de a fi un lider slujitor plin de dragoste.12 Deși Scripturile fac distincție clară între bărbat și femeie cu privire la rolurile de conducere din biserică,13 niciunde Biblia nu stabilește o regulă generală a autorității pentru toți bărbații peste toate femeile. Libertatea femeii de a fi lider-slujitor se regăsește în orice loc public și în funcții publice.
  Teologul J. I. Packer a afirmat: „Este important ca această cauză a neimpunerii de restricții asupra femeii, cum nici Scriptura nu impune, să nu fie confundată cu scopurile destul de diferite ale minimalizării distincțiilor dintre sexe, așa cum au fost create și a diminuării responsabilităților inalienabile ale bărbatului în relațiile dintre bărbat și femeie luate ca atare.”14
  Adam, soțul, trebuie să fie liderul-slujitor plin de dragoste față de soția lui. Eva trebuie să fie ajutorul cuviincios, plin de dragoste, față de Adam. Sunt 5 puncte sau articole care stabilesc această distincție de rol, prezente în Geneza 2.15 Acestea pot fi exprimate atât în termenii ordinii cât și în cei ai poruncilor creației.
  Ordine și Ordonanțe
  Ordinea creației înseamnă simplu că bărbatul a fost creat primul (Geneza 2:7,22; mai vedem și în 1 Corinteni 11:8 și în 1 Timotei 2:13). Realitatea faptului că Adam a fost creat înaintea Evei este primul dintre cele 5 articole stabilite în conducerea bărbatului asupra femeii în căsătorie.
  Ordonanțele creației arată realitatea intenționată de Dumnezeu. El putea alege să facă lucrurile în mod diferit, dar nu a făcut-o. El a ales să facă lucrurile, așa cum au fost făcute. Aceste ordonanțe ale creației arată 4 articole suplimentare cu privire la conducerea slujitoare și plină de dragoste a bărbatului față de soția sa:
  ∑ Femeia a fost creată pentru bărbat (Geneza 2:18); Pavel accentuează aceasta în 1 Corinteni 11:9 și în Efeseni 5:22–33. Omul glorifică pe Dumnezeu în această conducere slujitoare plină de dragoste a soției sale. În dragostea ei, în rolul de ajutor potrivit și cuviincios față de soțul ei, femeia glorifică pe bărbat și în chiar acest act, glorifică pe Dumnezeu.
  ∑ Femeia a fost creată din bărbat (Geneza 2:21–23; vezi și 1 Corinteni 11:8).16
  ∑ Femeia a fost adusă la bărbat (Geneza 2:22).
  ∑ Femeia a fost numită de către bărbat (Geneza 2:23).
  Trebuie observat că ordinea creației (mai întâi bărbatul) și ordonanțele creației sunt normative pentru viață și practică, doar dacă în mod specific sunt modificate ulterior de alte revelații biblice. Dar așa cum structura ierarhică autoritativă nu implică inferioritatea unora din membrii Trinității, nici în relațiile dintre bărbat și femeie în familie, nu se implică inferioritatea femeii față de bărbat, în ființa sau chiar funcțiunea lor. Atunci când bărbatul sau femeia presupune că ordinea și ordonanțele Scripturii stabilesc superioritatea masculină, amândoi încalcă principiul Trinitarian fundamental!
  Taina sacră: Un trup
  Geneza 2:24 ne aduce în atenție finalul glorios al istoriei creației, „nunta” primului cuplu. Aici, Adam și Eva slujesc ca model pentru viața noastră și zugrăvesc evenimentele care își vor găsi împlinirea la sfârșitul istoriei, când Hristos se va întoarce pentru mireasa Sa. Citim: „De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa și se vor face un singur trup.” (kjv în engleză / Cornilescu în românește (NT); italicele adăugate).
  Acest verset este sursa acestei taine sacre pe care o numim căsătorie. Noul Testament menționează aceasstă taină în Matei 19:4–6 și în Efeseni 5:31–32. Taina parcurge un model alcătuit din trei părți: a lăsa, a se lipi și a deveni un singur trup.
  Lăsarea
  Cuvântul ebraic înseamnă „a pleca de la, a fi eliberat de.” În unele culturi, soția își părăsește familia și se alătură familiei soțului ei. Aceasta face ca soția să devină cu puțin mai mult decât o slujnică în casa socrilor ei. Modelul biblic însă este radical diferit de acesta. Nu numai că femeia trebuie să-și părăsească familia dar și bărbatul trebuie să își părăsească familia pentru ca împreună să înceapă alta nouă. Dumnezeu a conceput căsătoria pentru a crea noi familii. Acestea sunt începutul a ceva nou.
  Lipirea
  Cuvântul ebraic înseamnă „a sta aproape de, a se alătura, a fi uniți împreună.” Imaginea este aceea a lipirii împreună a două bucăți de lemn astfel ca împreună lipite, să reziste mai mult decât oricare luată separat. Aici este o legătură a unui legământ relațional între trei părți: femeia, bărbatul și Creatorul lor. Și pentru că vorbim de un legământ relațional care include pe Autorul căsătoriei, acesta trebuie să fie exclusiv și pe viață. Nu mai trebuie încheiat cu nimeni altul și trebuie să reziste. Această legătură a sufletului conduce la legarea împreună a trupurilor. Pentru că suntem personalități fizice și spirituale unitare, aceste două legături nu trebuie separate sau reduse la acte de viol, adulter sau ca „sport recreativ.” Un bărbat și o femeie sunt cel mai compleți în îmbrățișarea emoțională și fizică a relațiilor sexuale. Căsătoria este sursa sănătății indivizilor și a societății. Căsătoria este prima instituție pe care a creat-o Dumnezeu, singura creată înainte de căderea în păcat. După cum este consemnat în Geneza 2:25: „Omul și nevasta lui erau amândoi goi și nu le era rușine.”
  Un Trup
  Sexualitatea noastră conține un adevăr spiritual profund. Scriptura revelează că 1 + 1 = 1. Din nefericire, după cum menționa predicatorul de radio, de la începutul acestei cărți, mulți creștini formulează această ecuație astfel 1 + 0 = 1 cu aplicație la sfera umană. Dar în relațiile dintre bărbat și femeie, cine credeți că este cifra 1 și cine este cifra 0? Mulți creștini gândesc și acționează ca și cum femeia este 0.
  Acest fel de gândire nu este doar sexistă, dar nu face dreptate nici textului. Sunt două cuvinte principale pentru cuvântul „una”: yachid, care înseamnă „singular,” „absolut,” sau „indivizibil”; dar cuvântul citat în acest text din Geneza 2:24, este echad, care poartă în sine semnificația de „unit,” „îmbinat “ sau „legați împreună.” Acest sens al echad este văzut și în Shema din Deuteronom 6:4–5: „Ascultă Israele! Domnul Dumnezeul nostru este singurul [echad] Domn. Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta.”
  Această folosire a sensului de unul arată unitatea lui Dumnezeu în diversitate. Geneza 2:24 promovează o înțelegere similară a ființei umane. Domnul în unitatea ființei Sale este modelul pentru uniunea dintre Adam și a Eva. Omul nu trebuie să strivească femeia pentru a o face sclavă, ca din doi să devină una.
  Femeia nu trebuie să dispară ca femeie ca cei doi să devină una. Ei își mențin propriile personalități unice, sexualitatea lor și calitățile sufletești. Împreună sunt mai mult decât suma părților luate separat. Ei devin echad.
  Distorsiunea dintre Ființă și Funcțiune
  Căderea în păcat, descrisă în Geneza 3, a mânjit această minunată unitate în diversitate și a distorsionat înțelegerea omului cu privire la ființă și funcțiune. Datorită revoltei lor împotriva lui Dumnezeu, bărbatul și femeia au fost separați de El. Ei au început să piardă din vedere natura și caracterul lui Dumnezeu și au început a crea dumnezei după chipul și asemănarea lor sau asemănătoare cu ființe create (Isaia 44:9–20; Habacuc 2:18–20; Romani 1:21–23). Prima și cea mai importantă relație a lor fiind întrerupă, toate celelalte relații au început să sufere.
  Nu mai știau cine sunt în această relație unul cu altul, ca bărbat și femeie. Căsătoria a început să sufere. Infidelitatea a început să se răspândească. Eventual, relațiile sexuale au devenit mijloace la îndemâna bărbatului de cucerire a femeii și formă de distracție și exersare a puterii. Confuzia sexuală abundă iar conceptul de administrare, de creare a unei culturi divine a fost pierdut. Oamenii au început să se închine creației ca și cum aceasta ar fi Dumnezeu sau au trecut în extrema opusă, de abuz și distrugere a creației în împlinirea propriilor lor dorințe egoiste.
  Această răzvrătire cu consecințe mortale, împotriva lui Dumnezeu a blestemat omenirea în două moduri. Primul, a devastat relațiile dintre bărbat și femeie și în familie. Al doilea mod, aducând judecata dreaptă și legală a lui Dumnezeu pentru păcatul omenirii.
  Să privim din nou la ce s-a întâmplat în Geneza 3:1–7:
  Șarpele era mai șiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii: „oare a zis Dumnezeu cu adevărat: ‘Să nu mâncați din toți pomii din grădină’?”
  Femeia a răspuns șarpelui: „Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină, dar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis: ‘Să nu mâncați din el și nici să nu vă atingeți de el, ca să nu muriți.’”
  Atunci șarpele a zis femeii: „Hotărât că nu veți muri; dar Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el, vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.”
  Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat și plăcut de privit și că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea. A luat deci, din rodul lui și a mâncat; a dat și bărbatului ei, care era lângă ea și bărbatul a mâncat și el. Atunci li s-au deschis ochii la amândoi; au cunoscut că erau goi, au cusut laolaltă frunze de smochin și și-au făcut șorțuri din ele.
  Acesta este probabil, cel mai trist și cu certitudine, episodul cel mai plin de consecințe din istoria omenirii. Toate experiențele distrugătoarele și orice păcat experimentate de oameni, își au originea în chiar acest moment.
  Răzvrătirea împotriva lui Dumnezeu este și răzvrătire împotriva ordinii Sale, pe măsură ce bărbatul și femeia au abandonat închinarea înaintea Dumnezeului celui viu în favoarea zeităților create de ei înșiși. Aceasta a adus pe lume o ordine contrafăcută și hidoasă, bazată pe nedreptate și minciună. Unul dintre rezultate este animozitatea dintre bărbat și femeie.
  Cine poartă vina?
  Dintr-un motiv necunoscut, Satan a început conversația cu Eva. După ce aceasta a ales să meargă împotriva ordinii create de Dumnezeu, răzvrătindu-se împotriva Creatorului, Adam a ales să facă la fel. Purtătorii imago Dei , bărbatul și femeia, sunt acei purtători ai chipului lui Dumnezeu care acum s-au răzvrătit. Textul ne spune că ochii lor s-au „deschis” (3:7), după ce Adam a ratificat alegerea Evei, în dreptul său. La amândoi li s-a făcut rușine (3:7b), amândoi s-au ascuns de Dumnezeu (3:8b), și amândoi au fost excluși din grădina Edenului (3:23–4:1). Această rebeliune a fost atât individuală cât și comună.
  În timp ce Eva a păcătuit pentru că a fost indusă în eroare, Adam a păcătuit pe deplin conștient de ce va face. Dumnezeu i-a cerut socoteală întâi lui Adam. În Geneza 3:9 citim: „Dar Domnul a chemat pe om și i-a zis: ‘Unde ești?’” (italicele adăugate).
  Mai mult, Adam reprezenta întreaga omenire, după cum afirmă Pavel în Romani 5:12,14: „De aceea, după cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat a intrat moartea și astfel, moartea a trecut asupra tuturor oamenilor, din pricină că toți au păcătuit. . . . Totuși, moartea a domnit, de la Adam până la Moise, chiar peste cei ce nu păcătuiseră printr-o călcare de lege asemănătoare cu a lui Adam, care este o icoană preînchipuitoare a Celui ce avea să vină” (italicele adăugate).17
  Cu toate acestea, mulți teologi creștini au pus această vină primară a căderii în păcat, pe umerii Evei. Aceasta a devenit deci, rațiunea, în multe cercuri creștine, pentru a considera femeia inferioară și a justifica tirania masculină. Dar Biblia ne arată clar că responsabilitatea a căzut pe umerii bărbatului.
  Rușine și teamă
  Observați că imediat după rebeliunea lor, Adam și Eva s-au rușinat (3:7). Păcatul lor interior a schimbat modul în care se vedeau pe ei înșiși. Rezultatul Căderii a fost atât individual cât și sistemic. Adam și Eva au murit din punct de vedere spiritual și ca o consecință, ei vor muri și fizic. Răul moral și natural (furtuni, inundații, cutremure, etc.) au început să se manifeste din belșug.
  În Geneza 3:8–12, vedem răspunsul lui Dumnezeu la această catastrofă:
  Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu, care umbla prin grădină în răcoarea zilei și omul și nevasta lui s-au ascuns de Fața Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om și a zis: „Unde ești?”
  Omul a răspuns: „Ți-am auzit glasul în grădină; și mi-a fost frică pentru că eram gol și m-am ascuns.”
  Și Domnul Dumnezeu a zis: „Cine ți-a spus că ești gol? Nu cumva ai mâncat din pomul din care îți poruncisem să nu mănânci?”
  Omul a răspuns: „Femeia pe care mi-ai dat-o ca să fie lângă mine, ea mi-a dat din pom și am mâncat.”
  Aici întâlnim nu doar rușinea, ci și frica (pentru prima oară în istoria lumii). Apoi suntem martori la primul caz de „aruncare a găinii moarte în curtea vecinului” din istorie. Acesta a devenit un model permanent pentru toții fiii și fiicele lui Adam și Evei.
  Și Domnul Dumnezeu a zis femeii: „Ce ai făcut?” femeia a răspuns: „Șarpele m-a amăgit și am mâncat din pom.” —Geneza 3:13
  Eva a aruncat și ea găina. De multe ori, creștinii dau azi vina pe Satan pentru lucrurile de care ei sunt responsabili.
  Două blesteme
  Au fost pronunțate două blesteme. Primul, este asupra lui Satan (3:14–15); iar al doilea este asupra pământului (3:17b–18). Observați că nici Adam, nici Eva nu au fost blestemați. De multe ori însă, noi gândim (sau acționăm) evidențiind opusul acestui adevăr. Dar mai observați că în mijlocul acestui blestem, Dumnezeu anunță speranța răscumpărării. Dumnezeu va folosi ceea ce va ieși din sămânța femeii pentru a sigila destinul lui Satan. După cum este scris în Geneza 3:15:
  Vrăjmășie voi pune între tine și femeie, între sămânța ta și sămânța ei. Aceasta îți va zdrobi capul și tu îi vei zdrobi călcâiul.
  Găsim împlinirea acestei profeții în victoria lui Hristos asupra lui Satan, la cruce. Acum, ajungem la inima fisurii relaționale dintre bărbat și femeie. Geneza 3:16b spune:
  Dorințele tale se vor ține după bărbatul tău iar el va stăpâni peste tine.
  Cuvântul acesta, dorințe indică „plin de dor după” sau „poftă.” Este o lăcomie nelegiuită după putere și control. Adam și Eva au devenit egoiști în împlinirea poftelor lor și oameni care de acum, neagă pe Dumnezeu. Această orientare interioară conduce spre o mare confuzie. De acum înainte, bărbații vor alege o extremă sau o alta, în relațiile lor față de femeie: fie iresponsabilitate, fie tiranie. Femeile, de cealaltă parte, vor răspunde de obicei fie prin servilism fie prin controlare.
  Susan T. Foh conclude starea de fapt de după Cădere: „Păcatul a corupt atât dorința de supunere a soției cât și conducerea plină de dragoste a soțului. Și prin aceasta, conducerea plină de dragoste fundamentată în paradis este înlocuită cu luptă, tiranie, dominare și manipulare.”
  Dominarea a înlocuit stăpânirea; subjugarea a înlocuit supunerea evlavioasă.
  De foarte multe ori, creștinii sau necreștinii presupun că Geneza 3:16b, „Dorințele tale se vor ține după bărbatul tău iar el va stăpâni peste tine,” este prescriptivă — astfel trebuie să fie. Dar acest verset este mai degrabă descriptiv , despre cum stau lucrurile într-o lume căzută. Dacă de exemplu în Geneza 3 scrie că în grădină vor fi spini și pălămidă, noi trebuie să mergem și să plantăm și mai multă pălămidă? Căderea în păcat nu a distrus ordinea creată ci doar a distorsionat-o
  De multe ori, bărbații creștini justifică tratarea soțiilor, a mamelor sau a surorilor lor, precum și a fetelor lor, ca cetățeni de mâna a doua, citând chiar acest text. Ce batjocură! Această exegeză egoistă este una dintre cele mai mari motive de sărăcie din lume, azi!

 92. Îmi pun si eu batic pe cap dar asta pentru ca sa nu fiu pricina de poticnire pentru unii care judeca, si nicidecum ca un semn al supunerii : eu stiu si sunt sigura de ceea ce este in inima mea si care e rolul meu ca sotie. Asta e cel mai important….cei necrestini sa vada relatia dintre mine si sotul meu si sa doreasca si ei să-L cunoasca pe acest Dumnezeu viu care este plin de dragoste. Inca mai sunt oameni in lume care nu stiu ca Dumnezeu ii iubeste si care sunt indoctrinati cu diferite practici si ritualuri care in esenta ii inrobesc…

 93. Andreea, cine ti-a facut predica asta?? Sau tu o faci pentru sotul tau care, asa cum am inteles, se pregateste de pastoratie? Daca da, nu e rau sa incerce si in alta parte. Sunt mult mai multe solutii.

 94. imi pare rau pentru tine ca esti rautacios. Ceea ce eu am scris mai sus e o parte din ceea ce eu cred si am ajuns sa cunosc.. In primul rand nu e frumos din partea ta sa spui ca eu fac predicile pentru sotul meu. Slava Domnului Dumnezeu ii da intelepciune si pricepere in vorbire si daca chiar doresti sa afli punctul de vedere al sotului meu iti voi da adresa sa de mess sau chiar numarul sau de tel si te vei convinge singur.In al doilea rand nu inteleg ce anume te-a deranjat in legatura cu ce am scris mai sus….tot ce am scris a avut suport biblic. Eu am scris despre adevarata relatie dintre sot si sotie asa cum este descrisa in Biblie.Nu am jignit pe absolut nimeni. Iar faptul ca eu sunt femeie si Dumnezeu mi-a pus aceste lucruri pe inima asta nu inseamna ca eu sunt inferioara sotului meu . Eu stiu ca Dumnezeu m-a creat ca sa fiu in primul rand o slujitoare credincioasa Lui si apoi un ajutor potrivit sotului meu.Eu nu-mi injosesc sotul priin ceea ce am spus doar am scos in evidenta rolurile pe care le au sotii. Asa cum am mai spus eu nu critic persoanele care au sau nu au batic pe cap.Am spus doar ca de multe ori punem accent mai mult pe exterior ( simbolul baticului) si neglijam partea interioara. Foarte bine pentru cei care o fac si la fel pentru cei care nu o fac dar care au in inima dragostea lui Dumnezeu.Inainte de a face niste supozitii gresite si complet eronate despre cineva care nu-l cunosti in mod persoanal, te-as ruga sa fii un pic mai atent. Eu doar mi-am exprimat opinia si atat. Asa am inteles noi ca familie lucrurile si sincer chioar avem parte de multe binecuvantari si dragoste si armonie. Eu nu am obligat pe nimeni sa faca ce am scris….Ce pot insa sa spun este ca noi ne-am inteles rolurile in familia noastra si procedam intocmai…nu cred ca gresim procedand asa si in tot ceea ce facem avem Cuvantul lui Dumnezeu ca temelie si manual. Imi pare rau daca te-ai simtit ofensat in vreun fel.Eu sunt studenta la teologie si m-a interesat mult atat pe mine cat si pe sotul meu acest subiect si anume casatoria si rolurile fiecaruia.Nu cred ca e ceva gresit sa spui cuiva ce am scris eu mai sus. Iti las un nr de tel si daca vrei esti binevenit oricand sa suni si sa vb cu noi si sa-ti lamuresti neintelegerile.0740589272- de preferat dupa ora 18:30

 95. Stimata Andreea,
  Nu am vrut sa fiu rautacios, daca asta ai inteles tu, ci doar mirat. Nu m-am legat de ceea ce ai scris tu, doar faptul ca ai scris asa de mult (in comparatie cu ceilalti), cred ca subiectul te intereseaza foarte mult. Mai mult de atat, apreciez faptul ca sunteti in normalitate in ce priveste statuturile voastre de sot si de sotie. Din nou, repet, ideea ca ai umblat prin toata biblia cu versetele, asta mi-a ridicat antenutele. As vrea sa te asigur ca tu ca sotie impreuna cu sotul tau, daca veti continua sa convietuiti in termenii pusi de Biblie – iubire si supunere- nu va mai trebui sa scrii nici un rand. Faptul de ” a fi” intr-un anumit fel, inlocuieste informatiile de pe toate blogurile. Asta ca o mica incurajare.

 96. Subiectul ma intereseaza cum am mai spus. E foarte important sa stim de ce facem ceea ce facem, care sunt consecintele si sa cautam sa intelegem intr-un mod cat mai sanatos ceea ce Dumnezeu vrea de la o casatorie.Pe Dumnezeu il preocupa acest lucru. am decis sa scriu din mai multe motive: unul ar fi acela de a defini supunerea care in imaginea altora poarta simbolul baticului. Eu cred ca daca fiecare si-ar intelege rolul in viata de casnicie ar fi mult mai placut si mai binecuvantat acel cuplu, ca de fapt asta doreste Dumnezeu- armonie.

 97. Laudat sa fie DOMNUL SI CUVANTUL LUI, MULTUMESC MARIUS PT,RASP. MULTUMESC SURORILOR CARE AU INTELES.PREA MULTA POLEMICA PENTRU UN LUCRU ATAT DE CLAR!!!!!!
  ZICE DOMNUL CA DE LA CREATIE S-A STABILIT, CA IMGERII CARE NU STIU CE INSEAMNA RASCUMPARAREA PRIVESC LA INTELEPCIUNEA NESPUS DE FELURITA A ,LUI DUMNEZEU IN BISERICA!!!!, MA MIR CA ATI UITAT CA DOMNUL ISUS, DUMNEZEU SLAVIT IN VECI N-A CONSIDERAT CA UN LUCRU DE APUCAT SA FIE DEOPOTRIVA CU DUMNEZEU , CI S-A SMERIT!!!!!!!!!!!!
  SI VOI STATI LA DISCUTIE DACA SA-SI ACOPERE FEMEIA CAPUL!!!!CU CINE VRETI SA SEMANATI???????
  PRIETENIA CU LUMEA ESTE VRAJMASIE CU DUMNEZEU!!!!!!
  CA SA NU MAI SPUN CA S-A AJUNS IN ADUNARILE CRESTINE SA SE GATEASCA CASA DE RRUGACIUNE A LUI DUMNEZEU PENTRU NUNTI, SIO MIRESE CRESTINE, CAND ESTE CLAR CA LUMINA ZILEI, CA , ATENTIE!!!!!! SINGURA MIREASA PERMISA DE BIBLIE ESTE MIREASA DOMNULUI ISUS (BISERICA)!!! SI CA, IAR ATENTIE, BISERICILE ORTODOXE SUNT UN PIC MAI CONSERVATOARE, CA SA NU MAI AMINTESC DE DZBRACATUL ACESTOR „MIRESE” IN ADUNARE IN FATA BARBATILOR, DECOLTATE INDECENT!!!! TREZITI-VA, CAT INCA NU E PREA TARZIU, VA SPUNE TOATE ACESTEA CU DURERE O FEMEIE!!!!, SI EU UMBLU CU CAPUL ACOPERIT SI DECENT IMBRACATA , SI SIMPLU, CACI DOMNUL N-AVEA UNDE SA-SI PLECE CAPUL, SI NE-A SPUS:” DACA VREA CINEVA….. SA SE LEPEDE DE SINE, SA-SI IA CRUCEA….SI MAI STAM LA DISCUTII, UITATI PRETUL PLATIT PENTRU RASCUMARARE, SI MOSTENIREA SFINTILOR IN LUMINA.
  MA DOARE PENTRU VOI, CA POATE VETI CAUTA IN CENUSA CEVA SA-I DATI DOMNULUI, SI NU VETI GASII, IAR MANDRIA SE VA FI TOPIT DEMULT, MANDRIA ESTE DRACEASCA!!!!
  FIE, CA PENTRU TOTI SI TOATE CATE VETI CITI, „A TRAI PENTRU NOI SA FIE HRISTOS,AMIN!!!!!!!
  sora Felicia

 98. Voi spuneti de „fete” si „femei”. Dati-mi din limba greaca termenul pentru „fata” si o sa vi-l dau eu cel pentru „femeie”. In 1 Corinteni 7, Pavel vorbeste despre castorie, nu despre acoperirea capului, cand spune despre fecioare, daca sa se marite sau nu. „Cat despre fecioare, nu am nici o porunca…” Versetul acesta se refera la casatorie nu la acoperirea capului. Nu imbarligati Scriptura ca si-asa sunteti deja imbarligati.
  Deci dati-mi termenul pentru „fata” si o sa vi-l dau si eu pentru „femeie.”

 99. fetele femeile trebuie sa poarta batic cum spune fratele caleb dumnezeu sal binecuvinteze

 100. – @ yamin88 -Felicitari !!!!!! Sunteti primul care a inteles CORECT…..intrebarea !! (raspunsul e corect dar cam vag, incomplet…)

  – @ cristina :-Da-mi o sugestie :-Daca eu (neavand ce face) i-mi caut ,jumatatea`–cum deosebesc in adunare o d-na de o d-soara ?! aud?

  -FRATILOR, cum putem gasi raspunsul corect, daca noi n-am inteles..intrebarea, problema??
  -Ce spune cuvantul: -..Orice FEMEIE, care se roaga, sau prooroceste cu capul descoperit, i-si necinsreste CAPUL EI..„(1 Cor11:5)
  Cin- e ,CAPUL EI` ? Surprizaaaa ! ,BARBATUL este CAPUL FEMEII`(vers 3-doar 2vers mai sus !!!)
  -Poate o FATA sa-si necinsteasca…..???
  -Sa nu punem ,greutati suplimentare` peste cei ce vor sa urmeze Calea.! (Fapte 15:29) amin !……….
  ( asteptam ,replici` documentate !- revenim !)
  ––––––– GENE – to_tibiscoTM –––

 101. Concentrati-va sa-L cunoasteti pe D-zeu. Se vede ca nu-L cunoasteti si bolborositi lucruri care nici nu le pricepeti.Apropiati-va de El ca sa pricepeti Imparatia Lui si sa cunoasteti adevaratele lucruri care va da viata vesnica si libertatea pe care D-l Isus ne-a fagaduit-o in credinciosia Lui.Duhul Sfint sa ne lumineze pe deplin pentru ca sa mostenim viata vesnica.

 102. Esti binecuvintata Andreea Nedelcu!! Si sotul tau e binecuvintat pentru ca a primin un „dar” de la D-zeu plin de intelepciune.Daca asa zisi lideri spirituali ar gindi 10% ca tine,atunci dragostea lui D-zeu ar da roade 100% in casniciile lor , in societatea crestina si in adunarile sfintilor. Bravo!!!

 103. @ Cris (Cristina- alias) A mai adauga 2! com , dupa cel de mai sus (to-tibisco…) e……!!!!!!!!!!!!!!!!! Banalitati ! Unde e documentarea (TA) biblica , asa cum o fac {si o cer} ei ???
  -Doamne,te rog multe..DAR TE IMPLOR :Da-ne minima intelepciune !

 104. – @ cris: -Deci;;…luccrurile care ne da (DAU!) viata vesnica..„e ,a purta,sau a nu purta`… batic! TARE ! De ce nu raspunzi DOCUMENTAT la comentariul ,,to_tibiscoTM„daca ai alta idee? { com.lor lamureste DEFINITIV (pseudo)problema- nici asa nu se intelege ?!? }

 105. 1cor.11,3 barbatul este capul femei.11,11totusi in domnul femeia nu este fara barbat. au cumva fetele barbat?. genesa24,65 atunci ea sia luat mahrama si sa acoperit.

 106. pt fratii liviu si caleb care cred ca sunt teologi ! credeti ca pt femeii e mai important sa poarte batic chiar daca isi taie parul , pt ca parul e doar o podoaba pe cind baticul e cerinta lui Dumnezeu ?deci daca pavel vorbeste despre par ca invelitoare iar Biblia nu are nevoie de interpretare de unde ati luat baticul ?

 107. @ un batran,––– ,,Nu mustra cu asprime pe un batran, ci sfatuieste-l ca pe un frate..„ 1Tim c5v1)
  Frate batran…(Pseudo)problema a fost rezolvata de „to_tibiscoTM„- 8 comentarii mai sus !…{ FEMEIA care proorroceste sau se roaga cu capul descoperit, i-si necinsteste Capul` (1Cor 11;5)..Capul femeii e Barbatul (1Cor 11;3)..Poate o fata sa-si necinsteasca…barbatul ?!?
  Si un copil intelege….].Va rog sa specificati clar -cap. si vers- pt orice afirmatie ! (Asa cum au inceput sa o faca deja unii com-cei ce cunosc si inteleg Biblia, desigur !…) Amin !.

 108. se poate vedea foarte clar in genesa cap.24vs.64si65 cand Rebeca il vede pe Isac isi scoate naframa (semnul stapaniri) si se acopera stiind ca din clipa aceea are un barbat…vedem ca inainte de al vedea pe ISAC era desvelita…

 109. problema este ca din cauza baticurilor sau certat in biserici si sau divizat bisericile,eu zic ca daca baticurile zideste ,de ce se cearta fratii si surorile in biserici ??,pentruca aceasta lucrare ajuta la zidirea bisericiii???(intrbare),,daca acesta lucru nu zideste biserica ci o darima ,este lucrarea deavolului, daca nu aduce la zidirea bisericii lui Dunnezeu atunci lasatio balta cu doctrina asta si eu sunt penticostal si nu sint de acord cu astfel de doctina .

 110. dunnezeu ia fos dat femeii ca invekitoare a capului parul ,ce tot indrugati atitea ,terminati o data cu lucrurile aste indctrinale ca nu ajuta ala nimica decit la certuri si poi la ura si mai jos spune ca daca nu sintem de aceasi parere sa cerem lumina de la Dumnezeu sa ne lumineze ce rost au toate comentarele astea???

 111. Am si eu o intrebare: daca o fata devine in clasa a 10-a sora de manastire si isi continua liceul,ea trebuie sa poarte batic si la scoala?…

 112. Orice face un crestin trebuie sa nu fie pricina de pocticnire pentru ceilalti, spunea Sf. Apostol Pavel. Daca stii ca intr-o biserica sa pune pret pe asta iar tu nu vrei sa porti e bine sa eviti sa mergi acolo sau mergi dar te conformezi regulii. Invelitul femeii nu se referea cum intelegem noi astazi: un batic, la altii deja o batistuta sau o mica bentita. Invelitul acelei epoci era aproape ca la arabii de astazi, si era semn de decenta in vestimentatia feminina. Daca ajungem sa ne punem pe cap un snur doar ca sa inchidem si gura lumii atunci nu are nici o valoare. Orice facem, trebuie sa fie in spiritul Cuvantului si nu in litera lui. In lumea de astazi nu este o problema sa fie descoperita pe cap femeia, pentru ca a umbla cu capul descoperit nu mai este considerat indecent, asa cum era pe timpul lui Sf. Apostol Pavel.

 113. frati si surori…am citit sutele de comenturi si am ramas putin impresionata de unele deci:in primul rand daca trebuie sa ne rugam neincetat asa cum toti stiti ca scrie eu pun intrebarea:daca cand ne rugam in adunare si e Dumnezeu prezent si surorile au batic pe strada cand te rogi la cine te rogi nu tot la Dumnezeu?te rogi cumva la satan?daca te rogi la Dumnezeu porta batic in tot timpul pt ca si cand apare o situatie urgenta zici:doamne ajuta-ma si cred ca e condiderata tot o rugaciune deci eu zic ca atat femeile cat si fetele trebe sa aiba semnul stapanirii pe cap…degeaba tot incercam sa zicem ca nu asta e deja comoditate si confort mai mule e o rusine sa porti batic dar D-l sa aiba mila de cei care neaga acest fapt…

 114. Sunt de acord cu Liviu, total de acord! Oamenii interpreteaza si interpreteaza prost, prefera sa posteze n-spe citate decat sa analizeze putin unul si sa incerce sa-l si priceapa.

 115. In ziua de azi e Bine oricum sa fi botezat ca mantuit esti(zic uni)…cred ca a specificat bn fratii…trebuie invelitoare peste par nu Mai corectati unit dupa pofta inimii.

 116. Daca veti analiza acum versetele de la 1 Corinteni 11 1-16 tinând cont de aspectele descrise în comentariul meu precedent, veti întelege foarte usor de ce si cu ce i se cere femeii sa se înveleasca, si de ce i se cere barbatului sa-si taie parul de pe cap (deasupra) scurt.
  Daca va uitati la busturile (statuile) vechi cu femei romane, veti observa si împletiturile lor de par ridicate pe cap, uneori si cu artificii împletite prin ele.
  Pavel si Petru au umblat mult pe la multe popoare, inclusiv în Roma antica si probabil ca asta era moda acolo, si la altii deasemenea!
  Am uitat sa mentionez, ca deasupra împletiturilor de par, se mai punea în diferite ocazii speciale si Mahrama, care era din material subtire, fin, si tesut cu fire de aur, argint, matase si mai era împodobita si cu margele sau cusaturi de flori, stele etc… Mahrama era tot o podoaba!
  Pavel si Petru nu voiau lucruri artificiale pe capul femeii crestine!
  Pentru ei parul lung, despletit, lasat liber era învelitoarea si podoaba femeii crestine, si-atât!
  Daca totusi vrem sa-l taiem scurt si pentru vremile noastre nu este o rusine, putem!
  Barbatii însa nu au nici o scuza sa-si taie barbile si mustatile.
  Ei nu au voie sa fie frumosi ca femeile!
  Nu este cuvânt din partea Domnului nicaieri în Biblie care sa le dea voie sa se rada pe fata!

 117. 11 Corinteni 1-16, este ca o fabula a carei morala (concluzie) o gasim la sfarsitul ei.
  Sau, îl putem asemui unei melodii al carei refren este scris la urma, si se aplica fiecarei strofe.
  Pavel si Petru (mai mult Pavel), explica singuri misterul acoperirii capului femeii.
  NU AM FOLOSIT NICI UN CUVÂNT DE LA MINE!

  1 CORINTENI 11

  Vers. 4
  Orice barbat, care se roaga sau prooroceste cu capul acoperit, îsi necinsteste capul sau.
  Vers.14 – ‘Nu va învata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung?

  Vers.5
  Dimpotriva, orice femeie care se roaga sau prooroceste cu capul desvalit,
  (1 Petru. 3-3 … “care sta în împletitura parului, în purtarea de scule de aur”) îsi necinsteste capul ei, pentru-ca este ca una care ar fi rasa.

  Vers.6
  Daca o femeie nu se înveleste, (Vers. 15 – pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung) sa se si tunda! Iar, daca este rusine pentru o femeie sa fie tunsa ori rasa, sa se înveleasca.
  Vers.15 – Pentru-ca parul i-a fost dat ca învelitoare a capului.

  Vers.7
  Barbatul nu este dator sa-si acopere capul, (Vers.14 – Nu va învata chiar si firea ca este rusine pentru un barbat sa poarte parul lung?) pentru-ca el este chipul si slava lui Dumnezeu, pe când femeia este slava barbatului.

  Vers.10
  De aceea femeia, din pricina îngerilor, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapânirii ei.
  Vers.13 –Judecati voi singuri: este cuviincios ca o femeie sa se roage lui Dumnezeu desvalita?
  (1 Petru. 3-3 … care sta în împletitura parului, în purtarea de scule de aur)
  Vers.15 – pe cand pentru o femeie este o podoaba sa poarte parul lung?
  Pentruca parul i-a fost dat ca învelitoare a capului.

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: