InterviuriInterviuri cu: ArtistiInterviuri' SCRISE

Interviu cu grupul „Sinai”

sinai 7Prin muzică la muntele Sinai

Cinci persoane, aceeasi viziune… De 11 ani ani, de când s-a născut a avut în componenţa sa peste 20 de membri. Cea mai mare binecuvântare pentru ei este bucuria din slujire. Anul trecut au sărbătorit jubileul de 10 ani, iar ziua de naştere a grupului este 2 februarie 1998. În această lună, vă invităm să faceţi cunoştinţă cu grupul „Sinai”.

Leviţii grupului „Sinai”

Marina Rusnac este clasa a 10-a şi face parte din acest grup de doi ani şi câteva luni. Natalia Golovaciuc este studentă la master, la Facultatea de Asistenţă Socială și de cinci ani slujește ca și membră a grupului Sinai. Fratele Victor Grec este veteranul grupului „Sinai” şi conducătorul formaţiei în toţi aceşti 11 ani. Boris Grec a finisat şcoala muzicală la Hâncești, iar acum lucrează împreună cu tatăl la construcţii. Speră ca în curând să poată studia în continuare muzica. Boris a devenit membru al formaţiei cu trei ani în urmă. Alexandru Cerdei cântă la orgă. Cei cinci leviţi sunt toţi originari din s. Crasnoarmeisceo, rn. Hînceşti.

Iniţial, formaţia „Sinai” a fost doar un colectiv de băieţi.  Foarte mulţi doreau să cânte în formaţie, dar cu timpul, au rămas mai puțini. Pe parcursul a 11 ani, componenţa grupului s-a schimbat în continuu, care s-a căsătorit, care a plecat în America, cineva s-a stabilit în Spania. Acum sunt un format în principal de tineri. Ideea de a fonda o formaţie a apărut din întâmplare, atunci când câţiva tineri s-au apropiat de fratele Victor cu întrebări despre acorduri, chitară, muzică etc. Până atunci, fratele Victor a mai cântat într-o formaţie care a avut o viaţă scurtă. Băieții s-au adunat la o repetiţie, apoi la o a doua şi aşa a apărut ideea de a fonda o formaţie. De atunci, pe parcursul celor 11 ani aceasta este slujirea şi pasiunea lui, pe care o transmite cu mare dragoste tinerilor din formaţie. Un timp au cântat fără denumire. Pentru că erau doar băieţi în formaţie, fratele mai mare s-a gândit cum să-i disciplineze şi le-a lansat o provocare. Cum împlineşte fiecare cele 10 porunci? Şi, pentru că cele 10 porunci au fost date poporului Israel la Muntele Sinai, formaţia a luat acelaşi nume.

Activitatea şi realizările formaţiei „Sinai”

Repertoriul este destinat unui grup larg de oameni.  Interpreții grupului Îl laudă pe Domnul la evanghelizări, tabere, nunţi, conferinţe şi oriunde este nevoie. Stilul este atât divers astfel că melodiile pot fi ascultate de oameni de toate vârstele. Melodiile sunt în limba română, rusă și ucraineană și stilul este între muzica modernă şi cea veche. Până în prezent, grupul „Sinai” a lansat șase discuri, iar a şaptelea este în proces de apariţie. O mare realizare o consideră a fi, invitaţia de a cânta la evenimente majore pentru biserici, cum ar fi Aniversarea a 100 de ani a bisericii „Betel”. Faptul că pot să slujească prin darurile cu care i-a înzestrat Dumnezeu este un privelegiu care le aduce multă bucurie şi împlinire sufletească. Unele piese sunt compuse de membrii grupului, altele mai vechi sunt preferințe ale publicului, și aşa au ajuns la șapte CD-uri. Scopul misiunii prin muzică urmăreşte proslăvirea Numelui mare a Domnului nostru şi zidirea copiilor Lui.  Binecuvântările slujirii pentru ei sunt oportunităţile de a călători în diferite ţări, ca Ucraina, America, să viziteze foşti membri ai grupului cu care slujesc în bisericile pe care aceștia le frecventează. Vizitarea altor biserici şi bucuria publicului sunt cele mai mari binecuvântări. Câțiva băieți care au plecat în America au făcut acolo o formaţie şi slujesc aşa cum au fost învăţaţi în Moldova. Numele formației este: „O viaţă nouă”, și au ales anume această denumire deoarece, plecând de aici, au început o viaţă nouă într-o altă țară.

Familia Sinai

Atmosfera la repetiţiile grupului şi în lucrare este foarte plăcută şi prietenoasă. Datorită capacităţilor de a comunica cu tinerii, pe care o posedă fratele Victor, tatăl grupului, membrii se înțeleg foarte bine între ei. Se simt ca şi cum ar fi de aceeaşi vârstă, iar fratele Victor spune că ei sunt o familie, familia „Sinai”. Fiecare weekend îl petrec împreună, la repetiţie sau în misiune. Oriunde merg cineva îi întreabă dacă sunt o familie? Atunci când Natalia şi fratele Victor au fost în America, într-o biserică i-au anunţat ca Natalia şi Victor Grec, pentru că au crezut că este tatăl şi fiica. Ideea că fratele Victor este tatăl tinerilor din grup, a devenit o glumă la ordinea zilei. Atunci când ei simt că poate apărea un conflict se opresc şi spun: gata acum nu mai cântăm, acum vorbim. Îşi expun părerile, analizează situaţia şi ajung la un compromis. Liderul spiritual al grupului, nu e neapărat să fie cel mai mare, fratele Victor spune că fiecare creştin este un lider spiritual, nu contează câţi ani are. Când este nevoie, fratele Victor sfătuiește tinerii din grup, oferindu-le exemple din viaţă. Nu există o persoană anume care să compună texte sau melodii. Atunci când cineva este inspirat, aduce ideea la grup şi împreună o realizează, ca și într-o adevărată familie, fac totul împreună.

Ce înseamnă muzica pentru ei?

Muzica pentru toţi înseamnă viaţa lor personală. M-a uimit unanimitatea cu care au exprimat aceeaşi părere despre muzică. Muzica pentru ei nu este doar un hobby sau o slujire, ci înseamnă viaţă, modalitatea de a-şi exprima emoţiile care le trăiesc şi personalitatea care a pus-o Domnul în fiecare dintre ei. Nu îşi imaginează viaţa fără muzică, de aceea deseori îi mulţumesc Domnului pentru harul de a putea sluji prin acest talent. De veridicitatea a tot ce am spus mai sus despre ei poate fi confirmat prin albumele care le au. „Не опоздаи”, „Слущаите люди”, „Ты мне близак”, „Иду к Тебе с повинои”, „Новаиа жизни” conţine cele mai multe piese în română, „Упреама на Север”, şi al şaptelea probabil se va numi „Научи менеа любити Боже”.

Alte hobby-uri, afară de muzică…

Băieţii au ca şi activitate tradiţională fotbalul. Boris iubeşte foarte mult porumbeii şi chiar are o crescătorie întreagă acasă. Când e plecat de acasă îi lasă în grija celor doi fraţi mai mici, pasionaţi şi ei de porumbei, sau în grija mamei, cel mai de nădejde partener în îngrijirea hulubilor. Încă nu are hulubi-poştaşi, dar speră că îi va avea. Când băieţii joacă fotbal fetele iubesc să coase, să brodeze, să înveţe sau să citească o carte bună. Însă cel mai important hobby şi cea mai mare pasiune a lor rămâne muzica. Şi nu pur şi simplu muzică, ci muzică care laudă pe Domnul, care înalţă sufletul către cer.

Planuri de viitor…

Cea mai mare dorinţă a lor este să poată sluji în continuare aşa cum au făcut-o până acum. Iar fratele Victor îşi doreşte ca în acest an fetele să nu se căsătorească şi să nu plece în America, pentru că au foarte mult de lucru. Au deja invitaţii în Ucraina şi văd o nevoie foarte mare în biserici, de a sluji prin acest instrument, muzica. În următorii doi ani îşi doresc foarte mult să viziteze cât mai multe biserici, şi anume biserici mici. La majoritatea bisericilor sunt invitaţi, dar au şi localităţi la care merg neivitaţi.

Nevoi de rugăciune…

Rugați-vă pentru membrii grupului „Sinai” ca Dumnezeu să le de-a biruinţe în ispite; ca Domnul să îi menţină în componenţa în care se află acum şi să le dea puteri să meargă mai departe şi să facă lucrarea cu aceeaşi dedicare cum au făcut până acum, în aceşti 11 ani.

P.S. Formaţia „Sinai” cântă muzică care atinge inimi, aduce bucurie si întăreşte duhul împovărat de grijuri şi nevoi. Mesajul lor este ispirat din Cuvântul Vieţii şi din realităţile vieţii. Invită-i sau aşteaptă-i în biserica ta.

by: Doina Bejenaru (http://doinitabejenaru.wordpress.com/)

In fiecare marti apare un nou interviu: 13 Vitamina C si 2o Continental.

ARHIVA: Citeste si alte interviuri

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: