Biserica online (II)

Problema păstrării intimității părtășiei din biserică despre care am scris data trecută, a necesității unui cadru sigur și confortabil emoțional pentru membrii acelei biserici e doar una din problemele ridicate de vremurile actuale și aici ma refer la acestă perspectivă de digitalizare și expunere a bisericii cu tot ce are ea mai profund. O altă problemă, cel puțin tot așa de spinoasă este alterarea mesajului pentru a corespunde cerințelor online-ului (alterare nu neapărat conotații negative, deși așa sună în română, alterare însemnă schimbare dintr-o stare în alta)
Nici nu știu cât e bine și cât nu e bine că mesajele, cântările, poeziile, mărturiile sunt rostite ca pentru online” dar recunosc în subiectivismul meu văd mai mult rău. Deși vor fi mulți care vor afirma că el/ea predică, recită, se roagă, cântă „ca pentru Domnul” voi rămâne prudent în a lua asta ca adevăr și nu neapărat că acei oameni ar minți, cât pentru faptul că nu realizăm cât de mult suntem influențați de fenomen și aici e de fapt punctul mare problematic nu neapărat fireștile izbucniri de mândrie ale unora dintre frați și surori, care sunt destul de normale de altfel.
Așadar, oare cum am putea aborda înțelept și benefic modul în care mesajul și tot ce facem sau rostim în biserică, să nu fie modificat în esență de prezența pe online?
Pe de o parte nu pot să nu remarc unele avantaje: cei ce au de făcut astfel de slujiri le vor pregăti mai bine, vor repeta mai mult, vor avea o ținută mai atent aleasă sau la predicatori poate nu vor mai veni cu mesaje de pe google că na, te găsește careva. Cred că acestea sunt avantaje și nu sunt nesemnificative. Dar văd și dezavantaje, văd un fel de desacralizare a slujirii, un fel de expunere „nenecesara” care ne va obliga la mici, dacă nu mari, „fățărnicii necesare” și asta nu o spun din teorie, ci din discuții purtate pe bune cu oameni și din observarea tendințelor mele și a zbaterilor lăuntrice.
Citeste mai mult: https://filedinjurnal.ro/2023/01/27/biserica-online-ii/