ANUNTURI

Țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, potrivit unei hotărâri pronunțate

Țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, potrivit unei hotărâri pronunțate astăzi, 17 ianuarie, de judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

„Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBT și le poziționează ferm sub protecția CEDO. Astfel, de azi înainte, statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitiva să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.”, transmiteAsociația ACCEPT.

Procesul a fost intentat de trei familii formate din persoane de același sex – cetățeni ruși care și-au depus dosarele, în vederea căsătoriei, în fața autorităților ruse. Toate cele trei dosare au fost respinse. Solicitanții au reclamat deciziile în fața justiției. Asociația ACCEPT, împreună cu alte șapte organizații din regiune, s-au implicat în acest proces prin depunerea unui Amicus Curiae, în favoarea petenților.

„CEDO a stabilit astăzi că Rusia are obligația să adopte o legislație prin care recunoaște și protejează familiile formate din cupluri de același sex. Așadar această obligație rezultă din Convenție și se aplică indiferent de tendințele autoritariste, religioase sau pur și simplu conservatoare, care există într-un stat sau altul. Statul român ar trebui să facă un pas în față în al doisprezecelea ceas și să adopte drepturi egale pentru familii. În perioada următoare așteptam să se pronunțe CEDO în 23 de plângeri care privesc familii din România, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Importanța hotărârii în România

În prezent, familiile formate din persoane de același sex din România se confruntă cu aceleași probleme semnalate în cazul Fedotova împotriva Rusiei.

--

România este una dintre ultimele 6 state membre UE care nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile bazate pe cupluri de același sex. Pe aceeași listă se mai regăsesc Polonia, Lituania, Slovacia și Bulgaria.

RELATEAZA adevarul.ro

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: