DEVOTIONALE

Citește întreaga Biblie într-un an! – partea IV

– Citește întreaga Biblie în anul care vine! (4)
– De acord! Ce ar trebui să fac?

În speranța că ai luat hotărârea de a citi întreaga Biblie în anul care vine, iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos!

În primul rând, alege un plan de citire a Bibliei. Dacă nu vei alege un plan, există riscul să rămâi în urmă și să nu te încadrezi sau să citești segmente prea mari de text. Vei fi mereu stresat că vei termina prea repede sau că nu vei termina la timp.

Există o mulțime de planuri de citire a Bibliei. Unele dintre ele propun parcurgerea textului în ordinea în care cărțile sunt așezate în Biblie. Unele propun o citire cronologică, în care cărțile Sfintei Scripturi vor fi parcurse în funcție de data la care au fost scrise.

Planul de citire pe care îl folosesc de mai mulți ani și pe care îl propun cu încredere este cel întocmit de Robert Murray M’Cheyne. Planul este întocmit în așa fel încât, într-un an de zile, vei parcurge: o dată Vechiul Testament, de două ori Noul Testament și de două ori cartea Psalmilor. În general, fiecare zi conține două capitole din Vechiul Testament și două din Noul Testament.

Planul este unul foarte reușit, întrucât se păstrează ordinea canonică a cărților, dar se citesc în paralel Vechiul și Noul Testament. În ce mă privește, atunci când foloseam un plan obișnuit de citire a Bibliei, mi se părea prea lungă așteptarea pentru a ajunge la Noul Testament. Mai mult, compararea capitolelor citite zilnic deschide mereu noi orizonturi și ajută la o înțelegere mai profundă a Scripturii pentru că, adeseori, acestea se explică unele pe celelalte.

Ca să ofer un singur exemplu concret, pe 1 ianuarie, vor fi patru capitole de citit: Genesa 1, Ezra 1, Matei 1 și Faptele Apostolilor 1. Dacă privim cu atenție, vom observa că este vorba despre patru începuturi. Ce începe, de ce începe și care este relația dintre ele?

Planul poate fi găsit aici: https://pdfslide.tips/documents/plan-de-citire-a-biblei.html (limba română) sau aici https://www.mcheyne.info/calendar.pdf (limba engleză, dar mai clar și aerisit). Poate fi comandat, de asemenea, în format tipărit, ca broșură, aici: http://www.perlasuferintei.ro/carti/144. Mai multe tipuri de planuri de citire a Bibliei pot fi accesate aici: https://biblia.resursecrestine.ro/planuri-de-citire-intr-un…

În al doilea rând, alege un timp. Cred că cel mai indicat timp de citire a Bibliei este dimineața, atunci când suntem odihniți și mintea ne este limpede. În cele din urmă, este și un mod de a-L onora pe Dumnezeu, oferindu-i ceea ce avem mai bun.

În al treilea rând, alege un loc. Bineînțeles, acest lucru este facultativ, dar adeseori ajută, întrucât este un semn pentru cei din familie, care vor căuta să nu te deranjeze, înțelegând că este timpul pe care l-ai pus deoparte pentru rugăciune și citirea Scripturilor. (Bineînțeles, dacă pruncii sunt suficient de mari și ai cu cine te înțelege. Dacă nu, se aplică „Lăsați copilașii să vină la Mine….”)

În al patrulea rând, alege să fii flexibil. Nu este cazul să fim dogmatici acolo unde Scripturile nu sunt. Dacă nu vom fi flexibili, vom fi condamnați să trăim nenumărate traume. Câteva exemple concrete:

De pildă, dacă știi că ziua următoare trebuie să pleci foarte devreme de acasă, poți să alegi să citești textele aferente acelei zile în ziua precedentă. Dacă pleci cu mașina sau vei fi în tren sau pe avion, poți alege să le asculți acolo pe telefonul mobil.

Foarte important, dacă folosești planul lui Robert Murray, poți alege să citești o parte dintre texte cu familia cu soțul/ soția și copiii. Patru capitole înseamnă mai mult decât pot duce copiii, dar poți alege unul dintre capitolele noutestamentare, pentru a fi parcurse împreună cu cei dragi.

Dacă zarva și agitația sunt prea mari acasă, de dimineață, poți avea timpul de citire seara, după ce copiii s-au culcat. Dacă îți este mai ușor, poți să faci lucrul acesta într-una din pauzele de la birou.

Sunt de acord, vremurile noastre sunt mult mai aglomerate și agitate decât alte vremuri, dar, în același timp, oferă mai multe posibilități. Când eram mic, tata îmi spunea o vorbă care mă irita: „Dacă vrei, se poate!” În ceea ce privește citirea Bibliei, întrebarea nu este dacă putem sau nu, ci dacă vom căuta scuze sau oportunități.

Mi-aș permite să ofer chiar o dezlegare. Dacă pur și simplu nu poți să citești întreaga Biblie într-un an, împarte textul pentru doi ani. Dacă nici așa nu vei putea, nu este nevoie de mai mult timp, ci de cercetare și de o reașezare a priorităților.

La final, însoțește întotdeauna citirea Scripturilor de rugăciune! Îmbină citirea textului biblic cu rugăciunea! Citirea textului biblic nu trebuie să fie niciodată un simplu exercițiu de lectură, ci un act de închinare! Doamne ajută, Doamne dă izbândă!

Valentin Făt, pentru Edictum Dei

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: