ANUNTURIPREZENTARI

Traverse bisericesti cu Vultur Bicefal – Simbol al puterii si al curajului

Vulturul bicefal este cel mai recunoscut simbol al ortodoxiei de astăzi (altul decât crucea), simbolizând unitatea dintre Biserica Ortodoxă Bizantină și Stat, o „simfonie” între funcțiile civile și ecleziastice ale societății creștine. În plus, capetele vulturului reprezintă și suveranitatea duală a împăratului bizantin, capul stâng reprezentând Roma (Occidentul) și capul drept reprezentând Constantinopolul (Estul). Ghearele vulturului țin o cruce și un glob (această combinație se află astăzi pe steagul oficial al Patriarhiei Ecumenice), sau în unele reprezentări similare cu o sabie și un glob. În timpul domniei lui Alexis Mihailovici (în 1645-76), stema Moscovei a fost așezată pe pieptul vulturului. De atunci a apărut aproape întotdeauna în emblema de stat a Rusiei. Imaginea unui călăreț cu o suliță în mână care ucide balaurul este adesea identificată cu figura legendară a Sfântului Gheorghe.

Răspândirea istorică a utilizării sale a avut loc deoarece națiunile care au adoptat oficial creștinismul ortodox – religia Imperiului Roman de Est, ca religie de stat, aveau dreptul afișeze vulturul bizantin, dacă doreau, cu mențiunea că afișarea vulturului bizantin era un privilegiu care aparținea numai suveranului din Constantinopol.

Drapelul modern al vulturului cu două capete pentru Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și a Muntelui Athos, prezintă vulturul cu o cruce în gheara dreaptă simbolizând autoritatea spirituală. Deasupra vulturului, este o coroană, iar culoarea de fundal a steagului este galben sau auriu. Acest steag este adesea folosit și de Bisericile Ortodoxe Grecești din diaspora sub Patriarhie ca steag oficial al acestora (cum ar fi în America, Canada, Australia etc.) și nu trebuie confundat cu vulturul cu două capete folosit de Biserica Greciei. Acestea fiind spuse, multe mănăstiri și biserici din Grecia arborează în prezent acest steag auriu / galben, din motive istorice.

In România, în ultimii ani, tot mai multe lacașe de cult optează pentru infrumusetarea bisericii cu traverse si covoare, de culoare grena sau albastru cu imprimeul Vulturului Bicefal in tesatura lor.

Principalul furnizor de traverse bisericesti si covoare bisericesti este magazinul Startdecor. La ei am regasit mai multe modele disponibile, cu diferite latimi si lungimi in functie de nevoi.

Startdecor este un retailer cunoscut pe piata locala si nu numai, magazinul online fiind prezent atat in Romania cat si in Ungaria prin magazinul Startdecor.hu.

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: