EDITORIALE

Teologie Publică – de dr. Corneliu Constantineanu

Studiul teologiei nu a fost întotdeauna apreciat de biserică sau, mai corect spus, de un anumit segment al bisericii. În multe biserici, teologia a fost înțeleasă aproape automat ca un studiu teoretic, abstract, rațional care nu ar contribui neapărat la viața și misiunea bisericii. Mai mult, teologia a fost pusă de multe ori într-o opoziție și chiar contradicție cu spiritualitatea adevărată și pietatea credincioșilor. Nu este surprinzător așadar că studiul teologiei a fost marginalizat și nu a reprezentat o preocupare semnificativă pentru unele comunități evanghelice.

Teologia însă nu este și nu trebuie să devină un exercițiu anost, teoretic, abstract. Teologia înseamnă aplicarea Cuvântului viu al lui Dumnezeu la întreaga realitate a vieții astfel încât urmașii lui Hristos să poată trăi o viață adevărată, de credincioșie, să fie martori adevărați ai singurului Domn și Mântuitor, Isus Hristos, să fie semne ale noii creații într-o lume căzută. Teologia adevărată nu este doar un studiu despre Dumnezeu și intervenția Lui în creație în mod ultim prin Isus Hristos, ci este și o experiență care ne îndreaptă în mod direct către dragostea lui Dumnezeu și către o viață umană autentică – în armonie cu Dumnezeu, cu noi înșine, cu semenii noștri și cu întreaga creație. Teologia este așadar înțelegere și trăire, este doctrină și viață.

În mod concret, teologia încearcă să răspundă la întrebările despre credința creștină în toată plinătatea și complexitatea ei și despre semnificația acestei credințe pentru viața Bisericii în lume: Ce înseamnă să-l urmezi pe Hristos, ca Domn, în realitățile concrete ale vieții de zi cu zi, în contextul societății de astăzi? Ce înseamnă să trăiești sub semnul crucii în societatea contemporană? Care este modul în care ne dovedim credincioșia față de Hristos și suntem martorii săi adevărați în lume?

Slujirea bisericii de astăzi se întâmplă într-un context foarte complex, cu provocări de tot felul, cu întrebări dificile, iar cei ce slujesc trebuie să fie pregătiți să răspundă la aceste provocări și să ofere nu doar răspunsuri punctuale ci și o viziune biblică, răscumpărătoare și plină de speranță asupra vieții ca întreg. Educația teologică are tocmai această menire: ca printr-o călătorie a minții, a duhului și a trupului către și în Dumnezeu să ofere resursele și instrumentele necesare pentru edificarea bisericii și pentru participarea ei la misiunea răscumpărării și vindecării lumii deznădăjduite.

Citește mai departe accesând: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/biserica/8509-teologie-publica-o-scurta-introducere-de-dr-corneliu-constantineanu

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: