ANUNTURI

Corneliu Constantineanu. Schiță biografică

Corneliu Constantineanu s-a născut în data de 28 octombrie 1967, în Botoșani. A fost căsătorit cu Ioana și au avut împreună două fete: Carmen și Anamaria.

A absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, Facultatea de Zootehnie din cadrul USAMVBT, din Timișoara, după care a studiat teologie la Evanđeoski Teološki Fakultet, Osijek, Croația, unde i-a avut ca dascăli, printre alții, pe Peter Kuzmič și Miroslav Volf. Tot aici a făcut și un masterat în teologie. A urmat un doctorat interdisciplinar în teologie (Universitatea din Leeds și Oxford Centre for Mission Studies, Oxford), pe durata studiilor (1998-2006) fiind unul dintre doctoranzii români susținuți de Langham Partership International.

A îndeplinit mai multe funcții în cadrul Evanđeoski Teološki Fakultet, din Osijek (mulți ani a fost directorul bibliotecii), iar între 2007 –2009 a fost decanul școlii. A condus ca rector și Institutul Teologic Penticostal din București, între 2010 și 2014. În calitate de cadru didactic asociat sau invitat, a predat în mai multe universități din țară și străinătate. În perioada în care se afla la ITP, a coordonat un important proiect de digitalizare a revistelor Cultului Penticostal.

Din 2016 a fost profesor universitar la Universitatea „Aurel Vlaicu”, din Arad. Aici a dezvoltat, împreună cu câțiva colegi, secția de teologie penticostală, ce exista din anii ’90 în cadrul Facultății de Științe Umaniste și Sociale, lansând două programe de masterat în Teologie publică. După ce și-a obținut abilitarea în teologie, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (în 2017) s-a deschis calea pentru programul de Doctorat de Teologie Evanghelică, doctoranzii din prima serie urmând să-și susțină deja anul acesta tezele.

La interesul pentru studiile biblice – cu accent pe teologia paulină – a adăugat preocuparea pentru misiologie, teologie penticostală în context local și global și teologie publică. A insistat mult pe ideea că Evanghelia este un adevăr public, iar acest lucru trebuie să se vadă în societate și să stimuleze nu doar misiunea, ci și contribuția creștinilor la binele comun. Lucrarea de abilitare reflectă această turnură a reflecției sale teologice (Faith and public life. Biblical foundations for a public theology of engagement in Eastern European context).

--

SURSA: https://dininimapentrutine.com/2021/03/18/corneliu-constantineanu-schita-biografica/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d