EDITORIALE

131 de creștini care merită cunoscuți, Mark Galli și Ted Olsen (editori)

Articol publicat aici, în Revista Cuvântul Adevărului.

Vreau să vă prezint o carte care merită să fie în biblioteca noastră, la îndemână, iar atunci când avem câteva minute libere să o putem scoate din raft și să citim despre creștini care s-au remarcat de-a lungul istoriei. Cartea este foarte bine structurată și este destinată celor ce doresc să cunoască mai bine moștenirea noastră creștină. Deși volumul poate fi încadrat la categoria „istorie”, vă asigur că informațiile sunt interesante și ușor de citit, iar personalitățiile prezentate au fost alese din mai multe domenii, cum ar fi teologie, apologetică, artă, pastorație, muzică, literatură, misiune, conducere etc. Un lucru de care trebuie să ținem cont este că editorii nu au ales neapărat 131 de creștini care merită imitați întru totul; de fapt, citind această carte fie și pe sărite, veți putea observa că acești oameni au avut multe defecte. Totuși, cu siguranță, avem multe lucruri bune de învățat de la fiecare dintre ei.

În cadrul categoriilor amintite mai sus, personalitățile selectate sunt așezate într-o ordine cronologică, iar pentru fiecare dintre el și ne este prezentat contextul istoric în care a trăit. La capitolul despre teologi îi avem, printre alții, pe Augustin, Toma din Aquino, Jean Calvin, Iacob Arminius, Jonathan Edwards, Karl Barth etc. Pe lângă lucrările teologice și sistemul de gândire care i-au făcut cunoscuți, aflăm despre acești teologi și multe aspecte care sunt mai puțin cunoscute, dar care ne ajută să apreciem mai mult moștenirea pe care le-au lăsat-o credincioșilor și întregii lumi. De cele mai multe ori suntem cu atât mai impresionați cu cât o persoană care a reușit să realizeze ceva important a avut parte de multe piedici în drumul pe care s-a hotărât să pornească. De exemplu, din cartea noastră, aflăm despre Toma din Aquino că era foarte tăcut, avea probleme de sănătate, iar familia lui s-a împotrivit puternic deciziei lui de a urma calea studiului teologic.

La categoria păstori și predicatori apar nume precum: Ioan Gură de Aur, John Newton, Charles Spurgeon, Richard Baxter etc. Citind despre felul în care acești oameni au influențat mii de credincioși și au contribuit la schimbări majore în ceea ce privește predicarea, evanghelizarea și raportarea credinciosului față de Scriptură, s-ar putea să fim descurajați gândindu-ne că astfel de oameni se nasc o dată la sute de ani. Însă editorii cărții ne lasă „să tragem cu ochiul” și spre aspectele mai puțin lăudabile și la defectele acestor creștini. Iată ce citim despre Ioan Gură de Aur: „Capul său mare și chel, ochii adânciți în orbite și obrajii supți aminteau oamenilor de profetul Elisei. Deși lumea venea la predicile lui (care durau între 30 de minute și două ore), uneori se descuraja: «Lucrarea mea se aseamănă cu cea a unui om care încearcă să curețe un teren în care scurge constant un șuvoi noroios!» În același timp, el a afirmat că «Predicarea mă înzdrăvenește. Când încep să predic, îngrijorarea dispare; cand încep să îi învăț pe alții, îmi dispare și oboseala».”

citeste mai mult: https://andreeastefanica.wordpress.com/2020/09/01/131-de-crestini-care-merita-cunoscuti-mark-galli-si-ted-olsen-editori/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: