ANUNTURI

Peter Costea: Când vor înceta pandemiile? Niciodată!

Aceasta e concluzia lui Ferris Jabr, licențiat în științe și jurnalism, explicată acum doua săptămâni în New York Times.
Pandemiile au fost un aspect constant al istoriei umane și nu le vom putea eradica niciodată. Odată ce eradicăm una, se va ivi alta.
În mod surpirinzător mă aflu pe aceași pagină cu Jabr: ființele umane sunt în principal responsabile pentru crearea condițiilor favorabile pandemiilor și doar ei vor putea curma pandemiile, fie cea prezentă ori cele care vor veni în viitor. Dezagreez cu el, însă, privind aspectele vieții sociale care facilitează pandemiile.
Într-un articol lung de 15 pagini și bine documentat, Jabr blamează ființa umană pentru pandemiile trecute și cele viitoare. În opinia lui, dezvoltarea economică, globalismul, capitalismul, explozia demografică, agricultura, deforestarea, mineritul, urbanizarea, declinul biodiversității, schimbările climaterice, și, în general, activitățile economice umane, sunt cauzele principale care au cauzat și vor continua să cauzeze exploziile pandemice.
Nu tocmai. Pandemiille din ultimii 200+ de ani de când omenirea a intrat în epoca industrializării au fost mai blânde și de mai scurtă durată decât cele cunoscute cu sute și mii de ani în urmă. Jabr atribuie animalelor apariția virușilor necontrolabili care sunt transmiși ființelor umane. Economia modernă, zice el, a redus habitatul animalelor, constrâng animalele să trăiască mai înghesuite și să se infecteze unele pe altele. Inevitabil, zice el, infectările se transmit la oameni.
Nu sunt chiar convins că activitățile economice sunt responsabile pentru pandemiile moderne. Lipsa de igienă publică în țările mai puțin dezvoltate ori cu culturi diferite este o explicație mai plauzibilă. Practic, pandemiile nu își mai au originea în Occident, Japonia ori America de Nord. Majoritatea izbucnesc în Asia și Africa, de unde se răspândesc în toată lumea datorită condițiilor insalubre în care oamenii trăiesc ori a dietei lor. Ultima plagă europeană care a ucis milioane de oameni a fost în Secolul XIV când europenii și-au dat seama că lipsa de igienă a cauzat ciuma acelui secol și că repetarea pandemiilor impune salubritate publică.

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: