EDITORIALE

Iosif Borca: Lucruri care trebuie să moară de înviere!

Lucruri care trebuie să moară de înviere!

(Luca 24:13 – 35)

Dragi creștini, învierea Domnului Isus Hristos este cel mai glorios eveniment istoric și, totodată, temelia credinței creștine, eveniment care an de an era celebrat de întreaga creștinătate în Biserică. Am fi dorit, bineînțeles, și în acest an să putem celebra această realitate tot în Biserică, prin închinare adusă Dumnezeului și Mântuitorului nostru. Având în vedere, însă, împrejurările nefericite în care ne aflăm, din cauza pandemiei COVID-19, pandemie ce s-a răspândit cu repeziciune și în țara noastră, avem obligația să demonstrăm că Biserica a existat, există și va exista și în afara zidurilor ei și că nimic nu ar putea opri bucuria de a celebra această realitate în inimile și în casa noastră.

Fără înviere restul lucrurilor nu și-ar fi avut rostul. Viața ar fi fost lipsită de sens fără învierea lui Hristos și fără învierea noastră. Hristos a înviat! El este nădejdea noastră și în viața aceasta, și în cea viitoare. Dragul meu, altfel trăiești, altfel gândești, altfel te trezești zi de zi când ai în tine credința și nădejdea aceasta, care nu înșeală.

Scriu aceste lucruri fiindcă am întâlnit mulți oameni care nu trăiesc, ci doar supraviețuiesc. Nu din cauza crizei coronavirusului, ci din cauza unei crize interioare au ajuns fără speranță, nu-și mai văd rostul, sunt pur și simplu deznădăjduiți, serbezi de viață și cu sufletul gol, de tot. Unii, fiindcă au încercat, dar mereu au avut parte de nereușită, au ajuns să nu mai aștepte nimic de la viață. Alții au avut realizări, dar, interesant, tot goi au rămas, au dar nu se bucură de ceea ce au, dimpotrivă, parcă problemele sunt mai multe și mai mari. Unii s-au încrezut în oameni, în vise, în planuri de viitor, care însă i-au dezamăgit fiindcă le-au schimbat circumstanțele, necazurile, boala (ex. COVID-19), dar nu le-a schimbat starea interioară, golul acesta rămânând neumplut.

Dacă ești unul dintre ei și citești aceste rânduri, mesajul Învierii e pentru tine. Mulți am fost unde ești tu, dar mesajul Învierii ne-a oferit ceea ce am căutat. Nimeni și nimic nu ne-a putut umple acel gol lăuntric, decât Hristos. Pentru aceasta au trebuit să moară unele lucruri din viața noastră, după ce ne-am întâlnit cu mesajul Învierii și cu Cel înviat. Aceste lucruri au murit și în viața celor doi ucenici care s-au întâlnit cu Hristosul Înviat și cu al Lui mesaj pe drumul Emausului. Ele trebuie să moară și în viața ta, ca golul lăuntric să fie umplut cu Hristos.

Potrivit Evangheliei după Luca 24:13 – 35, lucruri care trebuie să moară de Înviere sunt următoarele:

1) ACȚIUNILE fără scop!

Sfânta Scriptură descrie faptul că „În aceeași zi (în ziua de Paști, ziua Învierii), iată, doi ucenici de duceau la un sat numit Emaus, care era la o depărtare de șaizeci de stadii de Ierusalim” (aproximativ 11 kilometri).

După ce au stat două zile în Ierusalim, surprinși de moartea cruntă a Domnului, doi dintre ucenici nu mai rezistă și pleacă. Se depărtează de grupul ucenicilor, care, știm tot din Scripturi, au rămas împreună în Ierusalim. Aceștia doi însă pleacă, și nu pleacă undeva în apropiere, într-un alt cartier al orașului, ci tocmai la o distanță de aproximativ 11 kilometri la un sat numit Emaus, cât mai departe de cele întâmplate. Vreau să observați că ei nu călătoreau spre Emaus pentru a rezolva o anumită problemă sau pentru a se stabili acolo, ceea ce este evident din faptul că în noaptea aceleiași zile s-au întors la Ierusalim, după ce Hristos li s-a descoperit viu, în persoană.

Să știți că deznădejdea îi împinge pe oameni să se izoleze, să fugă și să retragă cât mai departe de realitate, într-o acțiune fără scop. Nu poate exista tragedie mai mare în viața ta decât să alergi, să te trudești, să întreprinzi unele acțiuni, dar să n-ai un scop și să nu știi pentru ce trăiești. Acțiunile fără SCOP sunt primul lucru care trebuie să moară în viața celor doi ucenici porniți spre Emaus și care trebuie să moară și în viața noastră. Doar astfel Învierea Domnului ne va fi cu adevărat folositoare și ne vom putea bucura deplin de ea.

Care sunt lucrurile care trebuie să moară de înviere? Al doilea aspect la care vreau să mă refer sunt:

2: NĂDEJDILE false!

Sfânta Scriptură relatează în Evanghelia după Luca 24:21 următorul lucru: „Noi trăgeam nădejde că El este Acela care va izbăvi pe Israel, dar cu toate acestea, iată că astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri”.

Este deosebit de greu să realizezi și să recunoști că premisele pe care ți-ai clădit viața sunt false. Că nădejdea pe care ai crezut-o este înșelătoare. Mulți ajung aici și se înșeală, afirmând: „Noi tragem nădejde că…”:

– „Banii aduc fericirea…” – și au bani, dar n-au fericire!

– „Puterea împlinește…” – și prind putere, dar tot goi rămân!

– „Plăcerile alintă…” – alintă, dar… la urmă îi lasă un gust amar!

– „Succesul vindecă…” – nu vindecă, ci doar îmbată, fiindcă trece!

– „Realizările te urcă pe o altă treaptă…” – într-adevăr, o treaptă de unde să cazi mai repede!

– „Popularitatea îți aduce prieteni…” – și i-a adus, atâta vreme cât a fost popular. Dar câți au rămas lângă tine în momentele grele? Puțini, foarte puțini sau poate niciunul.

Toate acestea sunt nădejdi false care trebuie să moară de Înviere. Nădejdi pe care mulți le avem, mulți le visăm, unii chiar plătesc un preț pentru a le avea. Și, când suntem aproape să punem mâna pe ele, ne dăm seama că sunt un abur care dispare și care te lasă mai gol, mai rănit și mai singur. Așa ajungi să-ți pierzi rostul în viață, cazi în depresie – visele, așteptările și nădejdea ți se ruinează, iar totul devine o mare deșertăciune.

Pe lângă acțiunile fără SCOP și nădejdile FALSE mai e încă un lucru care trebuie să moară de Înviere. Acesta este:

3) FOCALIZAREA pe lucrurile din trecut!

Sfânta Scriptură ne relatează în Evanghelia după Luca 24:17 – 20: El le-a zis: „Ce vorbe sunt acestea ce le schimbați între voi pe drum?”. Și ei s-au oprit uitându-se triști. Drept răspuns, unul dintre ei, numit Cleopa, i-a zis: „Tu ești singurul străin aici în Ierusalim, de nu știi ce s-a întâmplat în el zilele acestea?”. „Ce?”, le-a zis El. Și eu au răspuns: „Ce s-a întâmplat cu Isus din Nazaret, care era un proroc puternic în fapte și în cuvinte înaintea lui Dumnezeu și înaintea întregului norod. Cum preoții cei mai de seamă și mai-marii noștri L-au dat să fie osândit la moarte și L-au răstignit?”.

Ce observați în aceste cuvinte? Lucruri negative și triste, nu-i așa? Totul e la trecut: Isus care era – nu mai este, S-a dus, a fost proroc puternic în fapte și în cuvinte… dar care a fost osândit și răstignit. Observați, totul e la trecut, așa cum sunt discuțiile cu persoanele lipsite de nădejde. Prezentul este întunecat și sumbru, iar viitorul nu există. Totul e negativ și la timpul trecut. Cineva spunea, și cred că avea dreptate, că: „Există lucruri din trecut care ne blochează în prezent, ca să putem vedea viitorul!”.

Priviți, vă rog, dialogul dintre oameni, mesajele primite sau știrile cu care suntem asaltați în zilele acestea, în contextul coronavirusului, și veți întâlni foarte mulți oameni care se focalizează asupra trecutului – cine a mai fost depistat pozitiv, cine a mai murit din cauza virusului, cu cât s-a mai înmulțit numărul cazurilor, ce fabrici s-au mai închis, cât a scăzut economia sau ce ordonanțe militare s-au mai dat etc., astfel că oamenii își irosesc prezentul și privesc cu îndoială și neîncredere spre viitor.

Dragii mei, acestea sunt cele trei lucruri care trebuie să moară în viața noastră, de Înviere:

1) ACȚIUNILE fără scop!

2) NĂDEJDILE false!

3) FOCALIZAREA asupra trecutului!

În concluzie, trebuie să vă aduc aminte că Domnul Isus Hristos, în contextul celor de mai sus, a făcut câteva lucruri pentru cei doi ucenici ce erau în drum spre Emaus, pentru a-i convinge cu privire la lucrurile care trebuia să moară în viața lor de Înviere. Aceleași lucruri vrea să le facă Hristos și pentru noi, în aceste zile, subliniez:

a) Hristos i-a conștientizat, trezindu-i la realitate! (v. 25a Atunci Isus le-a zis: „O, nepricepuților și zăbavnici cu inima când este vorba să credeți tot ce au spus prorocii”)

b) Hristos i-a conștientizat că viața lor trebuie ancorată în Scripturi! (v. 27 „Și a început de la Moise, și de la toți prorocii, și le-a tâlcuit, în toate Scripturile”)

c) Hristos i-a conștientizat că privirea lor trebuie îndreptată spre El – Nădejdea cea adevărată! (v. 26 „Nu trebuia să sufere Hristosul aceste lucruri, și să intre în slava Sa?”; v. 27 b „Le-a tâlcuit, în toate Scripturile, ce era cu privire la El”).

Atunci când toate aceste lucruri devin clare pentru tine, vei face să moară ceea ce nu-ți trebuie, ca să-ți rămână ceea ce este absolut necesar: Hristosul Înviat! Doar El îți poate umple vidul interior, făcându-te fericit!

Doresc ca El să binecuvânteze România și sufletele românilor de pretutindeni. Departe o vreme unii de ceilalți, dar aproape în duhul nostru să celebrăm împreună învierea Mântuitorului. Hristos a înviat!

Cu aleasă prețuire, pastor Iosif BORCA

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: