EDITORIALE

Petru Hututui: CUM VALORIFICI TIMPUL?

„Timpul înseamnă bani“ – acesta este sloganul modernității, al consumerismului, al celor ce au bani, nu al celor ce supraviețuiesc de pe o zi pe alta. Cu cât avem mai multe dispozitive în jur care ne anunță ora exactă, cu atât criza de timp se adâncește mai mult. Deși mijloacele de călătorie funcționează cu viteză tot mai mare, nu dormim mai mult, nu mâncăm mai bine și nu suntem mai odihniți. „Singurul lucru care stă în puterea noastră să-l hotărâm este cum administrăm timpul ce ni s-a dat“ ( J.R.R. Tolkein).

Când observăm că am intrat în criză de timp, în realitate avem o problemă cu disciplina, cu organizarea.

„Eram copil, trecea zăpada,

Eu cu tristețe-o petreceam,

Mi se părea că iarna trece,

Mi se părea, dar eu treceam.“ (Traian Dorz)

Preocuparea noastră zilnică trebuie să fie de a ne regla comportamentul personal și atitudinea, nu timpul, fiindcă la această resursă niciun muritor nu poate interveni. „Răscumpărați vremea, căci zilele sunt rele!“ (Efeseni‬ ‭5:16‬ ‭EDCR).‬‬ Toate viețuitoarele de pe planetă, beneficiază de aceeași cantitate de timp – dar în criză intră doar unele. Deoarece am înțeles că nu putem influența timpul, intervenim acolo unde putem. Facem ordine riguros în programul nostru.

Ambiția, competiția, invidia și graba nu ne aduc odihnă și nici pace lăuntrică. „Lasă-i să te judece. Lasă-i să te înţeleagă greşit. Lasă-i să te bârfească. Părerile lor nu sunt problema ta. Tu rămâi un om bun, iubeşte şi simte-te liber în autenticitatea ta. Indiferent ce spun sau fac alţii, să nu îndrăznești să te îndoieşti de valoarea ta sau de frumuseţea ta interioară, de adevărul tău. Continuă să străluceşti aşa cum o faci deja…“ (Scott Stable).

Există oameni care afirmă, în mod nejustificat, că este timp chiar dacă nu cred asta. De cealaltă parte, sunt oameni grăbiți, agitați chiar, atunci când trebuie să fie liniștiți. Atât o categorie cât și cealaltă arată lipsa disciplinei. Celor care agită apa liniștită Mântuitorul le spune că nu pot adăuga nimic lungimii unei zile. „Aceste îngrijorări caracterizează celelalte națiuni păgâne. Tatăl vostru știe că aveți nevoie de acele lucruri“ (Matei‬ ‭6:32‬ ‭BVA).

Celor delăsători apostolul Pavel le spune că nimeni dintre noi nu are tot timpul din lume. Chiar și zicala populară spune: „ce poți face astăzi nu lăsa pe mâine“. Apostolul trage semnalul de alarmă spunându-ne adevărul. Nu este timp de pierdut, nu ne putem permite ignoranța sau amânarea, fiindcă timpul nu ne este supus nouă. „Iată ce vreau să spun, fraţilor: de acum vremea s-a scurtat“ (1 Corinteni‬ ‭7:29‬ ‭VDC)

Petru Hututui pentru CrestinTotal.ro

 

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: