ANUNTURI

CRISTIAN IONESCU: ÎNTRE DOCTRINĂ ȘI CLIȘEE

În articolul precedent AICI am atenționat cu privire la clișeele aka jocurile de cuvinte care încearcă să surprindă un adevăr scriptural, teologic.

Simplificarea nu ajută întotdeauna înțelegerea doctrinelor de bază, deoarece acestea au anumite continuități legate indispensabil și indisolubil de principiul major.

Atunci când simplificăm exagerat aceste adevăruri, periclităm ramificațiile absolut necesare procesului de creștere și dezvoltare spirituală. Iar în Împărăția lui Dumnezeu ce nu se dezvoltă moare! Deci, pericolul este existențial!

Mai întâi, cauza principală a fenomenului de clișeizare a învățăturilor biblice este noul stil de predicare, mai mult motivațional decât educațional, mai degrabă funcțional decât teoretic și, cel mai rău, superficial și nu substanțial.

Cerințele audienței sunt ultimative: predici scurte care să aibă aplicații practice, imediate și benefice pentru ceea ce trăim noi. Doar spunem des – clișeu la clișeu – că… „teoria ca teoria dar practica ne omoară!”

Nu sunt împotriva acestui stil aplicativ, dar scopul principal al predicării Cuvântului este să ne cizeleze caracterul prin formarea și încadrarea gândirii noastre în sistemul principial al Împărăției lui Dumnezeu.

Acest lucru presupune două condiții: alocarea de timp suficient pentru enunțarea și explicarea pe îndelete a acestor principii și responsabilizarea ascultătorului de a-și însuși principiul, a-l asimila și a-l face parte din caracterul său pentru ca apoi să-l aplice comportamentului său.

Pentru a fi și scurt și superficial dar a și satisface intelectual enoriașii, pastorul își va concentra mesajul în jurul unor fraze cu cârlig, pe care audiența să le guste, dar care nu „hrănesc” spiritual ba dimpotrivă, de cele mai multe ori dezechilibrează principiul și îl mutilează.

cititi mai mult: https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2019/12/19/intre-doctrina-si-clisee/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: