ULTIMELE STIRI

Armonii și terapii pentru copiii cu nevoi speciale

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00


Citeam undeva că fiecare copil merită să aibă în viața lui un campion- un adult care nu va renunța niciodată la el, care înțelege nevoia copilului de a se conecta și îl încurajează pentru a-și atinge potențialul maxim. Lois Văduva, coordonatoarea proiectului Armonii și terapii pentru copiii cu nevoi speciale”, a înțeles acest lucru și astfel a devenit unul dintre acești campioni. Sunt onorată, ca azi să răspundă următoarelor întrebări, pentru a înțelege mai bine proiectul pe care ea îl coordonează.

1.Pentru început, dacă ai putea să ne spui cum a luat naștere proiectul „Armonii și terapii pentru copiii cu nevoi speciale”, cui i se adresează acest proiect și cum s-a desfășurat el pe parcursul anului 2019 ?

Despre muzicoterapie cu copii am auzit pentru prima dată într-un context trist, când fetița unor prieteni de familie a fost diagnosticata cu cancer în fază avansată. Familia a decis să meargă în Statele Unite pentru tratament și am avut ocazia să merg să o vizitez în spital. Acolo am fost deosebit de impresionată de activitățile frumoase desfășurate pentru copii – terapie prin muzică, prin artă, prin joc, iar mama fetiței mi-a povestit despre modul în care personalul spitalului se ocupă de copii pentru a le face zilele mai frumoase.

Acolo s-au conturat primele idei despre muzicoterapie pentru copii cu boli grave, iar câțiva ani mai târziu, cu ajutorul unei echipe extraordinare de oameni de la Universitatea Emanuel din Oradea și Fundația Hospice Emanuel, și cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și Programul MOL pentru sănătatea copiilor, am reușit să punem în aplicare acest vis. Între timp, s-au alăturat și colegii de la secția de Asistență Socială și Asociația Child Life Romania cu terapii prin joc și artă, iar colegii de la secția de Limbă și Literatură Română au desfășurat un proiect de terapie prin povești personalizate, care s-au cristalizat în Colecția Poveștile Curajului.

În toate aceste proiecte s-au implicat cu pasiune studenții secțiilor de Muzică, Asistență socială și Limbă și Literatură Română, care au dat dovadă de o maturitate deosebită.

2. De ce ați ales să apelați în cadrul acestui proiect la muzicoterapie și terapia prin joc și mișcare?

Am ales aceste terapii datorită faptului că un procent foarte mare dintre copiii care necesită spitalizare dezvoltă simptome de stres post traumatic. Aceste terapii pshihosociale ne oferă posibilitatea de a fi alături de acești copii într-un mod care este familiar pentru ei și care le dă posibilitatea de a procesa ceea ce se întâmplă și de a-și exprima sentimentele într –un context care le dă siguranță.

De asemenea, numeroase studii indică faptul că între 50% și 75% din copiii care diverse procedee medicale suferă de o anxietate și teamă crescută, iar pregătirea lor emoțională prin intermediul terapiilor, precum muzicoterapie și terapie prin joc și artă, îi ajută în a avea o atitudine mai favorabilă situației și în a accepta procedurile medicale cu mai puțină teamă.

3.Cum s-a născut colecția „Poveștile curajului” și care este scopul acestei direcții?

Ideea de a crea povești personalizate bazate pe preferințele și dorințele copiilor s-a inițiat datorită faptului că în cadrul proiectului Armonii pentru copii în îngrijire paliativă, s-a evidențiat această nevoie de a oferi un sprijin emoțional și o încurajare copiilor și familiilor care trec prin momente dificile.

Pe lângă acest scop, poveștile personalizate și poveștile care au ca eroi copii cu diverse probleme și nevoi speciale reprezintă și o terapie care aduce beneficii în ceea ce privește procesarea emoțională și senzorială, având un impact asupra restructurării cognitive și a schimbării de comportament.

Eficiența acestor povești constă în faptul că promovează valori și atitudini pozitive, ajutând copilul să depășească anumite situații, prin intermediul subconștientului. De exemplu, în unele cazuri, copiii rămân cu cicatrici și urme fizice vizibile în urma bolii și a tratamentului, acest fapt fiind perceput deosebit de dureros de aceștia. Ei se confruntă cu complexul născut din faptul că arată diferit și o poveste personalizată, care să ilustreze aceste aspecte, îi poate ajuta să depășească situația. De asemenea, identificarea cu un personaj pozitiv contribuie la dezvoltarea unor reacții emoționale tonifiante.

https://www.oglindainimii.ro/armonii-si-terapii-pentru-copiii-cu-nevoi-speciale/

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (27214 articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: