ULTIMELE STIRI

Părinții să nu fie polițiști, ci prieteni interesați de viața online a copiilor – Interviu cu Valentin Vesa, specialist în securitate online

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00


Cum ne gândim securitatea în mediul online? La ce trebuie să fim atenți?

La fel ca în cazul securității fizice, atunci când ne gândim la securitatea din mediul online vorbim despre mai multe aspecte:

 • Ce să faci ca să fii în siguranță?

 • Ce să nu faci în online?

 • (De) unde te informezi corect?

 • Și o luăm de la capăt.

Există trei mari amenințări ce pot pune în primejdie securitatea online:

 1. Social Engineering (ingineria socială) – reprezintă procesul psihologic de manipulare a utilizatorilor pentru a-i determina să divulge informații personale sau să execute operațiuni interzise.

 2. Advanced Persistent Threats – APTs (amenințări avansate persistente) – reprezintă atacurile în care un utilizator se infiltrează, fără autorizație, într-un sistem sau o rețea informatică și rămâne acolo, cu acces, o perioadă îndelungată.
 3. Malware-software conceput special pentru a distruge sisteme informatice și date.

Există multe tipuri de amenințări online ce pot avea repercusiuni asupra aparatelor conectate la internet, însă cele mai importante sunt cele care vizează: confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea datelor.

…expunerea pe care oare fiecare este direct proporțională cu timpul petrecut conectat și invers proporțională cu interesul manifestat pentru a învăța cât mai multe despre securitatea online.

Atacuri asupra confidențialității. Acestea au de-a face cu încercările de a fura date personale, bancare și altele similare. Mulți astfel de atacatori vor lua datele personale furate și le vor vinde pe dark web, de unde alții le iau și le utilizează.

Atacuri asupra integrității. Aici avem de-a face cu așa numitele scurgeri de informații sau sabotaje. Atacatorul va accesa rețeaua companiei sau persoanei vizate, cu scopul de a publica informații compromițătoare, ce pot avea drept consecință pierderea încrederii publicului față de firma sau persoana respectivă.

Atacuri asupra disponibilității. Scopul acestor atacuri este să oprească accesul la date, până nu se plătește o taxă sau răscumpărare. Atacatorul obține acces în rețeaua vizată și ține ostatec întregul sistem, până primește răscumpărarea. De multe ori companiile preferă să plătească aceste răscumpărări decât să își oprească operațiunile și se ocupă de repararea breșei de securitate după ce situația revine la aparentă normalitate.

Cât de expuși suntem când folosim device-urile pe care le avem la îndemână (smartphone, tabletă, laptop etc.)?

Cel mai simplu răspuns este că expunerea pe care oare fiecare este direct proporțională cu timpul petrecut conectat și invers proporțională cu interesul manifestat pentru a învăța cât mai multe despre securitatea online.

Care ar fi precauțiile minime pe care trebuie să și le ia orice utilizator?

Desigur că există câțiva pași ce se pot face de către persoane și companii, pentru protecția sistemelor informatice conectate sau nu la internet:

 • Faceți cu regularitate backup pentru sistemele folosite.

 • Nu deschideți fișiere atașate și nu dați click pe linkuri din mailurile de la persoane necunoscute.

 • Asigurați-vă că nu introduceți datele personale și nu completați formulare pe site-uri care nu au certificate de securitate respectiv a căror adrese URL nu au litera „s”, după modelul: „https://google.com”.

 • Păstrați telefoanele și computerele întotdeauna actualizate la ultima versiune a sistemelor de operare, precum și ultimele actualizări pentru orice software folosit.

Copiii sunt o categorie deosebit de vulnerabilă online. Ce i-ați sfătui pe părinți în primul rând? Dar pe adolescenții care tocmai descoperă lumea online?

Pe părinți i-aș sfătui să nu fie niște polițiști în relația cu copiii lor, ci să le fie prieteni; să fie curioși să afle de la copiilor unde petrec timpul online, cine le sunt prietenii virtuali, pentru a le putea câștiga încrederea

Cred că trăim într-o lume în care copiii și adolescenții știu mult mai multe decât părinții și bunicii lor despre lumea online și, prin urmare, se avântă cu mult mai puțină precauție pe orice site, folosind orice aplicație sau joc ce le vine la mână.

Pe părinți i-aș sfătui să nu fie niște polițiști în relația cu copiii lor, ci să le fie prieteni; să fie curioși să afle de la copiilor unde petrec timpul online, cine le sunt prietenii virtuali, pentru a le putea câștiga încrederea, să poată discuta despre absolut orice privire la acest domeniu.

Ce nu știu părinții despre universul online al copiilor?

Părinții de astăzi au tendința să înțeleagă mai greu faptul că, datorită mijloacelor tehnologice pe care le au la îndemână, copii lor preferă să discute între ei prin mesaje scrise sau emoji-uri, mai degrabă decât față în față și pe subiecte profunde.

https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/tehnologie/11478-parintii-sa-nu-fie-politisti-ci-prieteni-interesati-de-viata-online-a-copiilor-interviu-cu-valentin-vesa-specialist-in-securitate-online?fbclid=IwAR1IW9LvYyn2RVE5hWg_Uc-NTvXhrTNrGDUFisGHj6WjsxiSV8NfkCZOtzU

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (27192 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: