ANUNTURI

Peter Costea: Nu-i viitor fără copii

Răsfoind presa europeană de săptămâna trecută am dat peste câteva articole alarmante din presa spaniolă: sistemul de pensii spaniol a falimentat. În cuvintele autorului, „it is running out of funds”, adică se golește de bani. E, spun comentatorii, cea mai serioasă problemă cu care se confruntă Spania la ora actuală, dar una pe care nimeni nu o discută. Politicienii, candidații, spațiul public, nu acordă nicio atenție subiectului și nu desemnează politici pentru rectificarea problemei. Dar, spun aceeași comentatori, nici spaniolilor nu le păsă. S-au obișnuit, la fel ca românii, cu spectacolele politice care se țin cu prilejul fiecărui ciclu electoral, fără ca cineva să tragă un semnal de alarmă.

Situația precară în care se afla Spania se datorează, zic comentatorii în unanimitate, natalității scăzute spaniole. Conform articolelor, Spania are cea mai scăzută rată a natalității din lume. Procentul persoanelor care muncesc e în scădere, iar al celor care depind de persoanele care muncesc, în creștere. Primul, din cauza numărului în descreștere al copiilor care se nasc, iar al doilea din cauza îmbătrânirii generale a populației dar și a longevității.

Se discută prelungirea vârstei la care spaniolii se vor putea pensiona. Pe de altă parte, tinerii care muncesc câștigă, în general, mai puțin decât părinții lor.

România, și de fapt fiecare țară europeană, nu se afla cu mult în spatele Spaniei. Populația tânără a României scade datorită, în primul rând, avortului, dar și a emigrației masive din România. Ne-am obișnuit să ne pensionăm mai devreme. Declinul demografic al României are efecte tangibile. Datoriile României cresc, datorii care le punem pe umerii copiilor noștri. Le-am avortat frații și surorile care puteau, deja, să constituie o forță de muncă vibrantă și productivă pentru România și generația părinților lor.

Am ales greșit ca națiune, ca societate. Alegerile noastre au consecințe. România are pensii speciale. Le plătește generația tânără și le finanțăm intrând în datorii externe tot mai mari.

Suntem în plin toi al campaniei prezidențiale și, la fel ca în Spania, nimeni nu discută subiectele fierbinți ale României. E incomod să o faci. Cel mai important dintre ele e factorul uman. E cel mai important factor care poate asigura bunăstarea generală și viitorul unei națiuni. Trebuie protejat și promovat. Fără el nu ajungem departe. El începe, în primul rând, cu copiii nenăscuți. Spuneam, pe parcursul campaniei europarlamentare, ca o societate care nu recunoaște dreptul la viață al copiilor nenăscuți nu are dreptul să supraviețuiască. Din nefericire, lucrul acesta nu e doar o afirmație. E și o realitate, o consecință naturală și inevitabilă a comportamentului uman.

Noi ne-am primit viața de la părinții noștri și avem obligația să o păstrăm și să o transmitem mai departe. Spania a ales avortul și hedonismul mai mult decât virtutea și viitorul. România pare să fi ales aceeași cale, iar consecințele vor fi la fel și la noi ca la ei.

https://www.facebook.com/PeterCosteaEuroparlamentar/posts/2024038217699564?tn=K-R

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: