ULTIMELE STIRI

Care este rolul soțului? Care este rolul soției?

Sustine. Doneaza, Dumnezeu te va rasplati!

$3.00


Rolul soțului– Efeseni 5:21-33

Conceptul de cap (kefale) – nu are menirea să facă distincție între persoanele implicate în relație în ce privește importanța sau valoarea lor, ci a rolului sau poziției acestora în lanțul transferului de autoritate!

1. Conceptul de cap se referă la AUTORITATE

Autoritatea = puterea de a acționa în numele unei persoane superioare în ce privește ordinea ierarhică. Se referă la o putere delegată, transferată.

În Efes. 5:23 – „Hristos este capul Bisericii” (la fel și în Col. 1:18). În 1 Cor. 11:3: „Dar vreau să știți că Hristos este Capul oricărui bărbat; că bărbatul este capul femeii, și că Dumnezeu este capul lui Hristos.”

Ce trebuie să învețe soții de la Cristos despre autoritate?

a. A avea autoritate înseamnă a recunoaște că puterea nu este a lor, ci a Celui ce le-a dat-o (Mat. 28:18, Ioan 5:30); prin urmare, ei nu trebuie să o exercite după cum doresc sau să o folosească în mod abuziv.

b. A avea autoritate înseamnă a recunoaște dependența totală de Cel ce o atribuie (Ioan 5:19, 30; 8:28). Prin urmare, soții trebuie să-și exercite autoritatea după modelul lui Cristos și să-și câștige autoritatea prin iubire, dăruire, sacrificiu și printr-un comportament altruist.

2. Conceptul de cap se referă la RESPONSABILITATE

Responsabilitatea = capacitatea și obligația de a răspunde în fața persoanei care a investit în tine autoritate de modul în care ai folosit această autoritate.

Nu există autoritate fără responsabilitate, iar responsabilitatea este direct proporțională cu autoritatea investită! (Luca 12:48)

Ce trebuie să învețe soții de la Cristos despre responsabilitate?

Ioan 17:6-8 ”Am făcut cunoscut Numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat din lume. Ai Tăi erau, și Tu Mi i-ai dat; și ei au păzit Cuvântul Tău. Acum au cunoscut că tot ce Mi-ai dat Tu, vine de la Tine. Căci le-am dat cuvintele pe care Mi le-ai dat Tu. Ei le-au primit, și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut că Tu M-ai trimis.”

a. Cristos și-a asumat responsabilitatea

b. învățându-i pe oameni Cuvântul lui Dumnezeu până când

c. aceștia au păzit/împlinit Cuvântul și

d. au recunoscut că Hristos și tot ce I s-a dat vine de la Dumnezeu.

Citiți Efeseni 5:25-27! Soțul va da socoteală de modul în care se poartă cu soția lui. El are responsabilitatea de a-și prezenta soția înaintea lui Cristos „slăvită, fără pată fără sbîrcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană”. Iubirea soției nu este un scop în sine, ci calea spre sfințirea ei de către soț.

Soțul este responsabil înaintea lui Cristos de ceea ce devine soția lui alături de el! El trebuie să ia deciziile cele mai bune pentru familie și să-și încurajeze soția în dezvoltarea chemării ei și a capacităților puse de Dumnezeu în ea; El trebuie să-și sfințească soția și să o ajute în creșterea ei spirituală.

3. Conceptul de cap se referă la SLUJIRE

În acest context, putem defini slujirea ca fiind capacitatea și obligația de a asigura condițiile adecvate exercitării autorității responsabile.

Dacă nu există autoritate fără responsabilitate, trebuie să înțelegem că nu există responsabilitate fără slujire!

Ce trebuie să învețe soții de la Cristos despre slujire?

Mat. 20:26-28 „Ci oricare va vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru; și oricare va vrea să fie cel dintâi între voi, să vă fie rob. Pentru că nici Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El
să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți.”

Aplicând acest principiu în cazul soțului, putem spune că dacă soțul dorește să fie mare în casa lui, trebuie să fie slujitorul celor din casă, slujindu-i până la sacrificiu. El se va dărui pe sine, nu doar bani sau bunuri. El va îngriji și de nevoile emoționale ale soției lui și își va face timp pentru ea.

Iubirea din partea soțului nu este o opțiune! Dumnezeu poruncește soțului să-și iubească soția fie ca pe aproapele lui, fie ca pe soția lui, fie ca pe vrăjmașul lui. Astfel, în acest cadru de iubire responsabilă și plină de sacrificii, de cele mai multe ori, se va dezvolta o soție supusă și temătoare care îl va urma pe soț oriunde îl va călăuzi Domnul! De ce? Pentru că supunerea se cumpără cu dragoste. Supunerea adevărată are loc doar într-un mediu de iubire. Astfel, soția rareori va râvni sau va submina autoritatea soțului; mai degrabă, îl va respecta și va colabora cu el în orice privință. (din „Voia lui Dumnezeu în familie” de Ioan Mureșan)

Concluzii:

  1. Rolul soțului este să dea o direcție familiei, inițiind procesul sfințirii.

CITESTE MAI MULT: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/relatii/8048-care-este-rolul-sotului-care-este-rolul-sotiei?fbclid=IwAR3_MOGBhOhYQ_D86S-drNOV5pnjRdOn-cr0NoN0Of7ypcr0s4h3pXq3mIM

Doneaza – sustine! Strângere de fonduri pentru un nou format

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (25754 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: