Tendințe și provocări în creștinismul contemporan – Iosif Țon

Teologia liberală
Să ne ducem înapoi pe la 1750, când a început mișcarea modernistă, enciclopedismul francez. Pe vremea aceea, s-au descoperit legile științifice privind funcționarea lumii, iar lumea a început să fie privită ca un mecanism uriaș care se bazează pe legi fixe.
Ei ziceau că poate a fost un Creator, dar El a dat doar un impuls care să pornească Universul, care merge acum de la sine pe baza acestor legi.
Un filozof și teolog care a tras concluziile a fost David Hume, care a scos o carte pe la 1760, despre minuni. El spunea „minuni nu se pot întâmpla, pentru că sunt legi fixe, nici Creatorul nu le calcă. Pentru că dacă ar interveni cu ceva, și-ar călca propriile legi”. Și a intrat atunci între teologi un fel de panică: „Ce ne facem? Dacă credem în minunile din Biblie, nu mai suntem moderni”. Și doreau cu orice chip modernitate.
Atunci, un grup de teologi germani au zis: „Toată Biblia e plină de minuni și proorocii, iar proorociile sunt și ele imposibile, nu poți ști dinainte lucrurile. Dacă schimbăm data scrierii cărților, scăpăm de minuni și profeții”. Adică spuneau că acele cărți ale lui Moise unde sunt atâtea minuni și profeții, nu au fost scrise de Moise, ci cu 800 de ani mai târziu în Babilon și doar atribuite lui Moise, iar ele s-au transmis oral, iar prin transmisia orală, totul se înfrumusețează cu minuni și proorocii.
Cartea lui Isaia începe cu proorocii foarte mari, iar după aceea se mută în Babilon și vorbește prinșilor de război de acolo. Soluția lor: până la capitolul 40 e Isaia care a trăit la Ierusalim pe la anul 700 î.Hr., iar de la capitolul 40 e „Deutero-Isaia” (Isaia al doilea), care a trăit pe la 550 î.Hr. în Babilon, iar acesta scrie ca și când ar fi primul Isaia. La fel cu cartea Daniel, care ar fi fost scrisă de cineva pe la anul 150, după acel șir de imperii, dar atribuit lui Daniel din Babilon care a trăit prin anul 530 î.Hr. Așa au explicat minunile și proorociile și că, de fapt, nu s-au întâmplat.
Imediat, studenții au spus: „Atunci Biblia nu e adevărată”. Și au golit bisericile. Teologia liberală e teologia care neagă minunile și proorociile. S-au golit bisericile pentru că acești noi pastori spuneau „asta nu s-a întâmplat, asta nu s-a întâmplat”.
Sursa: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/biserica/10969-tendinte-si-provocari-in-crestinismul-contemporan-iosif-ton?fbclid=IwAR0pwkmAKF7aSb9aNfWhIG3qUE2MJAQjovve2l20yj_JIjUe1b_DOOsB18I#ixzz5vmlf0sBO
Follow us: @alfaomegatv on Twitter | alfaomegatv on Facebook
►Poti dona prin: BT Pay si Revolut - 0763631321 - https://revolut.me/crestintotal ►Paypal - https://www.paypal.com/paypalme/crestintotalro