ANUNTURI

Luigi Mitoi: Conflictul dintre generații #2

Citeste si: Luigi Mitoi:Conflictul dintre generaţii (#1)

Diferenţa dintre generaţii a devenit o prăpastie interculturală în ultimii zeci de ani. Psihologii, începând cu Sigmund Freud, au constatat că atitudinile noastre de bază sunt, în mare parte, formate în jurul vârstei de cinci ani, iar schimbările ulterioare ale acestor atitudini necesită un efort uriaş. Istoricii americani Neil Howe și William Strauss, plecând de la premisa că atitudinile noastre se formează în copilărie, au înţeles că perioada istorică în care ne naștem va avea un rol hotărâtor în modelarea şi dezvoltarea acestor atitudini. Influenţele culturale care se manifestă asupra noastră în copilărie, modelele care ne inspiră şi provocările cărora trebuie să le facem faţă determină modul în care vom aborda viaţa. În acord cu aceste supoziţii putem împărţi populaţia în grupe de generaţii, formate din persoane care s-au născut în preajma aceluiași mediu de hranire. Acest lucru înseamnă că fiecare generatie a avut experienţe similare și, prin urmare, a dezvoltat atitudinisimilare. De exemplu, familia, deși este o experienţă universală, s-a manifestat diferit de la o perioadă istorică la alta,specific fiecărei generaţii. Fiecare generaţie este formată din persoane născute într-o perioadă de aproximativ 20 de ani. De asemenea, fiecare generaţie trece prin fazele obişnuite ale vieţii: copilărie, tinerețe, maturitate și bătrâneţe. Fiecare generaţie va domina societatea în timpul vârstei mijlocii, între 40 și 60 de ani, apoi începe să iasă din joc, cedând zona de influenţă următoarei generaţii. Pe măsură ce fiecare generaţie ajunge la sfârșitul duratei sale de viaţă de aproximativ 80 de ani, ciclul se repetă. Fiecare generatie este unică, are trăsături proprii, stil de viaţă si mentalitate specifice, fiind caracterizată de un anumit set de valori care o diferențiază de cele anterioare sau viitoare. Sistemul de valori al fiecărei generații este construitși influențat de contextul cultural, politic, religiosși social. Principalele cauze ale conflictelor dintre generații sunt diferențele de ordin cultural și religios. În ultimii 20 de ani ritmul schimbărilor s-a accelerat masiv din cauza industrializării, tehnologizării, virtualizării, digitalizării, multiculturalizării, emigrării, mediatizării, pluralizării religiei etc. La rândul lor, ideologiile care s-au perindat pe scena istoriei în ultima sută de ani au influenţat mult generațiile din vremea respectivă: iluminismul, liberalismul, comunismul, feminismul,socialismul, fascismul,sionismul, naționalismul, anarhismul, ecologismul, fundamentalismul islamic, sexismul. În fiecare biserică există patru categorii de generaţii extrem de diferite una de alta, însă le vom prezenta doar pe cele din ultima sută de ani:
1. GENERAŢIA CEA MARE, Generaţia Eroilor (cei născuţi între 1901 şi 1924) sunt cei care au crescut în Marea Criză și au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial.
2. GENERAŢIA TĂCUTĂ, Generaţia Artiștilor (născuţi între 1925 şi 1945) sunt cei care au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar care prea tineri pentru a se fi înrolat în război.
3. GENERAŢIA BABY BOOMERS / TRADIŢIONALIŞTII, Generaţia Profeţilor (născuți în perioada de explozie demografică, 1946-1963) sunt oamenii cu vârsta cuprinsă în prezent între 55 şi 75 de ani.
4. GENERAŢIAX, Generaţia Nomazilor (1964-1979)sunt persoanele cu vârsta cuprinsă astăzi între 39 şi 55 de ani.
5. GENERAŢIA Y / MILENIALII, Generaţia Eroilor sau Generatia Net (născuţi între 1980–2000) sunt persoanele cu vârsta 20 – 40 de ani.
6. GENERAŢIA Z / DIGITALII (născuţi între 2000–2020) sunt tinerii cu vârsta sub 20 de ani.
(Va urma…)

sursa: https://www.facebook.com/luigicarmenmitoi/posts/1245653875599029?tn=K-R

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: