ANUNTURI

“Anii vieții noastre” – eseu scris și lecturat de Ligia Seman.

Înaintăm prin timpul care ne măsoară trecerea cu o veşnica viaţă adăpostită în trupurile noastre vremelnice- vase de lut păstrătoare de comori… Am obosi, ne-am consuma energiile prezentului în înaintarea noastră spre vârfuri, spre doruri de semnificaţii dacă, ne-ar fi dat dinainte să cunoaştem “traseele viitoare”… Trecutul ne-a învăţat însă, atât de clar lecţia că, pasul nostru înainte de a atinge culmea pentru a arbora steagul cuceritor al înălţimilor, trebuie să obosească şi să sângereze în lupta cu ceţile văilor adânci şi a stâncilor colţuroase. Mai deslusit însă ca oricând in sinuozitea neinteleasa a drumului, am auzit ecoul vocii bunului Pastor: “Domnul e Lumina si Mantuirea… De cine sa ma tem?” Si cum sa te temi, oare cand, chiar noapte fiind, stele licaresc iar lumina lor nu e altceva decat reflectarea luminii Soarelui, dovada existentei lui? Chiar daca stelele din noapte nu-ti dau suficenta lumina de a vedea mai departe cararea- iti pot da speranta ca noaptea nu e altceva decat un timp premergator rasaritului şi domniei luminii. Şi să nu uităm: chiar dacă pentru pământeni sunt şi nopţi cu firmamente fără stele, nu si pentru Dumnezeu… nici pentru cei ce privesc orizontul prin ochii Lui!
Cu ce ochi privim viaţa? Vrând nevrând, gratiile timpului ar vrea să ne imprime atmosfera de închisoare a unor trecuturi în care regretele ne apasă, iar viitorul ne înspăimântă. Ciudat, dar real de multe ori. Neglijăm să trăim prezentul, fără să ne dăm seama că tocmai în felul acesta arătăm ca nişte bieţi întemniţaţi ai timpului.
“Adam”-ul din noi a cărui fire păcătoasă am moştenit-o împreună cu legea degradării îşi cere tributul cu fiecare linuţă în plus grafată pe coordonata timpului vieţii noastre… Se petrece totul pe nesimţite… Dar aşa cum spune Scriptura :“…chiar dacă omul nostru de afară se trece, omul nostru din lăuntru se înnoieşte din zi în zi… Pentru că noi nu ne iutăm la lucrurile care se văd, ci la cele ce se văd, căci lucrurile care se văd sunt trecătoare, pe când cele ce nu se văd sunt veşnice” (1 Cor.4:16, 18)… Din nou- pun întrebarea- “Cu ce ochi privim viaţa? ” De ce ne sunt privirile absorbite: de trecut, de viitor sau de Cel Ce s-a numit pe Sine “ EU SUNT” – un veşnic ACUM… “Trecutul Adam” a adus moarte, CEL CE ESTE şi s-a întrupat într-o fire asemănătoare umană a adus eliberarea treutului şi viaţa din plin a prezentului şi viitorului”.
Avand in vedere vesnicul ACUM a Celui pentru care nu exista timp, mai adugand si faptul ca in limba ebraica folosită de evreii din timpurile biblice nu exista decat timpul prezent, ne putem permite sa traducem tradiţionala urare rostită la cumpăna anilor: “La multi ani” cu “The best new moment”( Cel mai bun moment)! Adică: nu lăsa să treacă pe lângă tine nici o oră, o zi formată din clipe fără a o trăi bucurându-te de ceea ce are sens cu adevărat şi plângând pentru ceea ce merită!
Ce bine ar fi să punem la socoteală că acest ACUM pe care noi îl trăim ca pe ceva banal, fără responsabilitatea unui ecou veşnic lumii… acest ACUM îl trăiesc în acelaşi timp cu noi şase miliarde de oameni ai planetei. Poate că, în timp ce noi trăim acest ACUM unic şi ireversibil, rătăcindu-ne ca orbii în neiertări, neiubire, critici… gunoaie… – alţii din aceste miliarde de suflete, într-un colţ din aceeaşi lume pentru care Hristos a dat totul – în acelaşi ACUM mângâie cu suflare de martir (mireasmă de cer) mâinile ucigaşilor prigonitori. În acelaşi ACUM în care poate vărsăm lacrimi de autocompătimire pentru soarta noastră “ nedreaptă” pentru ceea ce consideram că trebuia să ni se dea sau să nu ni se ia- undeva în lumea aceasta, contemporani cu noi- rămân îngeri încremeniţi în faţa mărturiei inimii mulţumitoare şi a cântului de laudă a acelor fiinţe considerate de noi peste măsură de nenorocite care văd un mare privilegiu al divinităţii- jumătatea de cartof- hrana lor, răsplata unei zile întregi de muncă sau câteva linguri de orez… În paturile noastre calde ne frământăm îngrijorându-ne de “pâinea…” sau mai modern spus: “bussines”-ul zilei de mâine, în timp ce Domnul priveşte trist la noi, dar zâmbeşte în acelaşi timp, în acelaşi ACUM când sărmani oameni ai străzii fără acoperiş deasupra capului fac din cutia de carton un Templu al gloriei Sale.
Paote că în acelaşi ACUM când pumnul meu sau al tău a bătut în masă categoric şi neînduplecat în a-şi apăra drepturile- într-un alt colţ de lume o mână cade tăiată de fanaticii musulmani pentru simplul fapt că a ţinut o Evanghelie… O Evanghelie pe paginile căreia este scris despre CEL CE ESTE începutul şi sfârşitul că tăcea ca un miel în faţa acuzatorilor… Şi câte nu ar mai fi de spus aici?… De fapt, ce puţin cunoaştem…
Cum ar fi viaţa unei lumi întregi dacă n-ar exista Dumnezeu cu atotştiinţa, dragostea şi judecăţile Lui perfecte? Ar mai avea sens gândul bun, jertfa, renunţarea, lacrima, surâsul?… Ar avea sens ACUM pe care îl trăiesc dacă el ar fi doar un simplu tobogan spre nefiinţă şi uitare?…
“Pentru Domnul o zi este ca o mie de ani si o mie de ani ca o zi”… Şi atunci, pentru noi- ce sunt anii?
Anii vietii noastre sunt lazile pline de comori care poarta in ele diamantele si briliantele clipelor, orelor, zilelor din care Dumnezeu cu colaborarea noastră pregateste cununile vesniciei…
“Fii credincios până la moarte” îndeamnă Hristos în Apocalipsa, “ şi -ţi voi da cununa vieţii!”
Până la moarte înseamnă o viaţă întreagă: clipă de clipă, zi de zi… an de an… până când pe coordonata timpului meu unic şi ireversibil se va grafa ultima liniuţă, ultimul ACUM pământesc…
Din toate aceste “ACUM” se va scrie cartea vieţii anilor mei şi a tăi. Va fi aur, însă doar acele ACUM trăite cu Hristos, restul va arde. Multi ani!- înseamnă deci umblare pas cu pas în credincioşie cu Hristos, care e VIAŢA adevărată. Cu toate acestea spuse, putem deci să vă urăm din inimă LA MULŢI, MULŢI ANI, 2019!

https://www.facebook.com/ligia.seman/posts/1534742963294849

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: