EDITORIALE

SINGURĂTATEA DE SĂRBĂTORI – DUMNEZEU CU NOI!

Filmul O Viață Minunată, din 1947, al regizorului Frank Capra îl urmărește pe George Bailey. Acesta e atât de disperat și descurajat încât decide să își curme viața. Iar când îngerul lui păzitor intervine, Clarence, acesta îi dă lui Bailey ocazia să vadă cum ar arăta lumea dacă el, George, nu s-ar fi născut. Lui Bailey nu-i place ce vede, iar în urma experienței el este schimbat total. Poate ești familiar cu restul poveștii…

Cum ar fi fost lumea asta dacă noi nu ne-am fi născut? George Bailey a fost dus pe marginea prăpastiei de sentimentul că nu contează, că nimănui nu-i pasă de el, că nimeni nu i-ar simți lipsa…

Acesta este aspectul cel mai înfiorător al sentimentului de singurătate: oare, mi-ar simți cineva lipsa dacă n-aș mai fi? Cred că fiecare dintre noi ne-am pus această întrebare cel puțin odată. Această întrebare îi poate duce pe unii oameni la acțiuni extreme.

Dificultatea în a alege un text biblic pentru sărbătoarea Crăciunului e că sunt puține iar noi suntem atât de familiari cu ele încât e greu să mai cuplăm cu ele, să le ascultăm ca și cum le auzim pentru prima dată. Aș vrea, însă, te invit să ne uităm împreună la acest text într-un mod proaspăt, sper eu, personal și profund.

Matei 1:18-24

“18 Iată însă cum a avut loc naşterea lui Isus Cristos: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif, dar înainte ca ei să locuiască împreună, ea a rămas însărcinată de la Duhul Sfânt. 19 Iosif însă, soţul ei, era un om drept şi nu voia s-o facă de ruşine înaintea lumii. De aceea el şi-a propus s-o părăsească pe ascuns.

20 Dar în timp ce se gândea el la aceste lucruri, iată că un înger al Domnului i s-a arătat în vis şi i-a zis: „Iosif, fiu al lui David, nu te teme s-o iei pe Maria de soţie, căci ce s-a conceput în ea este de la Duhul Sfânt! 21 Ea va naşte un Fiu, Căruia Îi vei pune numele Isus, pentru că El Îşi va mântui poporul de păcatele lui!“ 

22 Toate acestea s-au întâmplat ca să se împlinească ceea ce a spus Domnul prin profetul care zice: 23 „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naşte un Fiu şi Îi vor pune numele Emanuel“, nume care, tradus, înseamnă „Dumnezeu este cu noi“.

24 Când s-a trezit din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului. A luat-o pe Maria de soţie,”

Avem în acest text trei personaje asupra stării cărora aș vrea să ne uităm în momentele următoare: fecioara Maria, Iosif – fiul lui Iacov, din seminția lui David, și poporul – personaj colectiv.

Maria se simțea singură.

A avut o viziune în privat – știm din Evanghelia lui Luca despre vizita pe care îngerul Gabriel i-a făcut-o. Aflăm că îngerul a fost trimis de Dumnezeu în Galileea, în Nazaret la o fecioară logodită cu Iosif. La început s-a simțit îngrozită (ca multe alte personaje biblice în prezența unei ființe angelice). Îngerul îi spune că va rămâne însărcinată în mod tainic/misterios de la Duhul Sfânt. Astfel, cel ce se va naște din ea va fi, de fapt, Fiul Celui Preaînalt. Phew!!! Cum explici asta familiei tale – când încep stările de rău, când începe să-ți crească burtica? Cum explici asta logodnicului tău care, pe vremea aceea, nu ar fi îndrăznit să se ‘dea fizic la tine’ decât după nunta publică? Cum explici asta celorlalți din sinagogă – oameni care, respectând legea mozaică, ar fi trebuit să o omoare cu pietre pentru adulter… Foarte probabil că ea i-a spus lui Iosif, ca să nu o suspecteze de adulter, dar Iosif nu o înțelege. E amabil, sensibil, atent cu ea, însă nu poate crede povestea Mariei. Maria se simte singură, neînțeleasă, abandonată, în pericol chiar, neprotejată.

Iosif se simțea singur

Dacă ne uităm cu atenție la text găsim câteva indicii în direcția aceasta “și-a propus să…”se gândea la aceste lucruri…” “pe ascuns…”. Devine evident că totul se întâmpla în mintea lui. Iosif nu pare a se fi consultat cu altcineva. Om evlavios și el, de dragul Mariei nu vrea să iște cine știe ce scandal care i-ar putea pune acesteia în pericol viața. Așa că Iosif și-a propus s-o părăsească pe ascuns și se gândea la aceste lucruri în sinea lui. Dar NU ajunge să acționeze în vreun mod public. Cine l-ar fi înțeles? Cum să te scuzi că, de fapt, tu nu te-ai atins de fată? Cum să acționezi ca atât viața, cât și reputația fetei să rămână intacte, dar pur și simplu nu crezi povestea ei? Cine te-ar crede dacă ai căuta să te sfătuiești cu el? Lumea lui luase foc, iar el ducea această văpaie de unul singur. Iosif se simțea singur, neînțeles, neajutorat, disperat

Lumea se simțea abandonată

Lumea se simțea singură în lupta cu păcatul și moartea – și era o luptă pe care o pierdea. Pe scena politică a lumii, poporul Israel se simțea abandonat, lăsat în voia ‘sorții’. Siria, Asiria, Babilonul, medo-perșii, grecii, iar acum romanii au răvășit țara lor și în tot acest timp s-au simțit singuri, abandonați. De mai bine de 400 de ani, Dumnezeu nu mai vorbise poporului Israel – popor ales de El pentru a fi o binecuvântare pentru toate națiunile pământului. Da, sigur, aveau Scripturile lui Moise și ale profeților, dar uneori Dumnezeu părea atât de distant, nimic mai mult decât o poveste de adormit copii. Evanghelistul Matei descrie ceva mai târziu, în cap 4, lumea întreagă zăcând în întuneric, locuind în țara umbrei morții (citează din profetul Isaia).

Cum ești tu la capitolul acesta? Cum sunt zilele astea pentru tine? Poate ești extrovertit și migrezi ușor spre grupuri de oameni, îți faci ușor noi cunoștințe… dar când capul îți cade pe pernă noaptea… cum te simți de fapt? Poate că ești introvertit, iar trăirile tale interioare au o intensitate copleșitoare uneori. Cum pui în cuvinte ce simți – chit că e în fața unei pagini de jurnal, în fața unui monitor de computer sau a unei persoane apropiate care e dispusă să te asculte?

Printre motivele pentru care oamenii experimentează singurătatea într-un mod mai accentuat de sărbători:

  • pentru că toată lumea se apropie mai mult de casă, de familie, se reconectează relațional – iar aceasta poate ridica la suprafață problemele relaționale din viața individului.
  • pentru că toate reclamele și toate filmele celebrează relații de familie ‘ideale’, sărbătorile ideale, bucuria și voia bună în compania altora, iar aceasta ne setează așteptări nerealiste vizavi de cum ar trebui să arate sărbătorile noastre.
  • pentru că ești încă single și vezi în jur multe cupluri (mai mult sau mai puțin funcționale) – însă tu nu ai reușit încă să ai o relație romantică împlinitoare.
  • pentru că v-ați despărțit de curând, iar multe din activitățile sărbătorești le-ați făcut împreună în trecut, iar acum acele pregătiri și activități banale nu fac decât să îți aducă aminte de lipsa lui/a ei.
  • pentru că ai pierdut pe cineva drag
  • petrecerea timpului pe rețelele de socializare – care crează iluzia de interacțiuni sociale semnificative, dar în final ne lasă reci… De fapt, contribuie mai mult la sentimentul de izolare și singurătate pentru că toți pun fotografii impecabile de la petrecerile de crăciun. Dar aceste fotografii imortalizează un moment, starea celor din fotografie timp de câteva secunde – iar aceasta poate fi atât de ușor trucată. Mintea noastră nu gândește în momentele acelea în termenii aceștia, ci se compară și resimte lipsa acelei stări surprinse de fotografia respectivă.

Realitatea e că poți avea familie, poți avea partener sau animal de companie și totuși să te simți singur. Singurătatea e numită noua epidemie mondială.

Ce-ar fi dacă, însă, toate aceste stări de lipsă relațională arată înspre ceva mult mai adânc? Dacă senzația de singurătate care ne încearcă chiar și în cele mai aglomerate medii arată spre o nevoie de conectare/reconectare mult mai profundă. Dacă aceasta arată cu adevărat înspre o relație lipsă – dar nu orice relație? Dacă singurătatea pe care o simțim mai slab sau mai acut – în funcție de sezon – ne atrage atenția înspre nevoia noastră fundamentală de a avea o relație cu Dumnezeu?

DAR!

Maria se simțea singură, dar nu era singură

Dumnezeu Duhul Sfânt era Cel care concepuse în ea Copilașul Sfânt. Dumnezeu cunoștea îndeaproape situația ei și veghea asupra Mariei. El avea să intervină la timpul potrivit pentru ca ea să fie protejată, încurajată, înțeleasă. Dumnezeu era cu ea/în ea într-un mod în care n-a mai fost cu nimeni în toată istoria omenirii! Despre Maria aflăm că era o femeie evlavioasă, credincioasă, care strângea toate aceste lucruri în inima ei – tot ce Dumnezeu sau oamenii din jurul ei îi spuneau despre prunc.

Iosif se simțea singur, dar nu era singur.

Dumnezeu îi știe gândurile și frământările, știe stresul pe care îl experimentează încercând să țină ascunse lucrurile astea și intervine direct aducându-i aminte printr-un înger că este cu el. Că El este cu Maria. Ce o fi însemnat pentru Iosif să știe că era o parte atât de importantă din planul lui Dumnezeu de a-L aduce în lume pe Mântuitorul ei. Că Dumnezeu era cu el?!

Umanitatea se simțea singură, abandonată, dar nu era singură

Dumnezeu Fiul, a doua persoană din Trinitate, avea să vină în lume pentru a fi în Lume, pentru a fi CU lumea; pentru a ne aduce aminte că, deși suntem despărțiți de El, El este PENTRU noi!

citeste mai mult: http://tineri.betania.ro/singuratatea-de-sarbatori-dumnezeu-cu-noi-2/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: