ANUNTURI

Copilărie… fără zâmbete

Am pornit spre birou, gata să încep o nouă zi de muncă. Gândul însă mă poartă departe, acasă, la ai mei… Mai sunt doar câteva zile până îi voi revedea și ne vom bucura împreună de așteptata sărbătoare a Nașterii Domnului!

Drumul până la birou mi se pare mult mai scurt zilele acestea. Și timpul pare că trece mult mai repede… Pornesc calculatorul, în timp ce îmi creionez în minte planul de lucru. Printre primele activități ale zilei se află verificarea notificărilor de pe rețelele de socializare, a corespondenței electronice și a cutiei poștale. Intru dintr-un mesaj în altul, răspund și trec mai departe. Nimic deosebit, până când dau peste un mesaj care începea cam așa:

„Am o fetiță în vârstă de 7 ani, pe care o cresc singură, dar fetița mea este destul de bolnavă din naștere și ne descurăm foarte greu…”  

mama si fetita blog

Cuvintele acestea au răsunat în mintea mea ca un strigăt mut de ajutor. Vrând să aflu toată povestea, am răspuns și am cerut un  număr de telefon. Avem deja zeci de întrebări în minte și eram nerăbdătoare să aflu cât mai multe.  Sun… De la capătul celălalt al firului, îmi răspunde o voce caldă. Pun o întrebare, apoi încă una.. și așa între o întrebare și cealaltă se țese o poveste de viață dureroasă în care personajele principale sunt o mamă (M.N.)  și fetița ei (M.D.).

De la început mă lovesc de indiferența unui tată care a preferat să plece și să își abandoneze copilul încă nenăscut, imediat după ce a aflat că se va naște cu probleme grave de sănătate. Un tată care nu și-a dorit un copil „altfel”.

Povestea continuă…

„Deși medicii mi-au spus că se va naște cu probleme, abia după ce am născut-o am înțeles că țin în brațe un copilaș bolnav diagnosticat cu tumoare pe creier și metapareză spastică la piciorușul stâng… ”

 

fetita bolnava blog

În timp ce îmi povestește, femeia nu-și poate abține lacrimile și oftatul. Îmi spune că așa a fost soarta ei și a copilei, că singurul care i-a mai rămas alături e doar bunul Dumnezeu.

Întrebările mele mă duc tot mai adânc pe firul poveștii… În cei 7 ani de viață ai micuței M.D., a avut de îndurat mai multe intervenții chirurgicale în urma cărora a rămas doar suferință, nu și vindecare.

Nici una nu a avut succes. Recomandările medicilor o trimiteau pe M.N. cu copila în străinătate, în Germania, unde tehnica medicală e mai avansată și șansele ca vreuna dintre intervenții să reușească ar fi mai multe.

„M-aș duce cu ea oriunde, să văd orice îmbunătățire, oricât de mică… dar din păcate costurile sunt mult prea mari și eu nu am nici o posibilitate. ”

O întreb dacă muncește undeva și ce venit lunar are… Nu poate avea un loc de muncă stabil, pentru că e nevoită să stea tot timpul cu fetița.  Având nevoi speciale de îngrijire, nu o poate lăsa singura și nesupravegheată. A încercat și să se angajeze, dar trebuia să o ia și pe fetiță cu ea… A fost dificil pentru amândouă, așa că nu au rezistat mult. Pare incredibil, dar singurul lor venit este alocația copilei de 84 RON/lună.

„Aș munci. Mă mai duc ocazional la curățenie, dar nu pot să-mi las fetița singură… Aș accepta orice loc de muncă, la curățenie, la pază, numai să mi se permită să o iau pe copilă cu mine…”

Anticipând parcă următoarea întrebare, M.N. îmi spune că nu știe cum s-ar fi descurcat dacă nu erau vecinii și câțiva oameni de bine, care auzind de problema lor, le-au mai întins când și când o mână de ajutor.

Poate vă veți întreba, ca și mine, dacă M.N. nu are o rudă cu care să o lase pe cea mică, ca să poată munci undeva și să câștige câțiva bănuți pentru a se întreține… Vreo bunică sau o mătușă?

„Nu avem pe nimeni. Singura rudă este mama mea, dar nu pot păstra legătura cu ea, deoarece e recăsătorită și soțul ei nu îi permite să mă vadă…”

Mai am multe întrebări… dar parcă nu mai am nici glas să i le pun. O fac totuși. Aflu că cele două locuiesc cu chirie și în condiții greu de imaginat…

locuinta blog

Locul e plin de igrasie, iar singura sursă de căldură pe timp de iarnă este o aerotermă Este vorba de o locuință socială cu o singură cameră și baie,  dar fără bucătărie. Baia nu este amenajată corespunzător, având doar o chiuvetă și vasul de toaletă. Cel mai greu este cu igiena, pentru că nu au posibilitatea să facă duș.

fetita blog

„Așa cum e, și oricât de greu mi-ar fi, e copila mea, și nu aș renunța la ea pentru nimic în lume…!”

… Ascult vocea de la capătul celălalt și simt cum lacrimile-mi cad cu zgomot pe agenda în care tocmai i-am scris povestea.

Fără sprijin, fără venituri, fără familie, fără speranță… Nu poți citi o poveste ca a lor fără să te întrebi: Oare ce s-o fi întâmplat cu oamenii din noi…?

Prinde firul poveștii… Mai sunt atât de multe pagini de scris!

Trăiește Crăciunul Altfel | o campanie cu suflet pentru oamenii de lângă noi!

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: