ANUNTURI

România ca o medalie – Nicolae Geantă

Se spune că atunci când s-au împărțit pământurile, românii nu au mai apucat nimic. Rămași pe-afară, au făcut o delegație și au plecat în audiență la Dumnezeu. După ce le-a ascultat lamentația, Petru a întrebat nedumerit pe Hristos: „Și-acum ce facem, Doamne?” „Le dăm țara pe care am oprit-o pentru noi!” Poate că de aceea a zis Papa Voitila că România e Grădina Maicii Domnului.

Nu știu dacă România e ruptă din Rai (deși aș vrea să am în Cer și Subcarpații și Apusenii, și Delta și Bucovina), dar spuneam astăzi la prânz într-o conferință că știu că este ca o medalie. O distincție care îți umple pieptul. Dar și inima. O distincție care îți dă identitate! O distincție pe care o porți cu mândrie. Chiar și atunci când ești învins!

Pentru medalii trebuie să faci efort. Superefort. Sacrificii. Dar România e o medalie pe care am primit-o nemeritat! E darul lui Dumnezeu! Medalia asta e har, nu blestem! Campionii își blesteamă eșecurile, nu medaliile. Atunci de ce bombănim printre dinți România? Sau nu ați auzit-o pe Oana Pellea zicând: „dacă îți înjuri țara de dimineața până seara e ca și cum te-ai înjura singur în oglindă?”

O medalie e o distincție de merit. Apropos, noi merităm România? Ce am făcut pentru ea? Rămâne ca măcar de-aici încolo să demonstrăm.

România e o medalie ce se dă mai departe! Dar pentru asta trebuie s-o aperi. Să o păstrezi. Medalia asta „e tărâmul celor dispăruți, și a celor ce va să vină”, vorba lui Ștefănescu Delavrancea. Sau cum zicea Regele Mihai odată în Parlament: „Țara nu e a noastră, ci am luat-o cu împrumut de la urmașii noștri!” E a lor. Față de trecut nu putem face nimic, e de nemișcat, dar față de viitor?

România e pusă la gât ca o ghirlandă cu flori! Nu ca un jug de povară! Florile miros și după ce sunt rupte… Iar după ofilire, din tulpina lor vor creste iarăși bobocii! România va înflori. Așteaptă o fereastră…

Poate ca de aceea subscriu cu Grigore Vieru: „dacă nu aș fi român, aș locui în România!”

Dumnezeu să binecuvânteze România! Și toți românii frumoși! Românii sunt frumoși…

http://www.ciresarii.ro/index.php/romania-ca-o-medalie-nicolae-geanta/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: