ANUNTURIEDITORIALE

Ar trebui să-ți forțezi adolescentul din casa ta să meargă la biserică?

Băiatul sau fata ta adolescentă tocmai ți-a spus că nu vor mai merge la biserică alături de familia ta. Care este răspunsul tău? O să-i faci să meargă sau o să-i lași să decidă ei singuri ce să facă? ”Forța” prin intermediul abuzului nu are nici un loc în cadrul conceptului de părinți creștini, dar un părinte are autoritatea de a seta reguli și limite și să disciplineze dintr-o atitudine de dragoste.

Când eram adolescent nu am dorit o dată să merg la biserică cu părinții mei… sau să nu mai merg deloc. Toată lumea era în regulă de la biserica unde mergeau părinții mei, dar eu nu vroiam să fiu acolo. Eu vroiam să dorm.

După ce l-am acceptat pe Hristos în viața mea în copilărie, am început să iubesc să învăț lucruri noi despre Dumnezeu și să citesc Biblia. Dar în adolescență părinții mei au divorțat și unul dintre ei s-a recăsătorit ulterior, eu eram mânios pe Dumnezeu de felul cum au ajuns lucrurile în viață. Nu vroiam să merg să stau într-un sanctuar și să-l laud pe Dumnezeu când nu simțeam prea multă recunoștință în interiorul meu. Nu mă puteam

concentra pe mesajul harului lui Dumnezeu pentru că eram prea concentrată pe mine însumi – așa cum sunt majoritatea adolescenților.

Mama mea, din contra, mi-a clarificat faptul că a merge la biserică nu va ține de mine. Ea nu a țipat, dar a fost fermă într-un mod în care eu nu am pus la îndoială autoritatea ei. Am ascultat chiar dacă nu am dorit, și am ascultat chiar dacă eram înfuriată pe ea. Ea a încercat să se adreseze acelor întrebări legate de motivul pentru care eu nu vroiam să merg, doar că eu nu vroiam să discut despre aceasta deloc. Așa că am ajuns la o soluție… ca eu să merg la biserică duminica, dar nu trebuia să particip în fiecare activitate a bisericii.

Această regulă era valabilă atâta timp cât eram sub acoperișul ei și încă la școală, aveam să merg la biserică cu părinții pentru că ei credeau că acest lucru este important. Dacă petreceam noaptea în casa unui prieten, puteam să merg cu ei la biserică. Tot mama a fost cea care mi-a dat alegerea de a merge la școala duminicală sau să merg la grupul de tineret de duminică seara. Ea era o persoană a disciplinei, nu un dictator, și m-a lăsat să fac câteva din deciziile mele în cadrul limitelor setate de ea.

Nu aveam probleme cu oamenii din biserică, ba chiar îmi plăcea de pastorul de tineret și de familia sa. Mai târziu când am ajuns la colegiu și mă luptam cu credința mea, am putut să apelez la el să trec prin anumite lucruri. Acum privesc la această biserică, în calitate de creștin cu o inimă regenerată de 12 ani, și văd o biserică minunată care prezintă evanghelia și îi iubește pe oameni cu harul lui Dumnezeu.

De multe ori cu adolescenții trebuie să aștepți după acea creștere pe care vrei să o vezi la ei; trebuie să le dai spațiu în cadrul limitelor pe care le setezi, dar trebui să fi figura lor de autoritate chiar și atunci când ei se opun. Copiii și adolescenții nu știu întotdeauna ceea ce este cel mai bine; ei vor privi la figura părintelui lor care le spune ce pot sau nu pot face. În calitate de părinte tu ai alegerea să spui da sau nu. Atunci când spui da sau nu, tu setezi nivelul de importanță al subiectului din discuție. Atunci când spui că tu nu trebuie să mergi, ceea ce aude de fapt adolescentul tău este că nu este atât de important.

R. C. Sproul, pastor și scriitor renumit, a scris un articol pentru misiunea Ligonier Ministries intitulat ”Ar trebui să-mi forțez adolescentul să meargă la biserică?”. Iată ce scrie el:

CITESTE MAI MULT: https://crestinismtrait.blogspot.com/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: