Reclame
ULTIMELE STIRI

Mutarea ambasadei americane la Ierusalim – împlinirea unei profeţii?


După cum Donald Trump promisese în 2016, în campanie, şi reiterase în 2017, ambasada SUA în Israel a fost mutată de la Tel Aviv la Ierusalim pe data de 14 mai 2018, de ziua independenţei Israelului. Mesajul este foarte clar și alte state îi urmează exemplul. Israelienii au sărbătorit evenimentul, iar lumea arabă, cum era de așteptat, s-a inflamat. Au început demonstraţii și atacuri teroriste. Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a afirmat cu mare satisfacţie că gestul Statelor Unite arată că „poporul evreu a avut o capitală timp de 3.000 de ani și aceea se numește Ierusalim”

„Stephen Farell, «The U.S. is opening an embassy in Jerusalem. Why is there a furror?», 14 mai 2018, reuters.com”.

</div>”>[1]. Acţiunea însă antrenează pericole majore şi poate eşua. Au mai existat cândva multe ambasade în Ierusalim, şi a fost necesar să fie mutate la Tel Aviv.

Ierusalimul a fost proclamat în mod repetat de evrei drept capitala Israelului. Acolo se află palatul prezidenţial, palatul guvernului și palatul parlamentului (Knesset). Lumea arabă însă vrea Ierusalimul indiscutabil drept capitala statului palestinian. Cele mai multe ţări nu recunosc fie suveranitatea Israelului în Ierusalim, fie suveranitatea palestiniană. Multe state au consulate în Ierusalim, cu un caracter diplomatic special, dar ambasadele lor acreditate pentru relaţii oficiale cu Israelul sunt în Tel Aviv.

Statele Unite au întreţinut relaţii cu Israelul încă din 1844

„Cf. art. «Consulate General of the United States, Jerusalem», en.wikipedia.org”.

</div>”>[2], iar după încetarea Mandatului Britanic America a susţinut relaţii tot mai strânse cu Israelul. Motivele acestor relaţii sunt diverse și normale, dar două dintre ele atrag atenţia în mod special: 1. Statele Unite găzduiesc o imensă parte a diasporei evreiești: circa 6 milioane de evrei, din totalul de circa 20 milioane, adică un număr comparabil cu al evreimii israeliene; 2. Multe confesiuni religioase americane au o simpatie specială pentru Israel şi pentru ideologia sionistă, alimentată de dispensaţionalismul evanghelic. Ambele grupuri fac un puternic lobby, care influenţează politica externă a SUA faţă de Israel. După cum se ştie, cursa pentru președinţie a republicanului Trump a fost susţinută în mare parte de creștinii evanghelici şi de ginerele său, evreul Jared Corey Kushner. Aceleaşi persoane sunt astăzi consilierii preşedintelui, Kushner având un rol principal.

Așadar, pentru că subiectul nu are de-a face doar cu sfera politică, vom evalua în acest articol eventuala importanţă profetică a agitaţiilor politice legate de Israel și Ierusalim.

Timpuri istorice speciale

Mai toată lumea pricepe că trăim vremuri speciale. Fie că ai o viziune iudeo-creștină a sensului istoriei, fie că ai o viziune seculară, ai sentimentul că lumea în care trăim s-ar putea să nu mai aibă multe zile – din prea multe motive, după cum constatăm când ne apucăm să le analizăm. Și toţi ne orientăm după anumite semne care indică apropierea de finalul călătoriei.

Biblia are multe de zis despre „zilele de pe urmă”, „timpul sfârșitului”, „ziua aceea”. Atât în testamentul ebraic, cât și în testamentul creștin, Biblia este orientată escatologic. Acest termen tehnic provine din cuvântul grecesc eskhaton (sfârșit, ultim). Există, într-adevăr, o disciplină teologică numită escatologie, care construiește diverse scenarii ale sfârșitului, extrase din profeţiile presărate prin toată Scriptura, dar cu prioritate în cărţile Profeţilor și ale Noului Testament. Cele mai incitante cărţi biblice, care se ocupă în mod expres de succesiunea unor evenimente, încununate cu sfârșitul lumii noastre, sunt Daniel şi Apocalipsa: două apocalipse surori, foarte apreciate în mediul evanghelic milenarist care a rămas fidel vechii paradigme teologice, adică aceea conform căreia Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu.

Dar, indiferent ce credem despre sfârșit, este trist că, în timp ce unii sunt preocupaţi cu escatologia, prea mulţi se ocupă cu scatologia

„Joc de cuvinte din gr. skatos (de gunoi).”

</div>”>[3] – asimilarea gunoaielor spirituale ale acestei lumi. Pe de altă parte, nici preocuparea cu escatologia biblică, oricât de lăudabilă și folositoare, nu este întotdeauna orientată după profeţiile biblice. Nu îi blamăm pe cei care construiesc scenarii diferite. Adesea ei clădesc pe temelia Evangheliei, care durează veșnic. Dar, dacă pe această temelie, cum afirmă apostolul, zidești materiale pe care focul sfârșitului le va găsi inflamabile, cu ce se vor dovedi ele mai bune decât gunoaiele viitorologilor seculari sau ale prezicătorilor ocultiști?

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/

Reclame

Sustine Proiect CT 2019. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Banner filme

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (22389 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

1 comentariu la Mutarea ambasadei americane la Ierusalim – împlinirea unei profeţii?

  1. A republicat asta pe Israel News.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: