EDITORIALE

Petru HuțuȚui: DESPRE NUNTĂ

Tatăl suveran a hotărât ca în Grădina Eden să așeze prima familie, alcătuită dintr-un bărbat și o femeie. Prin aceasta, atunci și colo se anunța că o nuntă marchează începutul vieții pe pământ. De atunci până astăzi și cât vor exista oamenii, doar așa trebuie să se dezvolte viața pe pământ.

Regele David, mai târziu, în cartea Psalmi, preia conceptul de nuntă și își dezvoltă poezia incluzând în textul sacru soarele ieșind din odaia nunții îmbrăcat cu o haină de mire, fiind înconjurat de tinerele fecioare. Profeții Isaia, Ieremia și Ioel, cu o sensibilitate surprinzătoare, într-o notă îndrăzneață, prezintă în culori vii, atractiv, locul și rolul mirelui și al miresei. Nimic nu scapă descrii lor cu privire la ospăț, utilizarea podoabeleor de către miri, sau ambianța și fastul specific evenimentului.

Mântuitorul, însă, acordă atenție specială nunții folosind acest subiect într-una dintre pildele Sale; de asemenea, ca invitat special înfăptuiește primul Său miracol. El participă la ospăț, iar când constată o criză o rezolvă, inspirându-le prin asta ucenicilor săi credință. În pilda spusă de Mântuitor nunta este așezată sub imaginea refuzului celor invitați și completarea locurilor goale cu oameni din alte categorii.

Cu privire la nuntă, Lui nu-i scapă din atenție niciun detaliu, oricât ar părea de nesemnificativ. Un ignorant îndrăzneț însă, a intrat în sala de nuntă într-o ținută prin care arăta dispreț atât față de gazdă cât și față de eveniment în egală măsură. Prezența lui atrage atenția gazdei, iar deznodămăntul este cum nu se poate mai dureros.

În fine, cum a început viața pe pământ, la fel se va și finaliza, cu plecarea la o nuntă pentru o mie de ani, la Nunta Mielului. “«Să ne bucurăm, să ne veselim și să-I dăm slavă! Căci a venit nunta Mielului; soţia Lui s-a pregătit. Ferice de cei chemaţi la ospăţul nunţii Mielului!» Acestea sunt adevăratele cuvinte ale lui Dumnezeu!” (Apocalipsa‬ ‭19:7, 9‬ ‭VDC).‬‬ Până atunci, în așteptarea mărețului eveniment, noi ne bucurăm, temporar, împreună cu cei dragi și cu prieteni speciali. „Ferice de acela care va prânzi în Împărăţia lui Dumnezeu!”( Luca‬ ‭14:15‬ ‭VDC).‬‬

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=609097042784669&id=100010531360763

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: