Reclame
ULTIMELE STIRI

Gruparea Boko Haram a eliberat fetele răpite în februarie


Gruparea islamistă Boko Haram, care în februarie 2018 a răpit 110 eleve din localitatea Dapchi, din nord-estul Nigeriei, le-a eliberat pe 104 dintre ele, au declarat oficiali ai guvernului.

Ministrul nigerian al culturii, Alhaji Lai Mohammed, a confirmat că 104 dintre cele 110 fete cu vârste între 11 şi 19 ani care au fost răpite s-au întors acasă, iar „eliberarea a fost necondiţionată”. Președintele ţării, Muhammadu Buhari, a declarat că guvernul a „ales negocierea” în loc să folosească forţa militară pentru a asigura întoarcerea fetelor în Dapchi, deoarece ar fi însemnat să pună în pericol viaţa fetelor. O fată a mai fost eliberată ulterior, împreună cu un băiat, iar restul de cinci fete au murit pe drum, când a avut loc răpirea.

Cele 104 fete au fost lăsate de către răpitori în centrul satului, aproape de secţia de poliţie, după care au fost preluate pentru controale medicale. În ceea ce privește tratamentele la care au fost supuse, Aisha Alhaji Deri, o victimă în vârstă de 16 ani, a declarat reporterilor că nu au fost maltratate sau supuse vreunui fel de vătămări corporale.

„Am făcut lucrul acesta din milă. Dar să nu le mai trimiteţi la școală niciodată”, au strigat extremiștii în auzul locuitorilor care voiau să preia fetele. Extremiștii au mai adăugat că, dacă fetele se vor mai întoarce la școală, vor fi răpite din nou și nu vor mai fi eliberate niciodată. Unul dintre obiectivele grupării extremiste care de-a lungul timpului a răpit mii de fete și băieţi este acela de a opri copiii să primească sau să aibă acces la o educaţie de tip occidental. Însuși numele „Boko Haram” în limba hausă înseamnă „învăţătura occidentală este un sacrilegiu”.

Alte aspecte ale răpirii și eliberării rămân neclare. Potrivit unui raport al Amnesty International, armata și poliţia au fost avertizate că Boko Haram ar răpi fetele și totuși nu a încercat să oprească atacul. Nici militarii, nici poliţia nu au încercat să intervină nici chiar atunci când răpitorii s-au oprit să schimbe un pneu, înainte de a părăsi Dapchi.

Răpirea celor 110 fete a fost similiară celei de la Chibok, din 2014, când gruparea islamistă a răpit peste 200 de copii dintr-o școală, cu ajutorul unui convoi de mașini. Această răpire a avut loc înainte ca gruparea Boko Haram să se împartă în mai multe facţiuni, când era condusă de Abubakar Shekau, un militar renumit care a promis că „va vinde fetele la piaţă” și despre care se crede că mai are încă 100 de fete aflate în custodia sa, potrivit unei anchete realizate de Wall Street Journal.

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/

Reclame

Sustine Proiect CT 2019. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Banner filme

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (22392 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: