Reclame
ULTIMELE STIRI

Fecioara Maria: este ea mai mult decât un simplu om?


Există multă confuzie cu privire la rolul pe care fecioara Maria l-a avut și îl are în Religia Creștină. Este ea pururea fecioară, așa cum învață de secole Biserica? Este ea cea mai mare dintre sfinți, mijlocind înaintea lui Dumnezeu pentru noi oamenii? Ar trebui să ne închinăm ei, să ne rugăm ei, după cum știm cei mai mulți dintre noi? Cred că orice confuzie cu privire la statutul și rolul pe care fecioara Maria le are poate fi îndepărtată dacă privim la învățătura Noului Testament. Dacă pentru creștini există o sursă vrednică de încredere asupra oricărui lucru privitor la credință, inclusiv asupra rolului fecioarei Maria, aceea este Biblia. De aceea în următoarea rânduri vom analiza câteva texte din Noul Testament referitoare la fecioara Maria. Toate aceste texte au fost preluate din traducerea Bisericii Ortodoxe Române.

  1. Noul Testament afirmă că fecioara Maria și soțul ei Iosif, și-au consumat relația de căsătorie ca orice alt cuplu – ea nu a fost pururea fecioară

18 Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. 19 Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns. 20 Şi cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. 21 Ea va naşte Fiu şi vei chema numele Lui: Iisus, căci El va mântui poporul Său de păcatele lor. 22 Acestea toate s-au făcut ca să se împlinească ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice: 23 «Iată, Fecioara va avea în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui Emanuel, care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu». 24 Şi deşteptându-se din somn, Iosif a făcut aşa precum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe logodnica sa. 25 Şi fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut pe Fiul său Cel Unul-Născut, Căruia I-a pus numele Iisus. (Matei 1:18-25)

În vs. 18 avem primul indiciu al faptului că Iosif și Maria și-au consumat relația de căsătorie în mod normal. Concepția lui Iisus s-a realizat supranatural „fără să fi fost ei înainte împreună.” Traducerea este ambiguă și nu redă cu acuratețe textul originar (lit. „Înainte să fie ei împreună…”), dar chiar și așa, expresia „înainte” (grecescul πρὶνprin) ne arată, în mod incipient, că ulterior, după nașterea lui Isus, Maria și Iosif urmau să aibă relații intime așa cum era normal în orice familie evreiască a secolului I.

Dar, cel mai evident argument se află în versetul 25. Din păcate, traducerea Ortodoxă a acestui verset este foarte inexactă. În continuare va fi afișat vs. 25 în limba greacă transliterată, iar sub text traducerea literală a acestuia, cu corespondențele dintre limba greacă și limba română:

Kai…….ouk……eginōsken……autēn……..heōs

Și……….nu…….a cunoscut…….-o,……..până ce

hou eteken………huion……..kai……..ekalesen

a născut…………un fiu………și………..a pus            

to onoma…….autou……….Iēsoun [1]

numele………acestuia,……..Isus.       (Matei 1:25)

Traducerea Bisericii Ortodoxe elimină fără niciun motiv prepoziția ἕως (heōs) care înseamnă „până.” Aceasta, cred eu, se întâmplă datorită faptului că existența acestei prepoziții ar puncta cu mare claritate că fecioara Maria nu a rămas pururea fecioară, iar după nașterea lui Isus ea a avut relații intime cu soțul ei Iosif.

De asemenea eliminarea prepoziției ἕως (heōs, „până”) este foarte curioasă, mai ales că, în același capitol 1, cu vs. 17 din evanghelia după Matei, traducerea Ortodoxă redă corect prepoziția heōs cu „până.” Aceasta apare de trei ori în acest verset, după cum arată sublinierile următoare:

„17. Aşadar, toate generaţiile de la Avraam până la David au fost paisprezece generaţii; şi de la David până la strămutarea în Babilon au fost paisprezece generaţii; şi de la strămutarea în Babilon până la Cristos, sunt paisprezece generaţii.” (Matei 1:17)

Faptul că expresia nu este redată și în Matei 1:25, aruncă suspiciuni masive asupra integrității față de textul originar al traducătorilor Bibliei Ortodoxe. Nu cumva dogma despre fecioria perpetuă a Mariei, pe care Biserica Ortodoxă o susține face ca textul originar să fie trecut cu vederea. Concluzia Domnului Isus este cred, adevărată în acest caz: „Bine, aţi lepădat porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră!” (Marcu 7:9).

  1. Noul Testament afirmă cu claritate că Isus a avut frați și surori, iar Maria a fost mama lor

46 Şi încă vorbind El mulţimilor, iată mama şi fraţii Lui stăteau afară, căutând să vorbească cu El. 47 Cineva I-a zis: Iată mama Ta şi fraţii Tăi stau afară, căutând să-Ţi vorbească. (Matei 12:46-47)

Şi, fiind sâmbătă, a început să înveţe în sinagogă. Şi mulţi, auzindu-L, erau uimiţi şi ziceau: De unde are El acestea? Şi ce este înţelepciunea care I s-a dat Lui? Şi cum se fac minuni ca acestea prin mâinile Lui? Au nu este Acesta teslarul, fiul Mariei şi fratele lui Iacov şi al lui Iosi şi al lui Iuda şi al lui Simon? Şi nu sunt, oare, surorile Lui aici la noi? Şi se sminteau întru El. Şi le zicea Iisus: Nu este prooroc dispreţuit, decât în patria sa şi între rudele sale şi în casa sa. (Marcu 6:2-4)

Textul sugerează că Isus a avut și alții frați și surori. Iar cel mai natural mod de a înțelege acest lucru, dat fiind că Maria și Iosif și-au consumat căsătoria după nașterea lui Isus este să considerăm că aceștia au fost fiii și fiicele Mariei și lui Iosif. Fecioara Maria a fost fecioară până la nașterea lui Isus, dar nu și după, iar Isus a fost primul ei născut, nu singurul născut.

  1. Noul Testament afirmă că statutul de mamă a lui Isus nu este valoros din punct de vedere spiritual. Citeste mai mult: http://bisericaadonai.ro/fecioara-maria-mai-mult-decat-un-om/
Reclame

Sustine Proiect CT 2019. Dumnezeu te va rasplati!

$5.00

Banner filme

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (22392 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: