Petru Huțuțui: CE SCRIEM DESPRE ALȚII – A lua viața unui om în mâinile tale și a o prezenta publicului aduce cu sine o mare responsabilitate

A lua viața unui om în mâinile tale și a o prezenta publicului aduce cu sine o mare responsabilitate pentru simplul motiv că ideile și concluziile multor oameni cu privire la omul respectiv vor depinde de eforturile tale. A duce cititorul către o concluzie greșită este păcatul de neiertat al biografului. Pentru ca ceva să devină fals nu este neapărat nevoie de o minciună.
Folosirea stiloului sau a tastaturii în scopul construirii biografiei altei persoane este ca și cum am păși pe un teren sacru. Când scriem despre noi, de cele mai multe ori, avem bunăvoință, suntem miloși, îngăduitori, avem imaginație și folosim cele mai frumoase culori – pentru ca portretul să fie cât mai atractiv și viu colorat.
Când începem să scriem despre alții avem inspirație, avem cuvinte, avem și culori multiple la îndemână – însă în cele mai multe situații lucrarea realizată este discutabilă. Pentru ca și în acest caz descrierea să fie frumoasă, avem nevoie de bunătate; fără ea, nuanțele și inspirația zugrăvesc un tablou înjositor care în loc să atragă, respinge, în loc să bucure, irită, în loc să încurajeze la cuvinte frumoase, poate atrage injurii.
Depinde ce, cât și de ce punem ceea ce punem pe cântar, apoi pe hârtie. Motivația face diferența.
“A lua viața unui om în mâinile tale și a o prezenta publicului aduce cu sine o mare responsabilitate pentru simplul motiv că ideile și concluziile multor oameni cu privire la omul respectiv vor depinde de eforturile tale. A duce cititorul către o concluzie greșită este păcatul de neiertat al biografului. Pentru ca ceva să devină fals nu este neapărat nevoie de o minciună.
Falsul poate avea rădăcini în multe cauze. O descriere poate fi falsă atunci când slăbiciunile, virtuțile sau calitățile subiectului sunt exagerate. Biograful înainte de orice are responsabilitatea măreață de a înţelege subiectul, de a-l prezenta cât mai precis posibil și de a nu nesocoti integritatea subiectului său“ (JAMES L. SNYDER).
„Cel care își propune să descrie viața altei persoane trebuie să țină cont în descriere de câteva principii:
Să fie obiectiv
Să fie imparțial
Să facă descrierea sinceră
Să folosească umorul
Să ilustreze respect
Să țină cont că scrie despre o viață care poate fi influențată decisiv și nu despre un necrolog“ (AIDEN WILSON TOZER).
„Nu faceți nimic din ambiție egoistă, nici din slavă deșartă, ci, în smerenie, să‑i considerați pe alții mai presus decât pe voi înșivă. Fiecare dintre voi să se preocupe nu doar de interesele lui, ci și de ale altora.” Filipeni 2:3-4 NTR