EDITORIALE

Samy Tutac: Provocare la a ne reaminti că „între voi să nu fie așa”

Când lipsește conducerea slujitoare, tot ce mai rămâne la îndemâna celor din conducere este manipularea…în societate, în biserică, în familie…peste tot. Rândurile următoare sunt o prelucrare după profesorul Noam Chomsky și o provocare la a ne reaminti că „între voi să nu fie așa” (Matei 20:25-28).

  1. Oamenii trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lor adevărate

Pentru aceasta li se distrage permanent atenţia de la problemele spirituale sau sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Oamenii trebuie să perceapă conducătorii drept salvatorii lor

Pentru aceasta sunt inventate false ameninţări, ori sunt create artificial probleme, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.

3. Oamenii trebuie să aibă o gândire care să nu le permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte

Pentru aceasta se comunică oamenilor diverse mesaje ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, oamenii sunt îndreptați spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

4. Oamenii trebuie dezobişnuiți să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor

Pentru aceasta se face tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Se încurajeză reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

5. Oamenii trebuie obişnuiți cu satisfacţii ieftine, care să le ocupe timpul şi să-i demotiveze în atingerea unor idealuri superioare

Pentru aceasta se folosește un sistem de învățătură slab şi nefuncţional, care devine instrumentul ideal pentru a-i ţine pe oameni în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.

Prelucrare dupa Noam Chomsky, profesor la Massachusetts Institute of Technology

https://www.facebook.com/samytutac/?hc_ref=ARSyYgA7ldrWhDHKya1RBVwtBtoMBGaM9rnfSy42u-Lx0zJ-oewhvCQYfDYdSWEOrEg&fref=nf

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: