Reclame
ULTIMELE STIRI

Din Interior. Avortul, între religie și medicină

Banner filme


În România, din ce în ce mai mulţi medici ginecologi refuză întreruperile de sarcină la cerere, pe motive de conştiinţă. Deşi este garantat prin lege, în anumite condiţii stricte, mulţi specialişti invocă constrângeri morale în a efectua un avort legal. Unii spun că nu le permite religia. Gestul lor este încurajat de organizaţiile anti-avort, din ce în ce mai prezente în societate. Decizia acestor medici, însă – spun activiştii pentru drepturile femeilor – , poate afecta vieţile unor paciente. Multe femei apelează la această soluţie din disperare. 

Acum mai bine de 20 ani, ginecologul Dan Păscuţ, din Timişoara, anunţa că nu va mai face întreruperi de sarcină. Şi s-a ţinut de cuvânt. Pentru medic, avortul reprezinta un păcat în faţa Lui Dumnezeu.

În prezent, numai în oraşul de pe Bega profesează cel puţin 17 specialişti în obstetrică ginecologie care pun religia în faţa profesiei. Fenomenul a căpătat amploare, în ultimii ani. Potrivit unui raport, din anul 2013, întocmit de o organizaţie pentru drepturile femeilor, în postul Paştelui sau al Crăciunului, de exemplu, o femeie care cere un avort se poate lovi de un refuz, deşi acest serviciu medical este garantat prin lege.

„În momentul în care te angajezi într-o clinică medicală ce are trecut în lista serviciilor chiuretajul nu poţi să zici eu nu fac. Poţi să zici la angajare eventual, să se treacă în contractul de muncă. Nu e bine să absolutizăm nimic. Pentru că există situaţii extreme, în care întreruperea de sarcină trebuie făcută.(..) Nu poţi să te „laşi pe Dumnezeu”, spune Florin Stamatian, preşedinte de onoare, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie.

„Avort provocat înseamnă multe lucruri. Înseamnă lucruri mai rezonabile, de genul sondă cu apă distilată. Dar şi fus introdus în col, plante, muşcate, tot soiul de lucruri introduse în colul uterin, andrele etc. etc. ca să se dilate colul, care erau urmate de avorturi, dar însemnau şi septicemii la pachet. Ei bine, o femeie rămânea acasă ori cu nenorocita ei de septicemie şi mai avea încă trei copii, dar nu putea să-şi permită un al patrulea copil şi murea acolo, în casă, sau se ducea într-un stadiu incipient la doctor, la spital, cu hemoragie. În momentul acela intervenea procuratura şi începea interogatoriul, Ce ţi-ai făcut? Cine ţi-a făcut?. Dacă spuneai, recunoşteai persoana care ţi-a provocat avort şi, în orice caz, te denunţai pe tine. Dacă nu spuneai, povestea se tărăgăna până în momentul în care creştea infecţia sau septicemia atât de mult că nu mai era nimic de făcut. Zeci de mii de copii au rămas orfani. Au intrat în puşcării nenumărate femei, medici, moaşe şi persoane care… existau şi mecanici auto care provocau avorturi, pentru că erau scumpe, erau o sursă de câştig. Şi atunci riscau pentru bani foarte mulţi. La ce a dus toată treaba asta? Natalitatea a scăzut din nou, deci problema nu s-a rezolvat, bomba socială cu copiii cu handicap, în orfelinate, aruncaţi pur şi simplu a fost enormă. Pentru că o femeie care nu este liberă ajunge să nu mai fie morală”, spune Mihaela Miroiu, profesor SNSPA.

Citește mai mult sa vezi video http://www.digi24.ro/emisiuni/din-interior/din-interior-avortul-intre-religie-si-medicina-745096

Reclame
Banner filme Banner http://speranta.ro/

Articole recente: LibrariaCT.ro

Despre ADMIN (19454 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: