ANUNTURI

Ambasadorul Israelului:: Suntem gata să discutăm posibilitatea unei împărţiri a teritoriului

Problema israeliano-palestiniană revine în mod constant în atenţia celor mai importante administraţii prezidenţiale din lume, dar încă nu are rezolvare. De ce contează atât de mult această situaţie pentru întreaga planetă? Pentru că instabilitatea din Orientul Mijlociu ne afectează pe toţi şi un exemplu de pace şi stabilitate reuşit poate fi ulterior aplicat în regiune. „Suntem gata să discutăm posibilitatea unei împărţiri a teritoriului. În 2000 aproape am ajuns la un acord, inclusiv asupra Ierusalimului, iar Yasser Arafat l-a refuzat.” – declaraţia îi aparţine ambasadorului israelian la Bucureşti, Tamar Samash, şi a fost făcută în interviul acordat pentru emisiunea „Paşaport diplomatic”.

Balazs Barabas: Lumea urmăreşte din nou evoluţiile din relaţiile israeliano-palestiniene, mai ales în lumina declaraţiilor recente ale preşedintelui Trump, care şi-a exprimat sprijinul pentru Israel. Între timp, soluţia celor două state pare să se îndrepte mai degrabă către un stat, inacceptabilă pentru palestinieni. Ce preconizează Israel mai departe?

Tamar Samash: Aşteptăm vizita preşedintelui Trump în săptămânile următoare. El are viziunea sa proprie despre ce se poate întâmpla în Orientul Mijlociu, şi deşi nu a spus-o în prima sa declaraţie, cred că şi el are în vedere soluţia celor două state. Preşedintele Autorităţii Palestiniene a fost la Washington să discute această problemă şi trebuie să deblocăm situaţia. Principalul obstacol este încă refuzul palestinienilor de a recunoaşte Israel ca stat evreiesc. Şi există o dorinţă de a distruge statul Israel. Deci în primul rând trebuie să vedem bune intenţii din partea palestiniană, şi cred că atunci lucrurile pot începe să se mişte spre reînceperea discuţiilor despre toate chestiunile disputate. Mai întâi, terorismul, pentru că Israelul se află încă sub atacul teroriştilor, şi anume a Autorităţii Palestiniene sau din Fâşia Gaza, din partea Hamas. Apoi vom discuta aranjamentele celor două părţi, ce va trece unde şi în ce condiţii, şi cum vom putea trăi unii lângă alţii. Nu trebuie să trăim împreună, nu suntem căsătoriţi, dar putem trăi în bună vecinătate.

Balazs Barabas: Dar există schimbări în Hamas, şi-au ales un nou lider, o nouă chartă, care a fost respinsă de premierul Netanyahu, care a spus că Hamas vrea doar să prostească lumea.

Tamar Samash: Pentru că nu este o chartă nouă. Nu a înlocuit-o pe cea veche, nu vine în locul celei vechi. E o completare a celei vechi. Iar această completare, dacă are la bază vechea chartă, atunci nu avem nimic nou. Are în continuare ca fundament distrugerea statului Israel. Deci da, au încercat să prostească lumea spunând „avem o noua chartă”, dar nu este. Dacă vă uitaţi foarte atent la noua declaraţie, care nu îi obligă la nimic, veţi găsi vechile idei în noul text. iar noul lider Hamas este o persoană nouă în haine vechi.

Balazs Barabas: Dar în acelaşi timp Israel ia măsuri nu foarte prieteneşti faţă de palestinieni, a anunţat construcţia a 15 mii de noi locuinţe în Ierusalim şi se pregăteşte o nouă lege care declară Israel stat evreiesc. Ceea ce este inacceptabil pentru palestinieni. Nu sunt acestea măsuri care pot bloca procesul de pace?

Tamar Samash: Aţi văzut orice ţară să declare că este ţara sa, România să spună că e stat român sau Franţa să spună că e stat francez, China să spună că e stat chinez, şi oricine să aibă o problemă cu asta, inclusiv palestinienii? Israel este stat evreiesc. Aşa a fost creat de Naţiunile Unite în 1948. Declaraţia despre crearea a două state, planul de partiţie prevedea crearea unui stat evreiesc şi a unui stat arab. Până în 1967, ceea ce numim teritoriile palestiniene, teritoriile ocupate, erau sub jurisdicţie iordaniană. Nu au creat un stat acolo, la vremea aceea şi nu au spus nimic despre Israel ca stat evreiesc. Nu au acceptat-o dar nu s-a pus problema statului evreiesc, problema era a statului Israel în acel loc. Astăzi vor să ne spună ce stat suntem. Suntem stat evreiesc, suntem singurul stat evreiesc în regiune. In jurul nostru sunt 17 state musulmane. Nu le refuzăm să fie musulmani, atunci de ce ne refuză nouă dreptul de a avea statul nostru, un stat evreiesc, pentru evrei, care au suferit atât de mult timp de mii de ani din cauză că nu aveau un stat, iar acum acesta este statul nostru. Este dreptul nostru să decidem ce fel de stat este.

Balazs Barabas: Dar acceptarea acestei legi ar însemna că palestinienii nu au dreptul să trăiască în statul evreiesc Israel.

CITESTE MAI MULT: http://www.digi24.ro

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: