ANUNTURI

Este Iadul real?

Era o după-amiază albastră de august. Adâncit în lucrul meu, aud un zgomot pe holul închis, din faţa casei noastre din Malu cu Flori, și mă uit să văd ce este. Bunica era acolo, cu mersul ei ușor și sfios și cu privirea ei cercetătoare.

O urmăresc atent, fără ca ea să mă observe. Privirile i se opresc asupra unei pastile îngălbenite de vreme, care zăcea uitată acolo, pe pervazul unei ferestre. O ia, se gândește o clipă și, până să apuc eu să zic ceva, o înghite fără apă. Ies din cameră și o întreb foarte calm și așezat:

– Bunică, ce fel de pastilă a fost aceea?

– Nu știu, maică, îmi răspunde ea sincer.

– Păi dacă nu știi, atunci de ce ai luat-o?

– Mamă, o fi ea bună la ceva, că nu au făcut-o ăștia degeaba.

Mi-am dat seama că dialogul nostru nu ducea nicăieri și, totuși, undeva ducea… Într-adevăr, nu e o pierdere totală dacă ai învăţat ceva din nenorocirea ta. Imaginea ei de „sfântă-ntr-un pervaz“ mă urmărește și astăzi, când citesc Alister McGrath – The Genesis of Doctrine („Geneza doctrinei”). Întrebările pe care le stârnește acest mare autor modest cu privire la moștenirea unei anumite doctrine și la reevaluarea ei în fiecare generaţie sunt profund tulburătoare: Care este geneza doctrinei? Care este natura ei? În ce măsură este ea obiectivă sau subiectivă? Ce autoritate a stat și stă în spatele ei? În ce măsură este ea relevantă astăzi, dar și din perspectiva generaţiei care vine? Ce efect a avut și are descoperirea unei doctrine în viaţa individului, a familiei și a societăţii, ce implicaţii? De ce fel de date au dispus cei care au formulat o doctrină? În urma unor cercetări, au apărut între timp şi alte ipoteze. Dacă ei ar fi avut la dispoziţie tot ce avem noi astăzi, ar mai fi formulat respectiva doctrină în același fel? Sau ar mai fi fost ea, de fapt, formulată? Cine sunt cei care au decis acest lucru? În ce împrejurări, cu ce obiectiv?

Sigur că nu putem fi în siguranţă înghiţind pastila îngălbenită şi gândind că „o fi ea bună la ceva!“ O astfel de gândire este caracteristică etapei incipiente a vieţii și este absolut nejustificată la maturitate. Slavă lui Dumnezeu, generaţia care se ridică nu mai este dispusă să înghită fără să citească pe etichetă și despre etichetă. Doctorii sunt uneori puși în încurcătură de pacienţi care au făcut cercetări vaste în ce privește boala și suferinţa lor. Avem pretenţia ca pe orice produs să scrie în detaliu ce conţine, unde a fost fabricat, de către cine, care este data expirării și multe altele. Ne-am specializat în a vedea doar primele cifre dintr-un număr și știm din ce ţară vine un anumit produs. Este destul să vedem un nume de firmă și știm foarte multe despre conţinutul lucrului respectiv.

Citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/religie/teologie/viata-dupa-moarte/este-iadul-real.html

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: