EDITORIALE

ZGÂRCENIA SFÂNTĂ

Nu e frumos să fii zgârcit – sau cel puțin așa ni se spune de când suntem mici. E frumos să împarți cu alții, să fii darnic, să îți pese dacă este destul pentru toată lumea. Țin și acum minte cum ai mei nu mă lăsau să ies în fața blocului cu cornul cu ciocolată la mână dacă „nu am să le dau și celorlalți copii”. Părinții încearcă să insufle în copii principiul mărinimiei încă de când sunt mici – „trebuie să împarți cu sora ta” – sperând că vor putea crește niște viitori adulți generoși, care se bucură când pot să dăruiască.

Titlul meu nu dorește nicidecum să încurajeze la vreun alt stil de parenting sau la vreun fel de rătăcire. Însă cred că sunt anumite domenii în viață în care trebuie să fim zgârciți. Cu alte cuvinte, anumite lucruri nu merită risipite sau „dăruite” în exces. Acestea sunt resurse valoroase pe care ar trebui să le prețuim mult mai mult decât o facem.

Timpul, spre exemplu. O rezervă pe care adesea o considerăm infinită, motiv pentru care o risipim cu neglijență. Știm cu toții că nu putem întoarce clepsidra. Timpul scurs nu mai poate fi recăpătat – și totuși. Îl „dăruim” în stânga și în dreapta oricărei activități care ne apare în cale, fără niciun discernământ. Aici încurajez zgârcenia.

Fii zgârcit cu timpul pe care îl ai. Poate îți sună inadecvat, dar este vital să conștientizezi că timpul petrecut în activități nefolositoare duce la o risipă ireversibilă. În sensul folosit aici, zgârcenia încurajează omul la o mai mare responsabilitate și o mai bună organizare a timpului. Dă-ți bine seama că nici lenea sau plictiseala nu sunt îndeletniciri favorabile.

Spiritul critic este cel de-al doilea lucru în dreptul căruia recomand zgârcenia. O resursă valoroasă, de altfel, critica în exces nu duce niciodată la ceva constructiv. Învață să deosebești lucrurile care trebuie criticate și cele care nu. Alege-ți bătăliile cu grijă, cum ar spune americanul, și fii zgârcit la vorbă în dreptul criticilor. În schimb, fii cu mână largă la încurajare și cuvinte de apreciere. Efectul s-ar putea să te surprindă.

--

Să fim dar darnici când vine vorba de dragoste, cuvinte cu folos, prietenie, un umăr la nevoie, sau un SMS de încurajare. Dar să nu uităm de zgârcenia „sfântă”, disciplinarea aceea a sinelui care ne apropie mai mult de exemplul Celui care n-a risipit nici măcar firimiturile pâinilor înmulțite.

Sursă imagine: aici

sursa articol: http://tineri.betania.ro/zgarcenia-sfanta/

--
-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button

Descoperă mai multe la CrestinTotal.ro

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura