Intrebari & Raspunsuri

Relația dintre soț și soție din perspectiva lui Dumnezeu

Majoritatea teologilor spun că femeia este egală cu bărbatul, care este capul soției lui. Ideea de supunere este explicată în egalitate între soț și soție. Atunci care este rolul de cap al soțului? Hristos este capul Bisericii, iar biserica se supune Lui Hristos, dar nicidecum Hristos nu se supune Bisericii. Hristos este capul bărbatului ce se supune lui Hristos, dar nu Domnul Isus se supune bărbatului. Este o erezie egalitatea între soț și soție. prin urmare, soțul să se supună soției și soția să se supună soțului? Care este atunci rolul de cap al soțului, înțelegând că rolul de cap este conducerea, stăpânirea, protecția, dacă soția este egală cu soțul?

Personal nu am întâlnit așa învățătură. Nu am auzit de teologi care să afirme că femeia este egală ca și poziție cu soțul și că soțul trebuie să se supună soției. Dimpotrivă, sunt unii oameni religioși, care bazat pe învățătura biblică că bărbatul este capul femeii, cred că femeia este inferioară bărbatului ca și valoare, motiv pentru care o nesocotesc și o tratează ca pe o slugă. Ei înțeleg că dacă bărbatul este capul femeii, înseamnă că femeia nu are cap în sensul direct al cuvântului și nu s-ar putea descurca în viață fără un bărbat, chiar dacă realitatea arată că unele femei se descurcă în administrarea familiei sau a unei afaceri mai bine ca unii bărbați. Îmi amintesc cum cineva povestea că un bărbat căsătorit, care s-a pocăit fiind la închisoare, când s-a eliberat de la închisoare, a insistat la nevasta sa, care în acei 10 ani cât a fost el închis a pus pe picioare o afacere, să-i dea lui conducerea afacerii. Argumentul lui era că biblic este corect ca el să fie capul în toate. Ca și rezultat, după ce el a preluat conducerea, afacerea a avut de suferit.

Înțelesul cuvântului „cap” din limba greacă

De fapt, cuvântul „cap” folosit la 1 Corinteni 11 și la Efeseni 5 este cuvântul în limba greacă „κεφαλη” și înseamnă “cap, căpetenie, șef, cel mai mare”, adică o persoană care deține poziția cea mai înaltă într-o organizație sau echipă. Familia este un trup, un organism sau o echipă în care soțului îi revine poziția de cap, de căpetenie, de lider sau șef, adică ultimul cuvânt în luarea deciziilor îi aparține lui. Cât ține de poziția femeii, verbul „ a se supune” din limba greacă de la Efeseni 5:21 este verbul „υποτασσόμενοι” și  înseamnă “a se aranja sub” adică a asculta, în sensul de a se supune în ascultare față de rangul superior (este un termen militar ca și în cazul cuvântului “cap”). La Efeseni 5:21 apostolul Pavel se adresează bisericii alcătuite din bărbați și femei și îi îndeamnă să se supună unii altora în frica lui Hristos, iar în versetul următor apostolul specifică că în familie trebuie ca nevasta să se supună soțului.

Supuneți-vă unii altora în frica lui Hristos. Nevestelor, fiți supuse bărbaților voștri ca Domnului; căci bărbatul este capul nevestei, după cum și Hristos este capul Bisericii, El, Mîntuitorul trupului. Și după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot așa și nevestele să fie supuse bărbaților lor în toate lucrurile. (Efeseni 5:21-24)

Relația dintre soț și soție trebuie să reflecte relația dintre Hristos și Biserică. Când soții nu respectă rânduielile stabilite de Dumnezeu, atunci este denaturată imaginea relației dintre Hristos și Biserică.

Responsabilitatea soțului ca și cap de familie

Nu este de datoria soțului să-și supună nevasta. Soțul trebuie să-și iubească nevasta cu dragostea „agape”, care este o dragoste necondiționată, adică nu ține de comportamentul soției:

Bărbaților, iubiți-vă nevestele cum a iubit și Hristos Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, după ce a curățit-o prin botezul cu apă prin Cuvânt, ca să înfățișeze înaintea Lui această Biserică, slăvită, fără pată fără zbârcitură sau altceva de felul acesta, ci sfântă și fără prihană. Tot așa trebuie să-și iubească și bărbații nevestele, ca pe trupurile lor. Cine își iubește nevasta, se iubește pe sine însuși. Căci nimeni nu și-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrănește, îl îngrijește cu drag, ca și Hristos Biserica; (Efeseni 5:24-29)

Deci, bărbatul trebuie să-și iubească nevasta și să-i facă bine, indiferent de felul cum se comportă ea: nu este de datoria lui să-și supună nevasta. De altfel, verbul „a stăpâni” din limba ebraică folosit la Geneza 3:16 înseamnă „a conduce, a da o direcție precisă”:

Citeste mai mult: https://moldovacrestina.md/relatia-dintre-sot-si-sotie-din-perspectiva-lui-dumnezeu/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: