EDITORIALE

CÂND BUCURIA PLEACĂ, UNDE SE DUCE?

E destul de simplu, când realitatea din viața cuiva e mai bună decât s-ar fi așteptat, acea persoană e fericită. Altfel, e nefericită. Se spune că totul se rezumă la ecuația: „Bucurie = Realitate – Așteptări”. Dar eu sunt de părere că lucrurile stau altfel, că bucuria este o alegere, o stare care se manifestă, se vede și se exprimă.

Din păcate, multe etape din viața noastră sunt lipsite de bucurie, nu din cauza unei ecuații nereușite cu așteptări prea mari, ci pentru că fie ne este furată bucuria, fie ne-o dăm de bună voie…

În revista Priscila, Corina Ș. M consideră bucuria precum un bagaj. Cu siguranță multora dintre noi, sau cunoscuților noștri, ni s-a furat un bagaj, fie în gară, într-un moment de neatenție, fie chiar din mână fără să mai putem face nimic, sau fie în alte împrejurări. Credem că am pierdut tot, dar, de fapt tot rămânem cu un bagaj, de altă natură, ce conține: furie – pe hoți și pe tine; nemulțumire – „pe țara asta plină de hoți”, pe mijloacele de transport; mândrie – pentru că tu meritai ceva mai bun de atât; raționalizare excesivă – cum să ți se întâmple tocmai ție? De ce? Ce vrea să însemne asta?; îngrijorare – ce te vei face acum?; neiertare – a hoțului și a ta; și în ultimul rând, frică de a-ți mai aduce un bagaj valoros cu tine.

Așa se întâmplă și cu bucuria. În loc să avem bucuria lui „chiar dacă” din Habacuc 3:17-18*, sau a lui Pavel din Filipeni 4:4**, noi dăm frâu liber furiei, nemulțumirii, mândriei, îngrijorării și fricii. Bătălia cea mai mare se dă la nivelul minții. Câștigăm sau pierdem bucuria pornind de la gândurile noastre, riscând să devenind proprii hoți ai bucuriei. Frank Outlaw spunea „Ai grijă la gândurile tale, căci vor deveni cuvinte. Ai grijă la cuvintele tale, căci devin acţiuni. Ai grijă la acţiunile tale, căci devin obiceiuri. Ai grijă la obiceiurile tale, căci devin caracterul tău“.

Hoții bucuriei vor fi mereu în viețile noastre, cu sau fără voia noastră. Întrebarea nu este dacă hoții vor veni, ci ce facem când ne este furată? Când ni se fură pacea și primim în schimb ingrijorări, când ni se fură dragostea și ni se oferă ură, când ni se fură bucuria și ni se lasă în schimb tristețea, amărăciunea și ajungem goi pe dinăuntru.

Ce facem? Alegem. Alegem să iertăm. Să fim mulțumitori și recunoscători pentru ce avem. Bucuria se manifestă, se vede și se exprimă. Alege să îți pui bucuria ca pe un accesoriu la reverul vieții, în ciuda tuturor circumstanțelor!

* „Chiar dacă smochinul nu înfloreşte şi în vii nu mai este rod, chiar dacă lipseşte rodul din măslin şi ogoarele nu mai dau hrană, chiar dacă turma din ţarc este nimicită şi nu mai sunt vite în grajduri, eu tot mă voi bucura în Domnul şi mă voi veseli în Dumnezeul mântuirii mele!”

**„Bucuraţi-vă* totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă!”

Sursa foto aici.

sursa articol: http://tineri.betania.ro/cand-bucuria-pleaca/

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: