EDITORIALE

EU VREAU SĂ PLÂNG! Un lucru rușinos de făcut, mai ales într-o pușcărie, este acela să plângi.

Un lucru rușinos de făcut, mai ales într-o pușcărie, este acela să plângi. Nicăieri nu

De ce am posibilitatea să văd oameni în toată firea plângând? Afară, în libertate, nu i-a văzut nimeni niciodată vărsând măcar o lacrimă. Aici însă, lucrurile stau altfel. Pentru că suntem într-un penitenciar. Aici, intimitatea oamenilor dispare. Este cunoscut faptul că penitenciarele din România sunt suprapopulate, astfel fiind unul lângă altul în fiecare zi, n-ai cum să nu zărești acești oameni și să observi anumite trăiri emoționale pe care le experimentează.

Motivele pentru care oamenii plâng sunt multe. Însă, pentru cei din pușcării, adesea ele au legătură cu privarea de libertate, faptul că nu sunt alături de cei dragi; lângă copii, soții, frați, surori. Lucrul acesta îi determină pe mulți să plângă de-a binelea.

Spre exemplu, acum vreo câteva zile, pe holul penitenciarului, la unul din telefoanele de la care vorbim cu familiile, era un tânăr pe care îl respect și la ca țin foarte mult, el fiind parte și din grupul de studiu biblic și rugăciune pe care îl avem aici. Acest tânăr deținut plângea de se scutura cămașa pe el, pe motiv că l-a părăsit prietena. Probabil la celălalt capăt al firului era mama fetei, el explicându-i cât de mult o iubește și ce băiat bun este el și potrivit pentru acea fată.

Mergând la timpul de rugăciune și trecând pe lângă el, l-am auzit. La început, am zâmbit puțin dar imediat am luat lucrurile în serios și l-am tras deoparte ca să vorbesc puțin cu el. Cert este faptul că după ce plânsese, se simțea mai bine și era gata să înfrunte realitatea așa cum era. Este bine să plângi în momentele de încărcătură sentimentală. Acest lucru este natural și te ajută să treci peste anumite momente grele.

Însă, eu nu despre acest tip de plâns vreau să vă scriu. Vreau să scriu câteva rânduri despre un altfel de plâns și despre o întâmplare ce mi-a fost dat s-o trăiesc aici în spatele gratiilor.  Nu mi-am putut imagina că așa ceva este posibil. Unul dintre durii pușcăriei a izbucnit în plâns ca un copil mic.

Era într-o zi de vineri. Veniseră o echipă de frați misionari să ne slujească aici la penitenciar. Clubul secției a 5-a era neîncăpător. Veniseră deținuți de pe toate secțiile iar de pe secția a 5-a veniseră mai mulți ca niciodată. Frații creștini misionari au început să cânte câteva cântări de laudă la adresa lui Dumnezeu. Unii dintre deținuții care au cărți de cântări, cântau împreună cu ei. Ca de obicei, în spatele clubului se așezau ”șmecherii”, persoanele considerate dure aici în penitenciar. Pe de-o parte, voiau să asculte cântările și predica, însă pe de-altă parte, și-ar fi dorit, dacă era cu putință, să fie invizibili (ceilalți deținuți să nu știe că ei sunt acolo și că participă la slujbă). Așadar, ca întotdeauna, ”durii” ocupau locurile din spate. Eu eram poziționat lângă ușa încăperii. Ocupându-mă de acest club, fiind parte din munca mea în penitenciar, trebuia să fiu lângă ușa încăperii, fiind gata permanent să deschid sau să fiu de ajutor celor care ne slujeau.

Citeste tot articolul https://georgeignat.com

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: