ANUNTURI

Samy Tutac: CUVINTE DE SUFLET ADRESATE ROMÂNILOR DIN AMERICA…

De mult timp nu am citit ceva mai impresionant. Iar pentru că mâine, în America, este Ziua Independenței, m-am gândit că acest mesaj de suflet, scris de unul dintre cei mai importanți lideri ai României, este potrivit pentru frații noștri români din America…
“Zeci de ani v-am văzut plecând spre Ţara Făgăduinţei. V-am petrecut din Ardealul nostru robit pe atunci, cu gândul duios care ia drumul lumilor pline de soare şi de căldură.
Zeci de ani v-am privit peste întindere de continent şi mări, luptând, muncind şi reuşind, aşa cum priveşte din aceeiaşi bătrână casă strămoşească părintele spre fiii care şi-au găsit aşezări noi, mai largi şi mai îmbelşugate.
Aţi mers şi aţi ajuns în ţara, deasupra căreia străluceşte cea mai mare comoară a oamenilor şi a neamurilor, – cea de care Neamul Românesc a avut atât de puţină parte până acum: Libertatea. În lumina ei aţi putut să vă rodiţi truda voastră, să vă dezvoltaţi nobilele însuşiri trase din obârşia voastră, să progresaţi în cultura, în conştiinţa omenească, în preţuirea semenilor voştri.
De acolo, din lumea spre ale cărei strălucite aşezări sociale şi morale se îndreaptă năzuinţele noastre, aduceţi-vă necontenit aminte de ţara voastră de origine şi de Neamul vostru. Aduceţi-vă aminte de trecutul lor căznit în robii, în lupte neîncetate pentru existenţă, în primejdii fără de sfârşit şi în sărăcie. Aduceţi-vă aminte de frumuseţile leagănului vostru, de munţii măreţi, de pădurile vesele, de întinderile mănoase, de satele modeste străjuite de bisericile vechi, în care s-au rugat şi trecuţii strămoşi ai voştri, cerând mântuire pe seama Neamului Românesc. Aduceţi-vă necontenit aminte că aici trăiesc fraţi şi nepoţi ai voştri, care încă duc grea luptă pentru ca deasupra ţării să se risipească cu totul nourii indărătnici şi să coboare binecuvântarea dreptăţii şi a libertăţii. Aceste gânduri vă vor ţine aproape de tulpina din care aţi odrăslit şi vă vor îndemna, ca în acele mari şi luminoase depărtări să luptaţi alăturea de cei rămaşi acasă.
Dar tot atât de fără încetare ridicaţi-vă gândul şi încălziţi-vă inima spre Patria voastră nouă. Nici o recunoştinţă a voastră nu va fi prea mare pentru a răsplăti generozitatea ei. Nici o jertfă a voastră nu va fi prea grea dacă o veţi aduce pentru sprijinirea înaltelor ei ţinte.
Tot patriotismul, toate acţiunile voastre cetăţeneşti, toată dragostea voastră trebuie să fie stăpânite de gândul că prin imensa jertfă a Statelor Unite ale Americii a fost desrobit de două ori Ardealul nostru, şi mai ales, că în lupta noastră pentru libertate şi democraţie, pe care trebuie să o mai ducem cu toţii, nu vom putea birui, fără de sfatul şi ajutorul acelei mari şi nobile ţări care e simbolul libertăţii şi al democraţiei adevărate.”
IULIU MANIU, Bucureşti, 8 ianuarie 1946

Sursa: https://www.facebook.com/

-

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Check Also
Close
Back to top button
%d blogeri au apreciat: