EDITORIALE

Ah, cultura asta! – Nicolae Geantă

Zilele trecute am întrebat copiii din clasa mea: ” Ce alegeți, să vizităm muzeele Grigorescu și Hașdeu sau să vizitam unitatea de pompieri?”. “Ce muzeu, domn diriginte, au strigat unii, ce să facem acolo, să ne plictisim?” Și am ales varianta pompierilor. (Am fost și cu clasa de rugbyști. “Ce să facă ăștia la muzeu Nicule?, mi-a zis diriginta lor. Nu sunt interesați de nimic!”). Mai bine să știi cum arată smurdul și mașina de intervenții decât un carul cu boi!

Mi-am adus aminte că anul trecut am fost în Germania. Deoarece un prieten de-al meu nu a avut liber, iar pastorul lor nici atât, m-au plasat la o familie unde soțul nu era întors la Dumnezeu. Acesta, un bărbat de peste 50 de ani coborât din munții Bârgăului direct în urbea lui Hitler, pe la 9 a plecat la serviciu. “Unde lucrați?, l-am întrebat curios”. “Am part-time numai. 4 ore pe zi. Lucru la un muzeu, în locul uneia care o născut. Șterg praful… Știți ce e curios domnu’ Geantă, mi-a spus gazda mea mărindu-și pupilele, vin prostălăii iștea de nemți și dau câte 10 euro să vadă niște cărți vechi și obiecte aproape distruse!” M-a șocat! Apropos, ce-or fi căutând arheologii prin pământ să scoată la zi toate oalele sparte?

În anii trecuți am vizitat Bruckenthalul nostru, din Sibiu. Cu o tumă de elevi și câteva profe. După 15 minute, una dintre colege m-a sunat: “Ești gata? Că noi am ieșit!” Și eu cu clasa mea nu apucasem să vedem nici 4-5 tablouri! Ceilalți trecuseră prin Bruckenthal ca prin Gara de Nord!

Anul trecut și acesta am vizitat British Museum din Londra. Nu vă spun câtă lume, câți tineri, câți copii… Iar intrarea e gratuită! Am vizitat și alte muzee din capitala Angliei, și am rămas uimit de apetitul londonezilor pentru cultură… La noi, muzeele sunt și goale și scumpe!

Cred că România are prea puține muzee. Cred că România face prea puțină cultură. TV Cultural are un target nesemnificativ. Dar Taraf și Etno TV? Cred că nici bisericile nu știu să promoveze arta creștină. Artă fară de care europenii ar fi rămas și azi prin boscheți.

--

Mă tem de oamenii care citesc o singură carte, striga Luther acum cinci secole. Și eu mă tem de oamenii care nu gustă nimic din cultură. De cei pentru care suntem niște proști când scoatem banii din buzunar să cumpărăm o carte. Fie ea si veche…

Zici cultură, zici alergătură, spunea un prof’ șugubăț. Alergi, vezi, cunoști. Crești în înțelepciune. Și înțelepciunea e de la Dumnezeu. Cultura îmbogățește. Ca și darnicia, e cheltuiala care te face mai bogat. Cultura nu îmbătrânește. Nu trece. Ea merge cot la cot cu Dumnezeu…

De când n-ai mai intrat într-un muzeu? De când n-ai mai cumpărat o carte? Și de când nu L-ai mai descoperit pe Dumnezeu în afara Bisericii?

Căutați să fiți oamenii ai culturii. Apoi, prin biserici nu veți mai auzi atât folclor…

Nicolae Geantă

Sursa: http://www.ciresarii.ro

ADMIN

Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
%d blogeri au apreciat: