ULTIMELE STIRI

Cazul Familiei Bodnariu ia amploare: România să atace Norvegia la CEDO!

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00


Senatorii Titus Corlățean (Grupul Parlamentar PSD) și Ben-Oni Ardelean (Grupul Parlamentar PNL) au inițiat și depus, miercuri 22 decembrie 2015, la Senatul României o interpelare adresată Primului-ministru Dacian Cioloș, ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu și ministrului muncii, familiei,protecției sociale și persoanelor vârstnice, Claudia-Ana Costea, în legătură cu situația familiei Marius și Ruth Bodnariu din Norvegia (vezi mai jos).

În esență, senatorii menționați solicită Guvernului României intreprinderea unor demersuri politico-diplomatice de urgență pe relația cu Guvernul norvegian pentru facilitarea reîntregirii cât mai curând posibil a familiei Bodnariu cu cei cinci copii minori care le-au fost luați în cursul lunii noiembrie de instituția norvegiană de protecția copilului (Barnevernet) printr-o interpretare considerată abuzivă a principiului “interesul superior al copilului” și printr-o serie de acțiuni disproporționate față de situația reală din familie. Senatorii menționați solicită Guvernului României să ia în considerare inclusiv o posibilă plângere interstatală împotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului fundamentată pe dispozițiile pertinente ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Interpelarea menționată a beneficiat, fapt fără precedent pentru acest tip de instrument parlamentar, de susținerea a 102 semnături apartinând senatorilor din toate grupurile parlamentare (PSD, PNL, ALDE, UDMR).
Vezi și: Protestul din fata Ambasadei Norvegiei la Bucuresti
*****
INTERPELARE

Adresată : Domnului Dacian Cioloș – Prim-ministru
Domnului Lazăr Comănescu – Ministrul Afacerilor Externe
Doamnei Claudia-Ana Costea – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale si Persoanelor Vârstnice

De către :
Domnul Titus Corlățean, Circumscripția electorală nr.42, Colegiul nr.1, București, Grup Parlamentar PSD

Domnul Ben-Oni Ardelean, Circumscripția electorală nr.37, Colegiul nr.1,Timiș Grup Parlamentar PNL

– Grup Parlamentar PSD (Anexa nr.1)
– Grup Parlamentar PNL (Anexa nr.2)
– Grup Parlamentar Liberal Conservator (Anexa nr.3)
– Grup Parlamentar UDMR (Completare la Anexa nr.2)

OBIECTUL INTERPELĂRII: Demersurile Guvernului României pentru susținerea familiei Bodnariu

Domnule Prim-ministru,
Doamnă/Domnule ministru,

Opinia publică românească a fost informată în legătură cu situația dramatică în care se află în prezent familia Bodnariu Marius (cetățean român) și Ruth (cetățean norvegian), cu domiciliul actual în Norvegia, în condițiile separării lor la 16 și 17 noiembrie 2015 de cei 5 copii minori (2 fete și 3 băieți), între care și un sugar în vârstă de trei luni, de către instituția norvegiană de protecție a copilului – Barnevernet și agenți ai poliției norvegiene. În cursul zilei de 16 noiembrie a.c. parinții au fost de altfel reținuți și interogați de poliție timp de mai multe ore, fiind ulterior eliberați, în condițiile în care s-a considerat că nu sunt persoane violente sau periculoase.
Acțiunea Barnevernet a fost generată de o semnalare a preocupării (“concern”) exprimată de directoarea școlii unora dintre copiii familiei Bodnariu, care ar fi calificat familia respectivă ca adoptând un stil de viață creștin radical, care are drept consecință indoctrinarea copiilor. S-a semnalat, cu titlu de exemplu, faptul că una dintre fetițe ar fi cântat la școală un cântec creștin. În fapt, instituția norvegiană menționată ar fi concluzionat și aspura unei conduite abuzive a parinților asupra copiilor.
Din toate datele disponibile, dar și din miile de precedente înregistrate în ultimii ani în special în cazul familiilor de straini stabilite în Norvegia, este vorba de o interpretare abuzivă a principiului ”interesul superior al copilului” și respectiv de acțiuni disproporționate și condamnabile ale instituției norvegiene Barnevernet. Sunt cunoscute de altfel reacțiile anterioare la nivel înalt ale unor responsabili politici din state de cetățenie ale familiilor dezmembrate în mod abuziv, așa cum este cazul reacției publice exprimate de președintele Republicii Cehe.
Avand în vedere că atât tatăl, Marius Bodnariu, cât și cei 5 copii minori sunt deținători ai cetățeniei române, cât și faptul că dreptul la respectarea vieții private și de familie (art. 8), libertatea de conștiință și de religie (art. 9) și interzicerea discriminării (art. 14) sunt garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, instrument care a fost ratificat de Norvegia, vă solicităm să aveți amabilitatea de a ne indica cât mai rapid posibil ce măsuri și acțiuni urgente intenționați să adoptați pe relația cu statul norvegian, pentru a facilita reunificarea familiei Bodnariu cât mai rapid posibil.
Totodată, dacă situația o va impune, vă rugăm să ne precizați dacă Guvernul României intenționează să-și asume obligațiile care decurg din Constituția României față de propriii cetățeni, inclusiv prin intermediul unei posibile plângeri interstatale impotriva Norvegiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fundamentată pe art.33 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

http://www.stiripesurse.ro

DONAȚII ȘI SPRIJIN FINANCIAR pentru CrestinTotal.ro

$3.00

Articole recente: LibrariaCT.ro

Sustine. Ajuta-ne sa aducem acest proiect mai departe. Strângere de fonduri pentru un nou format. Multumim

$1.00

Despre ADMIN (28356 de articole)
Nu va ingrijoarti,dar,de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: